2020 Fiat Egea Sedan 1.6 lt Multijet II DCT Detaylı İnceleme

1
13897
Fiat Egea Sedan dizel otomatik test

Fiat Egea Sedan Türkiye’nin en çok satan arabası olmayı sürdürüyor. Üstelik Egea ailesinin tüm fertleri sınıflarında en çok satan modeller olmayı da başarmış durumda. Yerli Üretim Fiat Egea’yı dizel otomatik versiyonuyla test ettik.

O Türkiye’nin en çok satan arabası.

Fiat Egea Sedan Tasarım Özellikleri

Tasarım konusunda bulunduğu her ortama adapte olabilecek bir tarza sahip olması onun başarıya giden yolda en önemli kozlarından biri oldu. Arkasına sonradan eklenmiş bir bagaj yerine onunla bir bütün olan tasarıma sahip olması tasarım konusunda beğenilmesini sağladı. Uygun fiyatlı olmasının yanına kaliteli tasarım detaylarını da eklemesi albenisini artırdı. Artık makyajlanma zamanı gelmiş olsa bile bu tasarımıyla geçen yıllara meydan okumayı başardı. Tasarım konusunda bu otomobile baktığım zaman İtalyan esintilerini çok rahat bir şekilde görüyorum. Markanın genlerinden gelen mirası son derece iyi bir şekilde kullanan Egea bazı bölgelerde kullanılan keskin hatlarıyla dinamik bir tasarıma gönderme yapıyor.

İç Mekan Özellikleri

TOFAŞ Bursa Fabrikası’nda üretilen Fiat Egea Sedan fabrikanın otomobil anlamında bugüne kadar ürettiği en iyi yaşam alanı tasarımı ve yaşam alanı kalitesine sahip bir otomobil. Rakiplerinden daha uygun bir fiyat etiketine sahip olmasına rağmen yaşam alanında bunun arkasına saklanmamış. Elbette bazı yerlerde kullanılan sert plastik malzemeler dikkat çekiyor. Ancak bu durum uygun fiyatlı bir otomobil üretilirken kaçınılmaz bir geliştirme sonucu. Uygun fiyatlı olabilir ama yaşam alanında bunu hissetmeyeceğiniz bir tasarım formuna sahip olmasıyla önemli bir iş başarılmış. Avrupa pazarında da çok önemli bir rol oynayan  Egea ailesi Avrupalı müşterilerin beklentilerini karşılayacak kaliteyi sunuyor. Yaşam alanı genişliği konusunda rakiplerinin seviyesini zorlanmadan yakalıyor. Arka diz mesafesi açısından beklentilerimi karşıladı. Görüş açıları konusunda önemli bir sıkıntı yaşamadım. Şehir kullanımlarında, dar manevralar sırasında bile onu istediğim yere kolay bir şekilde park ettim. Kokpit ve orta konsol tasarımı açısından kolay ve rahat kullanımın ön planda olduğu bir yapısı var.

Motor Özellikleri

Motor seçenekleri açısından her türlü beklentiye cevap verebilecek seçeneklere sahip olması onun adına çok önemli bir artı oldu. zengin bir listeye sahip olması onun elini güçlendiren detaylarından. 1.4 lt 95 HP benzinli, 1.3 lt 95 HP dizel ve en büyük kozu 1.6 lt 120 HP güç üreten dizel motor seçenekleri araçta sunuluyor. 1.4 lt benzinli ve 1.3 lt dizel motor seçenekleri manuel şanzımanla satın alınabiliyor. Söz konusu test otomobilinde de olduğu gibi 1.6 lt 120 HP güç üreten dizel motor olduğunda otomatik şanzıman tercih edilebiliyor. En çok beklentinin olduğu sedan ve dizel otomatik konusunda elinin güçlü olması onun daha fazla dikkat çekmesinin önemli bir nedeni. 1.6 lt Multijet II dizel motor 3750 d/d’de 120 HP güç üretirken, 320 Nm’lik yüksek torku 1750 d/d’den itibaren kullanıma sunuluyor. 6 ileri oranlı DCT çift kavramalı şanzımanla kombine edilen dizel ünite hem performans hem de ekonomik tüketim açısından göz dolduruyor.

Açıklanan fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanması için 9.8 saniye yeterli olurken, son hızı 200 km/s. Burada DCT şanzımanın hakkını vermek gerekiyor. Performans konusunda etkileyici bir performans ortaya koyarken cimri yakıt tüketimi konusunda da herkesi memnun ediyor. Fabrika verilerinde 100 km/’de ortalama 4.3 litre tükettiği belirtilen Fiat Egea Sedan’ın yola yansıyan tüketim sonucu da oldukça iyi. 100 km karma yol şartlarında yaptığım yakıt tüketim testi sırasında 5.8 litre gibi memnun edici bir sonuca imza attı.

Fiat Egea Sedan dizel otomatik

Konfor ve Yol Tutuş Özellikleri

Yerli üretim Fiat Egea Sedan’ın kapısını açıp onun yaşam alanına konuk olduğunuz anda konfor seviyesi yüksek bir araç karşınıza çıkıyor. Hem ön tarafta hem de arta tarafta herkesi memnun edecek seviyede konfor seviyesine sahip. Bu arada lütfen fiyatına göre değerlendirme yaptığımı ve ondan üç misli fiyata satılan araçların konfor ve yol tutuş performansını beklemediğimi hatırlayın. Konfor konusunda benim için fiyatının çok fazlasını sunan bir araç. Aynı şeyi sessizlik konusunda da söylemem gerekiyor. Dizel motorun gürültüsü yaşam alanına beklediğim seviyede yansırken diğer mekanik seslerin sayısı oldukça az. Uzun dönem kullanılmış Fiat Egea Sedan modellerinin bile bu seviyeyi koruduğunu da biliyorum.

Yol tutuş konusunda o tam anlamıyla bizim yollarımızın aracı. Uzun dönem Türkiye yollarında test edilen süspansiyon sistemine sahip olmasının getirdiği artıyla çukur geçişlerini kendisinden çok daha yüksek bedellere satılan araçlar kadar iyi bir şekilde hissettirmeden yapıyor. Yol tutuş konusunda da güvenliği zorlanmadan sağlayacak özelliklere sahip. Notlarım arasına eklediğim en önemli eksikliği daha iyi bir direksiyon simidi. Sanırım makyajlanmasıyla birlikte daha iyi tasarımlı ve görevini daha keskin bir şekilde yapan direksiyon simidine de sahip olacaktır.

egea iç mekan

Günvelik Özellikleri

Fiat Egea ailesi HB karoser seçeneğiyle EuroNCAP çarpışma testine girdi. Avrupa’da satıldığı adı olan Tipo ismiyle teste giren Fiat Egea çarpışma testini 4 yıldız alarak tamamladı. Yetişkin yolcu güvenliğinden yüzde 82, çocuk yolcu güvenliğinden yüzde 60, yaya güvenliğinden yüzde 62 alırken, 1 yıldızın kırıldığı yer olan güvenlik yardımcılarından yüzde 57 aldı. Güvenlik donanımları açısından yüksek bir listeye sahip.

Fiat Egea Sedan Yorumları

Murat Tosun Fiat Egea Sedan test sürüşünün ardından şunları söyledi: Bu aracı kullanmaya başladığımda ilk olarak şu soruyu sordum: O neden Türkiye’nin en çok satan aracı? Cevabı sadece uygun fiyatı mı? Buna net bir şekilde cevap vermem gerekirse asla tek başına fiyat değil. Motor performansı, şanzıman çalışma karakteri, konfor, tüketim performansı, yaşam alanındaki rahatlık ve konfor gibi detaylara yerli üretim olmasının getirdiği artıyla o Türkiye’nin en çok satan arabası olma unvanını hak ederek almış.

Fiat Egea Sedan Fiyat Özellikleri

Ülkemizde Easy, Urban Plus, Mirror ve Lounge Plus donanım paketleriyle satılan Fiat Egea Sedan 113 bin TL’den başlayan bir fiyat etiketine sahip. Test aracında da olduğu gibi onu dizel otomatik seçeneğiyle satın almak isterseniz fiyat 197 bin TL oluyor. 1.3 litre dizel manuel seçeneğindeyse başlangıç fiyatı 144 bin TL. Yani her beklentiye ve her ihtiyaca cevap veren günümüz şartlarına göre uygun fiyatlı bir aile otomobili.

Fiat Egea Sedan Teknik Özellikleri

  • Motor: 1.6 lt
  • Motor Hacmi: 1598 cc
  • Silindir Adedi: 4
  • Maksimum Güç: 120 HP
  • Maksimum Tork: 320 Nm
Fiat Egea Sedan Modelinin Performans Verileri
  • 0-100 km/s
  • Hızlanma: 9.8 sn
  • Maksimum Hız: 200 km/s
Fiat Egea Sedan Frenleri
  • Ön: Disk
  • Arka: Disk
Fiat Egea Sedan Tüketimi Miktarı
  • Yakıt Türü: Dizel
  • Şehir İçi: 5.0 lt/100 km
  • Şehir Dışı: 3.8 lt/100 km
  • Karma: 4.3 lt/100 km
  • Test: 5.8 lt/ 100 km
  • CO2 Emisyonu: 112 gr/km
Fiat Egea Sedan Boyutlar
  • Uzunluk: 4532 mm
  • Genişlik: 1792 mm
  • Yükseklik: 1497 mm
  • Dingil Mesafesi: 2636 mm
Fiat Egea Sedan Bagaj Kapasitesi
  • 520 lt
  • Yakıt Depo Kapasitesi: 45 lt
  • Boş Ağırlık: 1320 kg
  • Lastik Boyutu: 205/55 R16

İkinci El Otomobil Fiyatları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here