2018 Mazda MX-5 RF 1.5 Detaylı İnceleme

0
13549
mazda mx5 rf

Mazda MX-5 RF testi mi arıyorsunuz? 2018 model Mazda MX-5 RF hakkında merak ettiğiniz her şey, Murat Tosun’un Mazda MX-5 RF Test sürüşü izlenimlerinde…

Bu arada ikinci el Mazda MX5 fiyatlarını incelemek isterseniz buraya tıklayın!

Murat Tosun Mazda’nın roadster otomobili MX-5 RF’in direksiyonuna geçti. Bu ufaklık, otomobil kullanmaktan zevk alan ve hafta sonu gezmeye çıktığında dikkatleri üzerine çekmek isteyenlere hitap ediyor.

Mazda MX-5 RF Test Sürüşü İzlenimleri

“Uygun fiyatlı spor otomobil”

Uygun fiyatlı spor araba arayanlar için bu araç, oldukça iyi bir seçenek. Sürüş konforu olarak MX-5 RF diğer otomobillerden ayrılmayı başarıyor. Go-kart kullanıyormuşsunuz gibi hissetmenizi sağlıyor. Direksiyonu oldukça hisli ve çevirdiğiniz yöne doğru hızlı bir şekilde otomobilin dönmesini sağlıyor.

Önce biraz Mazda MX5 RF fotoğraflarına bakalım mı?

Hisli ve sürüş dinamikleri olan bir model arıyorsanız MX-5 RF ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Günlük kullanımlar içinde uygun olan model ile hafta sonlarında piste çıkıp turlarken de zevk alabilmeniz mümkün. Fakat kalabalık bir aileyseniz bu model evin ikinci otomobili olmalı.

Mazda MX-5 RF Tasarım Özellikleri

ND kasa koduna sahip olan bu model, bu zamana kadar üretilen en sportif tasarıma sahip MX-5. Farların tasarımı ve keskin hatları adeta kızgın bir suratın size baktığını anımsatıyor. Ayrıca RF modelinde yer alan metal tavan, kumaş tavanlı modele kıyasla otomobile farklı bir tarz kazandırmayı başarıyor.

Kısa tampon-tekerlek mesafesi ve uzun kaput sayesinde RF oldukça atak bir görünüm sergiliyor. Aracın düşük yüksekliği de profilden kendisini belli ediyor. Ön tasarımı oldukça etkileyici olan aracın arka tasarımı ise oldukça sade. Küçük stopların kullanıldığı arka kısımda ikili egzoz çıkışı dışında sportif bir detay bulunmuyor.

Buna karşılık sinirli yapısı sayesinde Mazda MX-5 RF ilk gördüğünüz anda aklınızda yer etmeyi başarıyor. Modelin öncü MX-5 nesillere kıyasla daha sert tasarımda olması da onun bu nesilde maskülen bir otomobil olmasını sağlamış.

Mazda MX-5 RF İç Mekan Özellikleri

mazda mx5 rf MX-5’in direksiyonuna geçtiğinizde safkan bir otomobilin içerisinde olduğunuzu anlıyorsunuz. Ön konsolda sadece ihtiyacınız olan kontroller yer alıyor. Havalandırma kontrolleri ve multimedya sistemi! Zaten başka bir özelliğe de ihtiyacınız yok gibi. Standart olarak Recaro koltuklar ile gelen otomobilde Bose ses sistemi mevcut. Koltuk kafalıklarındaki hoparlörler yardımıyla üstü açıkken bile hem müzik dinleyebilir hem de telefon ile konuşabilirsiniz.

Aracın iç mekanı son derece sade olmasına rağmen sportif görünmeyi başarıyor. Kumaş tavanlı versiyondan farklı olarak metal tavanlı modelde tavanı açıp kapatmaya yarayan şalter dışında parçalar ortak kullanılmış. Yaşam alanı konusunda boyutları nedeniyle minimal olan RF 2 kişi için yeterli alanı sunuyor. Ancak aracın baş ve diz mesafesinde kısıtlı ayar sunuluyor. İç mekanda kullanılan malzeme kalitesi ve işçilik de ortalamaları yakalarken aracın fiyatı göz önüne alındığında yeterli kalıyor. Ancak arkadaki küçük bagaj ve dar ağız nedeniyle uzun yolculuklarda bu alan beklentileri karşılamakta zorlanıyor.

Mazda MX-5 RF Motor Özellikleri

Mazda, bu noktada işini garantiye almak istemiş. 1.5 litrelik ve 2.0 litrelik iki farklı motor seçeneği bulunan otomobili, otomatik veya manuel şanzıman ile satın alabiliyorsunuz. Fakat otomatik şanzıman 2.0 litrelik motor seçeneğinde yer alıyor. Her iki motor seçeneği de atmosferik yapıda. Yani turbo beslemeli değiller. Durum böyle olan 1.5 litrelik test aracımız, 131 HP güç ve 150 Nm tork üretebiliyor.

Bu rakamlar kağıt üzerinden düşük gibi görünse de 1090 kg’lık gövde için yeterli performansı sunmayı başarıyor. Şehir içerisinde de çok fazla yakıt tüketmeyen otomobil, 6.5 lt/100 km ortalama ile fabrika verilerine yakın bir yakıt tüketimi gerçekleştiriyor. Bu da onun hem sportif hem de tasarruflu bir model olduğunu gösteriyor.

Aracın motorunun devir çevirmeyi seven yapısı da onun olduğundan daha büyük bir kalbi olduğunu hissetmenize neden oluyor. Motorun kemikli şanzımanla uyumunun yüksek olması sayesinde performanslı kullanımlarda keyif bir kat daha artarken ne yazık ki şehir içinde yorucu olabiliyor.

Mazda MX-5 RF Güvenlik Özellikleri

Güncel Mazda MX-5 Euro NCAP testinden 4 yıldız almayı başarmış. Yolcu ve yaya güvenliğinden yüksek puan almasına rağmen MX-5, iç mekanda sunduğu bazı güvenlik ekipmanlarının eksikliği yüzünden bir yıldız kaybetti.

Diz hava yastığı, çocuk koltuğu bağlantı noktası ve AEB özellikleri olmayan Mazda, diğer güvenlik ekipmanlarının tamamını barındırıyor.

Mazda MX-5 RF Konfor ve Yol Tutuş Özellikleri

MX-5 sportif bir otomobil olduğu için konfor tarafında bazı eksiklikleri mevcut. Sert süspansiyonları otomobilin yol tutuşunu arttırırken, konfordan taviz vermenize neden oluyor. Özellikle sert kasislerin üzerinden hızlı geçerseniz otomobilin içerisinde bir miktar sarsılabilirsiniz. Bunda 17 inç boyutundaki jantların ve spor koltuklarında etkisi bulunuyor.

RF modelinin kumaş tavanlı modelden farkı ise kabin içerisine daha az rüzgar gürültüsü alıyor olması. Otomobilin tavan tasarımı aerodinamik açıdan rüzgara daha az direnç gösteriyor. Bu sayede de MX-5, kabin içerisine daha az gürültü aktarmayı başarıyor.

Çekiş kontrolü tarafında ESP ıslak zeminde büyük avantaj sağlıyor. Özellikle arkadan itişli bir model olduğu için otomobil arkasını kaydırmak istiyor. Eğer bütün koşulları sağlarsanız ve ESP sistemini kapatırsanız otomobil ile kontrollü bir şekilde eğlenebilirsiniz. Tabii Mazda buna belli bir limitte izin veriyor. Çok fazla zorlarsanız sistem tekrardan devreye giriyor.

Şehir içi kullanımlarında yüksek kavramalı debriyajı nedeniyle yorucu olan MX-5 RF, uzun yolculuklarda ise kısıtlı yaşam alanı nedeniyle sürücüsünü üzebiliyor.

Mazda MX-5 RF Yorumları

Murat Tosun’un Mazda MX-5 RF için yorumları şöyle: Mazda MX-5 RF, tek başınıza veya yanınıza özel bir arkadaşınızı alıp gezebileceği çok iyi bir haftasonu otomobili. Evin ikinci otomobili olarak satın almak istiyorsanız, doğru bir tercih. Fakat, günlük kullanımlar için biraz yorucu bir model. 127 litrelik bagaj hacminin sadece iki tane sırt çantası alabildiğini de unutmamak lazım.

Mazda MX-5 RF Teknik Özellikleri

  • Motor: 1.5 lt
  • Motor Hacmi: 1496 cc
  • Silindir Adedi: 4
  • Maksimum Güç: 131 HP
  • Maksimum Tork : 150 Nm

Mazda MX-5 RF Modelinin Performans Verileri

  • 0-100 km/s Hızlanma: 8.6 sn
  • Maksimum Hız: 203 km/s

Frenler:

  • Ön: Hava kanallı disk
  • Arka: Disk

Mazda MX-5 RF Yakıt Tüketimi Miktarı

  • Yakıt Türü: Benzin
  • Şehir İçi: 8.1 lt/100 km
  • Şehir Dışı:  6.1 lt/100 km
  • Karma: 4.9 lt/100 km
  • Test: 6.5 lt/ 100 km
  • CO2 Emisyonu : 142 gr/km

Mazda MX-5 RF Boyutlar

  • Uzunluk: 3915 mm
  • Genişlik: 1735 mm
  • Yükseklik: 1230 mm
  • Dingil Mesafesi: 2310 mm

Mazda MX-5 RF Bagaj kapasitesi:

  • 127 lt
  • Yakıt Depo Kapasitesi: 45 lt
  • Boş Ağırlık: 1090 kg
  • Lastik Boyutu: 245/45 R17

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here