Fiat Doblo Malibu 2001: Doblo’nun Lüks Versiyonu

1
7911
fiat-doblo-malibu
fiat-doblo-malibu

Fiat Doblo Malibu 2001 modeli otomobil testlerimizde konuğumuz oluyor. Fiat Doblo 2000 yılında düzenlenen Paris Otomobil Fuarı’nda ilk kez görücüye çıktı. Fuarın hemen ardından Türkiye’de Cargo versiyonu ile satılmaya başlandı. Ardından binek versiyonu da satışa sunulan Doblo’nun lüks donanımlı versiyonu Malibu ise 2001 yılının aralık ayından itibaren satışa sunuldu. Doblo’nun 1.2 litre 65 HP, 1.6 litre 103 HP benzinli ve 1.9 litre 63 ve 100 HP dizel motor seçenekleri mevcut.

Fiat Doblo Malibu İle Karoserve İç Mekan

fiat-malibu
fiat-malibu

Boyutları ile diğer Doblo modellerinden bir farkı bulunmayan Malibu’daki farklılığı dış tasarımında yer alan aksesuarlar gösteriyor. Kromajlı radyatör ızgarası, kapı kolları, tavan rayları, yan aynalar Fiat Doblo Malibu için diğer Doblo’lardan ayıran en önemli tasarım detayları. Fait Doblo Malibu ön tasarımı incelendiğinde büyük farlarının kattığı heybetli görünüm hemen dikkat çekiyor. Yandan ise tam bir ticari araç görünümünde olan Malibu’nun arka tasarımında yer alan büyük stop lambalarıysa dikkat çeken en önemli unsur. Malibu’nun iç mekanına geçildiğinde ise sıra dışı tasarımın sürdüğü görülüyor.

 

Diğer Doblo’lara göre daha kaliteli malzemelerin kullanıldığı iç mekan ergonomik bir yapıya sahip. Orta konsolunun en üstüne CD çalarlı radyo yerleştirilmiş. Müzik sisteminin ses kalitesi yolcu koltuğu altında bulunan subwooferin da katkısıyla artırılmış. Müzik sisteminin hemen altındaysa havalandırma ızgaraları, dörtlü flaşör ve cam açma-kapama butonları bulunuyor. Bu bölgenin altına havalandırma kumandaları yerleştirilmiş. Orta konsolun müzik sistemi hariç bölümü tamamıyla metal görünümlü plastikten imal edilmiş. Otomobilin vites kolu orta konsolun için adapte edilmiş. Bu vites değişimini oldukça kolaylaştırıyor. Doblo’nun torpido gözü ufak olsa da tavana yerleştirilen raf bu açığı ortadan kaldırıyor. Torpido gözünün içinden yer alan kontak anahtarına benzer buton ile yolcu hava yastığını iptal etmek mümkün. Aracın gösterge tablosu sade ve okunaklı. Yol bilgisayarının bilgileri gösterge siperliğinin sağındaki küçük buton ile değiştirilebiliyor. Bu buton silecek koluna yerleştirilse daha kullanışlı olabilirmiş. Önde ve arkada yeterli diz mesafesi sunan Malibu, baş mesafesi konusunda da sınıfında lider. Malibu’nun bagaj hacmi 750 litre. Koltukların yatırılması ile bu hacmi 3000 litreye kadar yükseltmek mümkün.

 

Diat Doblo Malibu : Motor ve Performans

fiat-doblo-malibu-1.6
fiat-doblo-malibu-1.6

Malibu’da Fiat’ın pek çok modelinde de görev yapan 1.6litre hacminde 16 supaplı bir motor kullanılıyor. Bu motor 5750 d/d’de 101 HP güç, 4000 d/d’da ise 145 Nm tork üretiyor. 2500 d/d’ye kadar cansız olan bu motor gücünü bu devirden sonra gösteriyor. Ancak Malibu’nun ağırlığı ve yapısı motorun yüksek bir performans göstermesini engelliyor. Yaptığımız performans testlerinde 0’dan100 km/s hıza 13 saniyede ulaşabildik. Ara hızlanma testlerimizde de ortalama bir performans gösteren Malibu,60-100 km/s hızlanmasını dördüncü viteste 13.5, beşinci vitesteyse 19.8 saniyede gerçekleştirdi. Vites geçişleri rahat ve sorunsuz olan Malibu’nun bu konudaki en önemli yeniliklerinden birisi de Fiat modellerinde yeni kullanılmaya başlanan şanzıman sistemi. Testimiz süresince 100 km’de 8.9 litre kurşunsuz benzin tüketen Malibu’nun 60 litrelik deposuyla 674 km’lik menzile ulaşabilmek mümkün.

Kullanım ve Konfor

lüks-versiyon-malibu
lüks-versiyon-malibu

Malibu yüksek donanım seviyesi ve sunduğu performans ile ticari araç arayanlardan çok büyük ailelerin tercihi olabilecek bir otomobil. Orta sert bir süspansiyonların kullanıldığı Malibu, yoldan gelen darbeleri başarı ile emebiliyor. Yüksek yapısı sebebi ile hızlı virajlarda yana yatan Malibu çok zorlandığından arkasını kontrollü olarak bırakıyor. Fakat direksiyon sistemi başarıyla otomobili yeniden izine döndürebilmek çok zor değil. Malibu’nun canlı renklerden imal edilen iç mekanı sürüş zevkini artırırken, cam ve yol bilgisayarı butonlarının kullanımı zorluk yaratabiliyor. Malibu’nun müzik sistemi çoğu kompakt segmentteki araçtan bile daha yüksek bir müzik zevki vadediyor. Malibu’nun ABS ve EBD destekli fren sistemi testimiz süresince güven verdi. 100 km/s hızla giderken yaptığımız ani fren ile otomobili 41.5metrede güvenle durdurabildik. Testini yaptığımız Fiat Doblo Malibu’nun anahtar teslim fiyatı25.493.125.380TL.

Standart Donanım

fia-doblo-malibu-özellikler
fia-doblo-malibu-özellikler

Araçta, Sürücü hava yastığı, yükseklik ayarlı hidrolik direksiyon, sürücü ve yolcu tarafları için sürgülü arka kapı, tek parça katlanabilen arka koltuklar, tavanda çok amaçlı raf bulunur. Ek olarak renkli camlar, sürücü tarafı tek dokunuşlu elektrik kumandalı ön camlar, immobilizer, uzaktan kumandalı merkezi kilit, manuel aynalar, follow-me-home farlar, far yükseklik ayarı, 12 voltluk elektrik prizi, bagaj aydınlatması vardır. Bunlara ek,  altı hoparlörlü radyo-teyp, arka kısım için ısıtma ve havalandırma tünelleri, yükseklik ayarlı ve aktif gergili ön emniyet kemerleri, FPS, kaza anında katlanabilen pedal grubu ve bagajda yük sabitleme halkaları yer alır.

Genel Değerlendirme

  • Konfor– Orta sertlikteki süspansiyonlar makul bir konfor sunuyor
  • İç mekan- İç mekan fazlasıyla geniş
  • Görüş– Yan aynalar geniş fakat kullanışsız. Aracın bittiği yer net görünmüyor
  • İşçilik– Daha iyi olabilirdi.
  • Yol Tutuş- Kendi sınıfı için iyi bir yol tutuşa sahip
  • Performans- Tatmin edici
  • Frenler- Kolay dozlanıyor
  • Kabin Gürültüsü– İç mekanda fazla uğultu var
  • Donanım– Segmentinin en genişine sahip
  • Fiyat– Donanımına göre uygun
  • Genel-Ticari araçtan çok, büyük ailelere hitap eden Malibu, pekçok tüketicinin beklentilerini karşılayacak bir model.

 

 

 

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here