Trafik cezası sorgulama, trafik cezası ödeme ve trafik cezasına itiraz etme konularıyla ilgili tüm merak ettiklerinizi sizin için cevapladık. 2022 yılı güncel trafik cezalarını sizin için listeledik.

2022 Güncel Trafik Cezaları

Hız Sınırını Aşma Cezası

  • %10-%30 aşmanın cezası 427 TL (indirimli: 320,25 TL)
  • %30-%50 aşmanın cezası 888 TL (indirimli: 666,00 TL)
  • %50 üzerinde aşmanın cezası 1823 TL (indirimli: 1.367,25 TL)

Trafikte aşırı hıza ve kural ihlallerine artık geçit yok. İçişleri Bakanlığı’nın yoğun gayretleri ve kontrolleri neticesinde kaza oranları son yılların en düşük seviyelerine inmiş durumda. Hız kontrol noktalarına ek olarak elektronik denetim sistemi yolların her noktasını kontrol altına alıyor.

Hız sınırını 1 yıl içinde 5 kez ihlal edenlerin ehliyetine 1 yıl süreliğine el konulacak. Tekrarında ehliyetleri iptal edilecek. 

trafik cezaları

Alkollü Araç Kullanma Cezası

  • İlk kez alkollü araç kullanırken yakalanmanın cezası 1823 TL
  • İkinci defa alkollü araç kullanırken yakalanmanın cezası 2286 TL
  • Üçüncü kez alkollü araç kullanırken yakalanmanın cezası ise 3674 TL

Uygulanan para cezalarının yanı sıra alkollü araç kullanımının ilk kez tespit edilmesi durumunda 6 ay, aynı suçun ikinci defa tekrarlanması sonucunda 2 yıl ve son olarak üçüncü kez alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülerin ehliyetine 5 yıl boyunca el konulmaktadır.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ehliyetsiz araç kullananlara 3674 TL para cezası uygulanmaktadır. Trafik kazalarının azımsanmayacak miktarı sürücü belgesi bulunmayan kullanıcılar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu yüzden sürücü belgesi olmayan ve araç kullanma yeterliliği taşımayan kullanıcılar hem kendilerini hem de çevresini tehlikeye atmaktadır.

kırmızı ışıkta geçme

Kırmızı Işıkta Geçme Cezası

Kırmızı ışıkta geçen sürücülere 427 TL para cezası uygulanmaktadır. Dalgınlık ve ihmal sonucu gerçekleşen kırmızı ışık ihlali son derece büyük kazalara sebebiyet vermektedir.

Drift Yapmanın Cezası

Drift yapan ve trafikte tehlikeli hareketlerde bulunan sürücülere 9125 TL para cezası uygulanmaktadır. Yüksek hızlarda keyfi olarak yapılan bilinçsiz manevralar trafik güvenliğini tehlikeye atarak kazalara sebep oluyor.

Uyuşturucuya Geçit Yok

Uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisindeyken araç kullanan sürücülere 9410 TL para cezası veriliyor. Ayrıca trafikten men ediliyor.

Çakarlı Araç Kullanmanın Cezası

Yetkisi olmadığı halde aracında çakar olarak adlandırılan ışıklı ve sesli uyarı sistemlerini kullananlara 1823 TL ceza verilecek. Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse ayrıca ruhsat sahibine de aynı miktarda ceza uygulanacak.

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası

trafik cezası

Emniyet kemeri takmayan sürücü ve yolculara 196 TL ceza uygulanmaktadır. Ayrıca bu zorunluluk sadece sürücü için değil tüm yolcular için geçerlidir. Güvenli bir yolculuk deneyimi yaşamak için emniyet kemerinizi mutlaka takmalısınız.

Park ve duraklama yasaklarına, dönüş ve geçme kurallarına, kavşaklarda geçiş hakkına, indirme ve bindirme kurallarına uymayanlar, emniyet kemeri, kask ve koruma gözlüğü kullanmayanlar, trafik kurallarına uymayan yayalar ile araçlardan çöp atanlar ve araçlarda yüksek seste müzik açanlar 196 TL ile cezalandırılacak. (AA)

Plakasız Araç Kullanmak

2022 yılında plakasız araç kullanma cezası 2312 TL olarak belirlenmiştir.

Diğer Trafik Cezaları ise şu şekilde:

Seyir halinde cep telefonu kullanmak 427 TL
Alkol testine itiraz etmek 3836 TL
Muayenesiz araçla trafiğe çıkmak 427 TL
Yasak olan yerde sollama yapmak 427 TL
Şerit izleme ve şerit değiştirme kurallarına uymamak 288 TL
Takip mesafesine uymamak 196 TL
Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmak 196 TL
Engelliler için ayrılan yere park etmek 392 TL

trafik cezası

Trafik Cezası İndirimi

Cezaların 15 gün içinde ödenmesi halinde %25 indirim uygulanmaktadır.

Trafik Cezası Sorgulama

Araç plakasına ve sürücü belgesine yazılan trafik cezaları E-Devlet ve Emniyet Genel Müdürlüğü Online İşlemler bölümünden hızlı bir şekilde sorgulanabilir.

turkiye.gov.tr Trafik Cezası Sorgulama

EGM Online İşlemler Trafik Cezası Sorgulama

Trafik Cezası Ödeme

Trafik cezaları anlaşmalı bankalardan, PTT şubelerinden  ve vergi dairelerinden kolayca ödenebilir. Ayrıca cezasını online olarak ödemek isteyen sürücüler, internet bankacılığı ve interaktif vergi dairesi sistemi üzerinden trafik cezalarını vb. borçlarını hızlı bir şekilde ödeyebilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi

Trafik Cezasına İtiraz Etme

Haksız veya yanlış bir uygulama sonucunda trafik cezası aldığınızı düşünüyorsanız endişe etmenize gerek yok. Çeşitli kanalları kullanarak trafik cezalarına itiraz edebilirsiz. Daha önceden hazırlamış olduğumuz “Trafik Cezasına İtiraz Etme Yolları ve Aşamaları” yazımızı inceleyerek detaylı bir şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz.

Trafik Cezasına İtiraz Etme Yolları ve Aşamaları

33 YORUMLAR

  1. Olmaz. Tekrarlı kırmızı ışık ihlallerine bırak ehliyetine 3-5 gün el konmayı, hapis cezası olmalı. Bilerek kırmızıdan geçmek cinayettir.

  2. Biz can güvenliğine önem vermediğimiz için paraya taparcasına aşık olduğumuz için öncelik hep para cezaları. Yoksa bizim millet hiçbirine uymaz kardeş..

  3. Türkiye kanun var uygulama ağır ve yetersiz.cezalar kişiye göre yazılabiliyor.Boş veriliyor.Tanıdıklarım var.adam 4-5 yıldır muayene sigorta yaptırmıyor.sürekli Ankarada trafikte…

  4. Şehirlerarası Devlet karayolunda Otomobille 79 km. hızla gidiyorsun ve eds ye takılıp 488 lira ceza alıyorsun. Yollar yaptık diye övünen sistem, bu yolları bu hızda giden vatandaşa tuzak olarak mı yaptınız, hazine bu kadar mı zorda..

  5. yaşını başını almış reflex sıfır a inmişler emekli olup ta hala direksiyon başına geçenlere bir önlem yokmu 60 yaşından sonra ağır vasıta ehliyetler b ye döndürülmeli adam ölene kadar ağır vasıtalı bunun neresi doğru hem gençlerin evine ekmek götürmelerine engel araç sahipleride çok kazanmanın peşinde

  6. daha güvenli bir trafik için mi ya da daha iyi bi soygun içinmidir
    bu cezalar asgari ücretin 1600 tl olduğu
    bi ülkede 500 tl 1000 tl ceza revamıdır nasıl ödenir allaha havale ediyorum siz soyguncuları yav bebeğim doğacak onu bu dünyaya getirmeye korkuyorum şimdiden markete gidiyorum herşey yüzde yüz zam trafige çılıyprum olmadık yerde olmadık hızla yazılan cezalar bu varandaş nefes alsa ilerleyen dönemde para alcaksınız yazıklar olsun

  7. Takip mesafesi cezası sabahın 6:55 inde işe giderken yazılmış ..neye göre ..İstanbul da takip mesafesi ne uyan kaç araç var ki ..bence polisler yola çıkıp takip mesafesine uyan görürse ona madalya falan taksınlar .. önümdeki araçla aramda sadece 1 araba mesafesi yer kaldığında bile adam sollayıp o araya giriyor..takip mesafesini korumak bazen imkansız ..korna çalanlar..sollayanlar…ama ceza bize geliyor ..herkes akşam çakarları takıp emniyet şeridine dalıyor ..polis bile onları durdurmaya korkuyor .. drift yapan hergün en az 3-4tane ..sabah trafiğine tırla giren mi dersin …ceza yokk ama devlet memurunun adresi belli ya ..eften püften şeylere yaz cezayı ..elinize sağlık

  8. alın abi canımızı da alın … trafik konusunda hak veriyorum can söz konusu ama 1 milyon tl lik arabaya binen insanla 20 bin liralık arabaya binen insan aynı cezayı ödememeli.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here