Dacia Logan MCV: Cebini Düşünen Babalara

2
4586
Dacia-logan-mcv
Dacia-logan-mcv

Dacia Logan MCV ekonomisiyle dikkat çekiyor. Logan’ın Doğu Avrupa ve Orta Asya’daki satış başarısı Dacia‘yı cesaretlendirerek aynı platform üzerine daha iddialı bir araç tasarlamaya kadar sürükledi. Sonuç ise bizce oldukça başarılı. Logan MCV, hem tasarımı hem motor seçenekleri hem de fiyatıyla şuan Türkiye pazarında rakibi bulunmayan bir yere konumlanıyor. Görünümü bir station wagon ile MPV arasında olan Logan MCV, boyutları göz önüne alındığına kompakt sınıf bir binek otomobilden farksız. Aslında bu iki yaklaşım bile Logan MCV’nin nasıl bir otomobil olduğunu anlatmak için yeterli. Dacia Logan MCV, kullanışlı bir şehir otomobili olmayı başarırken şuan üzerine perde örtülmüş station wagon sever Türk tüketicisinin ise yeni yıldızı olmaya aday. Zaten Dacia yetkilileri de Logan MCV satışlarının oldukça iyi gittiğinden hatta fabrikanın istedikleri talebi karşılayamadığını belirtiyorlar.

 

Dacia Logan MCV İçin Kullanışlılık Ön Planda

Dacia-logan-mcv-2007
Dacia-logan-mcv-2007

Dacia Logan MCV  tasarımı oldukça sade bir araba. Ön tarafı sedan kardeşi Logan’la tamamen aynı olan Logan MCV arkaya doğru ilerledikçe farklılığını arttırıyor. Arka kısmında dik stop lambaları aracın tasarımını belirlerken tavan rayları ise Logan MCV’nin işlevselliğine işaret eden bir ayrıntı. Çift parçalı asimetrik açılan bagaj kapıları yükleme kolaylığı sağlaması açısından Logan MCV’nin artılarından bir diğeri oluyor. Test aracımız Logan MCV’nin 5 kişilik versiyonu olduğundan bagaj kısmı oldukça genişti. 7 kişilik versiyonu da bulunan Logan MCV’nin düz bagaj zemini aracın yükleme boşaltma işlemini de kolaylaştırıyor. Logan MCV’nin iç mekanına geçtiğimizde tanıdık göstergeler bizi karşılıyor. Logan MCV’nin neredeyse her kumandası daha önceki Renault modellerinden alınmış. Sinyal ve silecek kolları, vites topuzu ve havalandırma çıkışları Logan MCV’nin bilinen ayrıntılarından olurken ön konsolda klima kumandalarının üzerine konumlandırılmış elektrikli cam açma-kapama tuşları Renault Broadway dönemine kadar uzanıyor.

İç Tasarım

ikinci-el
ikinci-el

Logan MCV’nin ön konsolu ve tuş takımı o kadar sade ve anlaşılabilir tasarlanmış ki bu bölümde herhangi bir ergonomi sorununa rastlamak imkansız. Zaten Logan MCV’nin tek ve en büyük ergonomi problemiyse el frenini altına “gizlenmiş” elektrikli yan ayna kumandası oluyor. İlk tanışma anı gerçekten zahmetli geçen yan ayna kumandası yerini öğrendikten sonra ise el freni kolunun altında olması nedeniyle kullanım zorluğu yaşatarak kullanıcısını zorluyor. Solda devir sağda ise hız tablosu bulunan göstergeler de Logan MCV’nin diğer bölümlerinin olduğu gibi sade tasarlanmış. Bu iki analog göstergenin arasında ise dijital bir bilgi ekranı bulunuyor. Bu dijital bölümde ise yakıt ve motor hararet göstergesi bulunuyor. Ambiance ve Laureate adlı iki donanım paketine sahip olan Logan MCV kullanıcısına bunlara ek donanımlar da sunuyor. Test aracımızda bulunan Laureate adlı üst donanım paketine ek olarak, 2 havayastığı ve ABS’nin bulunduğu güvenlik paketi ile metalik renk ve Packelektrik 2 donanınları da bulunuyordu.

Dacia Logan MCV Ekonomik ve Sorunsuz

 1.6 lt benzinli ve 1.5 lt turbodizel motor seçeneğine sahip olan Logan MCV’nin test ettiğimiz modelinde 1.5 litrelik dizel güç ünitesi yer alıyordu. Renault’tan tanıdık motor sorunsuzluğuyla dikkat çekerken 65 HP maksimum güce sahip. Maksimum torku 160 Nm olan bu motorla Logan MCV, performanslı olmasa da çekiş gücü yüksek ve ekonomik bir sürüş sunmayı başarıyor. İlk çalıştırma anında oldukça sesli çalışan Logan MCV, motoru ısındıkça sessizleşirken aracın ses yalıtımının da yetersizliği nedeniyle kabin içinde motor sesi fazlaca duyuluyor. Başarılı bir süspansiyon sistemine sahip olan Logan MCV, sessiz çalışan süspansiyonlarıyla övgüyü hak ediyor. Düşük yakıt tüketimi Logan MCV’nin en büyük avantajlarından birisi olurken testimiz sırasında 100 km’de ortalama 5,5 litrelik yakıt tüketim değerine ulaşmamız aracın ne kadar ekonomik olduğunun en büyük kanıtı.

 

Nihat KARATAŞ

Genel Değerlendirme
İşçilik  4  Göze batan çok büyük bir işçilik problemi yok.
Görüş  8  Görüş açıları sorunsuz.
Performans  3  65 HP’lik motor yetersiz.
Tüketim  8  Dizel ekonomisi en büyük avantajı.
Konfor  5  Hem ön hem de arka koltuklarda yeterli diz ve baş mesafesi sunuyor.
Frenler  5  Arka frenlerinin kampana olması dezavantajı.
Yalıtım  5  Özellikle motor sesini içeriye fazla alıyor.
Donanım  5  Donanım seviyesi fiyatı düşünüldüğünde makul.
Fiyat  7  İddialı bir fiyat etiketine sahip.
Sonuç  5,6 Özellikle 1.5 litrelik dizel motor seçeneğiyle bir çok kesime hitap edebilen bir araç olan Logan MCV, günlük kullanımların dışında ticari amaçlar için de rahatlıkla kullanılabilir. 7 kişilik koltuk seçeneği ise hem çok çocuklu ailelerin hem de Logan MCV’yi taksi olarak kullanmak isteyenlerin seçenekleri arasına girmesini sağlıyor. 65 HP’lik motor gücü özellikle yüklü kullanımda aracın zorlanmasına neden olurken, yakıt tüketimi göz önüne alındığında başarısı ortaya çıkıyor.
İkinciel

Test ve Teknik Verileri

Teknik Veriler
Motor: Sıralı 4 silindirli, turbodizel, 8v
Motor Hacmi: 1461 cc
Motor Gücü: 65 HP – 4000 d/d
Max. Tork: 160 Nm – 1700 d/d
Frenler: Disk/kampana
Bagaj: 700 lt
Boyutlar(u/g/y): 4450/1993/1674 mm
Ağırlık: 1320 kg
Lastikler: 185/65 R15

Teknik Özellik

 

Teknik Veriler
Motor: Sıralı 4 silindirli, turbodizel, 8v
Motor Hacmi: 1461 cc
Motor Gücü: 65 HP – 4000 d/d
Max. Tork: 160 Nm – 1700 d/d
Frenler: Disk/kampana
Bagaj: 700 lt
Boyutlar(u/g/y): 4450/1993/1674 mm
Ağırlık: 1320 kg
Lastikler: 185/65 R15

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here