Honda Civic VTi | 90’lar Hot Hatch Serisi

0
3615
honda civic vti

Hot Hatch kelimesinin anlamı sportif hatchback’den gelmektedir. Genelde 3 kapılı olan bu modeller, üretildiği sınıf otomobillere göre çok daha güçlülerdir. Hafif olmaları da hesaba katıldığında sürüş keyiflerinin de inanılmaz olduğu söylenebilir. 90’lı yılların Hot Hatch modellerinin çok büyük çoğunluğu atmosferik motora sahiptir. Atmosferik motorlu araçlar, aşırı beslemeli motorlara göre her ne kadar daha düşük verime sahip olsa da sürüş dinamikleri birçok kişiye göre daha keyiflidir. Sizler için 90’lar Hot Hatch serisinden devam edeceğiz. Serimize konu olan araç Honda markasının belki de en sevilen modeli olan Civic Modeli olacaktır. 1991 ve 1995 yılları arasında üretilen bu model 1.6 VTİ motor seçeneği ile 160 hp güç üretmektedir. Yaklaşık 1000 kg ağırlığa sahip olan bu araç ile yolculuk yapmak oldukça keyiflidir. Honda Civic VTi hakkında detaylar yazımızın devamında.

honda civic vti

Honda Civic

Civic; Dünya markası Honda’nın ilk zamanlar küçük boyutla üretmiş olduğu, sonrasında ise hem boyut olarak hem de teknoloji olarak büyüyerek kompakt araç sınıfına yerleşen modeldir. Gerçek veriler düşünüldüğünde orta sınıf bir araç olsa da geçmişi göz önünde bulundurularak kompakt sınıf olarak kabul görmektedir. Honda Civic, konum olarak jazz ile Accord arasında bulunmaktadır. 2006 yılı sonrasında globalde 16,5 milyon satan Civic, bir ara Kanada’nın en çok satılan aracı haline gelmiştir. 1972 yılında başlayan üretim günümüzde hala daha devam etmektedir. Her neslinde üzerine eklemeler yapılarak daha da fazla sevilmeye devam etmektedir. Günümüz şartlarında 10. nesli üretilen bu araç, 2. el piyasasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Dolar gibi değerlenen otomobil, ne yazık ki yatırım aracı olarak da kullanılmaktadır. 90’lar Hot Hatch Serimizde yer alan model 5. nesil Honda Civic’tir. 1991 Eylül ayında piyasaya sunulan bu model, 4 kapılı sedan ve 3 kapılı hatchback olarak satışa sunulmuştur. 5. nesil Civic bir önceki nesle göre aerodinamik açıdan oldukça gelişmiştir. Ayrıca daha büyük bir tasarıma sahiptir. 4. nesilde alınan Japonya yılın otomobili ödülü, 5. nesilde de alınmıştır. 5. nesil Honda ile birlikte otomobil teknolojisi şekil almaya başlamıştı. Daha hafif parçalar kullanılması, aracı daha verimli hale getirdi. Ayrıca 5. nesil Civic’te gelişen süspansiyon sisteminin dışında Airbag ve ABS gibi güvenlik donanımları da getirildi.

honda civic vti

5. Nesil Honda Civic Motor Seçenekleri

1.5 litre Karbüratörlü :  1.5 litre hacmindeki 90 hp’lik motor seçeneği 4. nesil Honda Civic’in en güçsüz motoruydu. Ancak 4. nesil Honda Civic üzerine yapılan geliştirme çalışmaları ile birlikte en güçsüz versiyonu bile 0’dan 100 km/h hıza 10 saniyenin biraz altında çıkabiliyordu. Günümüz atmosferik araçları ile kıyaslandığında dahi başarılı sayılan bu model lpg ile oldukça düşük yakıt tüketimi sağlayarak 2.elde de birçok kişinin tercihi olmaktadır.

1.6 Litre SOHC: 1.6 litre hacmindeki 125 hp’lik versiyon en ideal motor seçeneğidir. Herhangi bir kronik sorunu olmayan ve hassas olmayan bu motor seçeneği ile birlikte 4.Nesil Civic 0’dan 100 km/h hıza 8.7 saniyede ulaşmaktadır. Aracın maksimum hızı ise 195 km/h olarak belirtilmiştir. Güzel bir LPG kiti ile birlikte sorunsuz bir şekilde uzun bir süre kullanabilirsiniz.

1.6 Litre VTi: 1.6 litre hacimdeki VTi motor, atmosferik motor teknolojisinin en üst düzey olarak görülmektedir. 1.6 litrelik bir hacimdeki motora aşırı besleme yapılmadan 160 HP alınabilmesi, Honda mühendisliğinin büyük bir başarısıdır. 4.Nesil Civic bu motor seçeneği ile birlikte 0’dan 100 km/h hıza sadece 7.3 saniyede ulaşabilmektedir. Daha önce hızlı bir araca binmediyseniz. Bu araç size dünyanın en hızlı aracı gibi gelecektir. Aracın ortalama yakıt tüketimi 7.5 litredir. Ancak bu araç için kullanım oldukça önemlidir. Şehir içinde 15-16 litreleri dahi görebilirsiniz.

Honda Civic VTi Tam Bir Hot Hatch 

5. Nesil Honda Civic 1.6 VTi Hot Hatch serimizin olmazsa olmaz araçlarından biridir. 1080 kg olan ağırlığı ve 160 hp gücündeki atmosferik motoru ile gazladığınızda tüm beygirleri hissedeceksiniz. Atmosferik motorlu araçlarda hissiyat, modern aşırı beslemeli araçlara göre oldukça iyidir. Yakıt tüketimi ise bu güçteki bir araca göre oldukça ekonomik olarak görülmektedir. Ayrıca kaliteli iyi bir LPG kiti ile sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Serimizde Tek kapılı olan versiyonu ele aldık ancak bu aracın sedan versiyonu da bulunmaktadır. Sedan versiyonu hatchback kadar olmasa da oldukça keyiflidir. Arabam.com ikinci el bölümünden bütçenize uygun bir Honda Civic bulabilirsiniz. Araca detaylı bir expertiz yaptırarak satın alabilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here