2006 Grande Punto :Keyif veriyor!

0
4310
grande punto

GM ve Fiat ortaklığının ilk ve tek meyvesi olarak tarihe geçen Grande Punto ’da GM’in Almanya kanadı önemli katkılarda bulundu. Zaten yeni Opel Corsa’da Grande Punto ’nun platformunu taşıyor. Türkiye üç ve beş kapılı karoser tipleriyle ithal edilen Grande Punto’nun motor kaputunun altında 1.4 litre 77 HP, 1.4 litre 16 valf 95 HP benzinli, 1.3 litre 16 valf 75 HP ve 90 HP dizel olmak üzere dört farklı seçenek bulunuyor. Active, Dynamic ve Emotion adındaki donanım tipleriyle satılan Grand Punto serisine son olarak Duologic ismini taşıyan yepyeni bir şanzıman opsiyonu eklendi. Otomatik ve manuel kullanımı bir arada sunan bu şanzıman, 1.4 litre 77 HP ve 1.3 litre 90 HP dizel motor tiplerinde satın alınabiliyor.

Konfor, İşlevsellik ve donanım

  • Grande İtalyanca’da ‘büyük’ anlamına geliyor. Fiat kurmayları bu takıyı kanıtlarcasına heybetli bir Punto yaratmışlar. Otomobil üç kapılı karoser tipinde bile dört yolcuya konforlu yolculuk imkanı tanıyabilecek bir iç mekan sunuyor.
  • Grande Punto’nun iç mekanı sınıfının üzerinde kalite ve işçilik sunuyor. Tasarımıysa gayet etkileyici. Derin bir yapıya sahip kokpit sayesinde daha büyük bir otomobil kullanıyormuş hissine kapılabilirsiniz.
  • Müzik sistemi ve otomatik klimanın kontrol butonları kokpitin orta bölümünde toplanmış. ASR iptali ve direksiyonun City kullanım özelliğini kontrol eden butonlar kokpitin hemen üzerinde yer alıyor. Ergonomik açıdan sorun yok.
  • Grande Punto’nun testini gerçekleştirmiş olduğumuz versiyonu hayli konforlu koltuklara sahipti. İç mekanda alt donanım versiyonuyla önemli farklılıklar var.
  • Tek kapılı bir otomobilin sportif yapıyı destekleyecek öğeler barındırmasını beklersiniz. Fakat İtalyan mühendisleri bu noktada eleştirmek zorundayız. Özellikle kromojlı malzeme kullanılmamış.
  • Arka koltuklara geçiş sorunsuz. Klasik ön koltuk katlama sistemi Grande Punto’da da kullanılmış. Arka koltukların seyahat konforu başarılı.
  • Hız ve devir göstergeleri panele baskın kalmışlar. Yol bilgisayarının kullanımı esnasında gözünüzü yoldan ayırabilirsiniz.

Güvenlik

Grande Punto, Euro-NCAP testinden beş yıldızlık sonuçla döndü. Bu Fiat tarihindeki en yüksek güvenlik testi skoru anlamına da geliyordu. Otomobilin yaşam kabini çarpışmanın ardından stabil kaldı. Yandan çarpışmada sadece bir puan yitirdi. Yaya güvenliği de iyi olarak nitelendirildi.

Grande Punto Sürüş İzlenimleri

Grande Punto dış tasarımıyla kullanıcısını kısa sürede etkileyen bir otomobil. Sokaklarda bol sayıda görülmesine rağmen hala kendisine baktırıyor. Dış hatlardaki akıcılık aynen iç mekana da taşınmış. Kokpitin sürücüye endeksli tasarımı hoşunuza gidecektir. Otomobilin koltukları gayet rahat, sürücüyü kavrıyor. Direksiyon yapısı itibarıyla ele iyi oturuyor ve doğru sürüş pozisyonuna katkıda bulunuyor. Yola çıktığınız anda Grande Punto’nun keyif veren bir otomobil olduğunu anlıyorsunuz. Şehir içinde City modundaki direksiyonuyla rakipsiz. Grande Punto’nun yol tutuş performansını değerlendirdiğimiz bir hafta da diğer test aracımızın Fiesta olması büyük bir şansızlıktı. Fiesta sınıfının lideri olduğuna inandığımız bir otomobil. Grande Punto ise Fiesta’dan aşağı kalmayan bir izlenim bıraktı. Otomobil yüksek hızlarda bile izini korudu. Fakat viraj içerisinde fazla yana yatma problemi göstermesi bizi şaşırtmadı. Konfor odaklı yumuşak süspansiyon sistemi sert girilen virajlarda, arkadan kayma gibi bir korku yaşatabilir. Ayrıca uzun soluklu virajlara fazlaca esneme sorunu da yaşayabilirsiniz. Çekiş kontrol sistemiyse bu problemleri ortadan kaldırıyor.

Fiat kurmayları Grande Punto için iki adet 1.4 litrelik motor tasarlamışlar. Testini gerçekleştirmiş olduğumuz 95 HP’lik versiyon kesinlikle konfor ve düşük yakıt tüketimi amacıyla üretilmiş. Altı ileri şanzımanı ilk bakışta sürücüsüne adrenalin pompalayabilir. Fakat kalkıştan itibaren vasat bir performansla karşı karşıya kalacaksınız. Aracı maksimum süratine ulaştırmak bir hayli uzun süre alıyor. Vites aralıkları kısa değil ve ara hızlanmaya katkıda bulunmuyor. Grande Punto hararetli kullanımda dahi kullanıcısını üzmüyor. Daha önce belirttiğimiz gibi otomobil ekonomi amaçlı üretilmiş. 100 km’de 5 litrenin bile altına inebilen tüketim değerleri bunun kanıtı olsa gerek. Fren sistemine gelince. Hillholder isimli yokuş kalkış desteğinden bahsetmek istiyoruz. Yaklaşık 5 saniye boyunca otomobili fren sisteminde tutan bu özellik oldukça işe yarıyor. Bu özelliğin bayanlar tarafından rağbet göreceğini tahmin edebiliriz. Otomobilin fren sistemiyse vasat bir performans sunabiliyor. Buna rağmen yüksek süratlerde yapılan panik frenlemede sorun yaşamadık.

grande punto review

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here