Sicili temiz olanlar insanlar için yaygınlaşmış bir tabir vardır, ”Adamın trafik cezası bile yok.” Buradaki “bile” ifadesi zaten birçoğumuzun trafik cezalarıyla karşılaştığımızı açıklamaya yetiyor. Hayat hızlandıkça ve trafikteki araç sayısı çoğaldıkça, giderek sıradan hale gelen trafik cezaları, bazen haksız yere ya da yanlışlıkla uygulanabiliyor. Bazen de siz kurallara uygun olduğunuzu düşünerek, haksız yere cezalandırıldığınızı düşünebilirsiniz. Bu tür durumlarda itiraz etme hakkınız bulunur. Peki, trafik cezasına itiraz nereye ve nasıl yapılır?

Trafik cezasına itiraz Sulh Ceza Mahkemesi’ne dilekçe yazılarak ya da e devlet üzerinden yapılabilir. Peki e devlet üzerinden trafik cezasına itiraz nasıl yapılır?

E-Devlet Üzerinden Trafik Cezasına İtiraz Nasıl Yapılır?

Öncelikli olarak bilmeniz gereken bir e imza ya da mobil imzaya sahip olmanız gerektiğidir. Daha sonra e devlete mobil imza ya da e imzanızı kullanarak giriş yapın.

e devletten trafik cezasına itiraz

Arama sayfasına “UYAP” yazarak “UYAP Vatandaş Portal Girişi” seçeneğine tıklayarak. Açılan pencereden “Uygulamaya Git” seçeneğine tıklayın.

e devletten trafik cezasına itiraz

Daha sonra açılan sayfanın yandaki menüsünde “Trafik/İdari Para Cezası” seçeneğine girin. (E devlete mobil imza ya da e imza ile giriş yapmazsanız bu seçenekleri göremezsiniz.)

e devletten trafik cezasına itiraz

Bundan sonraki adımsa gerekli bilgileri doldurmaktır. Yargı birimi olarak “Sulh Ceza Hakimliği”. İl olarak itiraz olunacak il ve adliyesi seçilir. Talep Türleri seçeneğinden de “Trafik Cezasına İtiraz” işaretlenerek devam edilir.

e devletten trafik cezasına itiraz

Devam edildiğin “Taraf Sıfatı” olarak “İtiraz Eden” seçeneğini girip “TC Kimlik Numaramızı” sisteme girip sorgula diyoruz. Ardından tüm bilgilerimiz otomatik olarak ekrana geliyor ve “Taraf Ekle” butonuna basıyoruz.

e devletten trafik cezasına itiraz

Yeni açılan ekranda bizden ikinci taraf eklememiz isteniyor. Burada da “Taraf sıfatı” olarak “Kararına itiraz edilen” deyip kurumu işaretleyip “Kurum adı” girip taraf ekle diyoruz.

e devletten trafik cezasına itiraz

Son aşama ise evrak ekleme bölümüdür. Bu bölümde “Evrak Türü” olarak “Değişik İş Başvuru” seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor. Ardından daha önce hazırlamış olduğunuz udf uzantılı elektronik ya da mobil imzalanmış dilekçenizi “Evrak” kısmında dosya seç diyerek ekliyoruz.

e devletten trafik cezasına itiraz

En son işlemse “Ek Evrak” ekleme işlemidir. Ek evrakınız varsa bu evrakı tarayarak bilgisayar ortamına alıp yine aynı şekilde UYAP doküman editörünü kullanarak e imzalı ya da mobil imzalı bir şekilde sisteme eklemelisiniz.

Tüm bunların ardından işlemleriniz tamamlanmış olup 15 gün içerisinde geri dönüş alacaksınız.

Trafik Cezasına İtiraz Kaç Gün İçerisinde Yapılır?

Trafik cezalarına itiraz süreleri 15 gündür. Ceza eğer gıyapta kesilmişse bu süre cezanın tebliğ edildiği tarihte başlarken yüz yüze kesilen cezalarda süre anında başlar.

E İmza ya da Mobil İmza Nasıl Alınır?

GSM şirketleri tarafından sunulan mobil imza alma işlemi, birkaç adımdan oluşur; bunlardan ilki “ön başvuru”, ikincisi “başvuru” ve son olarak “aktivasyon” işlemidir. Bu hizmeti sağlayan 3 büyük GSM şirketine (Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone) başvurarak daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Elektronik imza ile ilgili ayrıntılı ve en doğru bilgileri de www.btk.gov.tr adresinden alabilirsiniz.

Trafik Cezasına İtiraz için Genelde Kullanılan Sebepler

Trafik cezaları çeşitli nedenlerle hatalı bir şekilde kesilebilir. Hatta bunun komik örnekleri de mevcuttur. Örneğin, kamyon sürücüsüne kask takmama ya da motosiklet sürücüsüne kesilmiş emniyet kemeri cezaları bunlardan sadece bazılarıdır. Tüm bu absürt yanlışlıklardan farklı olarak haksız yere kesilmiş başka cezalarda olabilir. İşte genelde kullanılan itiraz nedenleri.

  • Bir radar uyarı levhası olmayan bölgelerde yazılan radar cezalarına,
  • Bir fotoğraf veya delil olmadan yalnızca ceza tutanağının gönderildiği cezalara,
  • Yol veya trafikten kaynaklandığını düşünülen durumlarda gönderilen cezalara,
  • Alkollü olmadığı halde promil sınırında alkollü çıkıp yazılan cezalara,
  • Belediyenin yeteri kadar park yeri tahsis etmemesine rağmen kesilen park cezalarına edilen itirazlarda olumlu sonuç alma ihtimali yüksektir.

Ayrıca itiraz davasını kaybettiğiniz takdirde mahkeme masraflarının tamamının tarafınızca karşılanması beklenir.

Dava sonuçlanmadan ödediğiniz trafik cezasını ise davayı kazanmanız halinde geri almanız mümkündür.

Trafik Cezası İtiraz Dilekçe Örneği

trafik cezasına itiraz dilekçe örneği

İspark için Nasıl İtiraz Edebilirim?

İspark borçlarınıza itiraz etmek istediğinizdeyse süreç daha kolay işliyor. Dilerseniz  https://ispark.istanbul/iletisim/adresinden dilerseniz de 08:00 – 17:00 saatleri içinde 0 216 635 00 99 numaralı İspark Müşteri Hizmetlerinden itiraz sürecini başlatabilirsiniz. İspark ile ilgili merak ettiğiniz diğer sorular için tıklayınız.

Trafik kuralları sizleri hayata ve sevdiklerinize bağlar. Bu kurallar, hiçbir kurum ya da kuruluş için değil sizin, sevdiklerinizin ve trafikteki diğer insanları korumak amacıyla hazırlanmıştır. Bu kuralları hiçe saydığınız zaman durum oldukça ciddi. Sevdiklerinizi bir daha göremeyebilirsiniz. Belki bir daha yürüyemeyebilirsiniz ya da buna benzer aklımıza bile getirmek istemediğimiz durumları başkalarının başına getirebilirsiniz. Atalarımızın dediği gibi geç olsun güç olmasın kurallara uyarak geç gitmek hiç gidememekten iyidir.

İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

24 YORUMLAR

  1. Bazen keyfi uygulamalarla trafik cezası işlemi yapıldığını görüyorum. Bunların hiç yaşanmaması trafik polislerimizin itibarı açısından çok önemli

  2. yolculuklarımda trafik kurallarına dikkat ederim ama bunları da bilmek gerekiyor bence umarım peugeot 2008im ile yolculuklarımda başıma böyle bir şey gelmez

      • 1300 TL emniyet şeridi ihlal cezası geldi, ne kamera kaydı var nede başka bir şey sadece ceza tutanağı kesip göndermişler, itiraz etsem sonuç alabilirmiyim

    • Mehmet Bey Merhaba
      Bu siteye gelen kimse sizin trafik kurallarına uymanızla ilgilenmiyor. Açıkcası kimse sizin hangi araca sahip olduğunuzla da ilgilenmiyor. Kaldı ki aracınız gayet küçük orta segmentte yer alan, vasat bir markanın otomobili.
      Ha bizzat aracınızın Peugeot 2008 olmasından dolayı yiyeceğiniz bir trafik cezası var mıdır diye samimi bir şekilde endişeleniyorsanız rahatlayın, görgüsüzlük henüz yasalarca bir suç olarak tanımlanmadı.
      İyi günler

  3. Çok faydalı bir çalışma olmuş bu sistemlerin birbirinie daha entegre ve tamamen dijital platformlar üzerinden yapılması gerekiyor. Özelikle salgın varken kapalı alanları doldurmamak gerekiyor.

  4. linki kaldırmışlar sanki…. yok uyap ta. zaten böyle iyi bir özellik beklemek te… kalk git şimdi, bilmem hangi ilçenin sulh cezasına da başvur…

  5. Taraf bilgisinde Trafik şube müdürlükleri çıkmıyor ayrıca emniyet müdürlükleri de çıkmıyor acaba artık uyaptan başvuru yapaılamıyor mu

    • https://kaysis.gov.tr/ adresine giriş yapılarak İçişleri Bakanlığı > Mülki ve İdare Teşkilatları > Cezanın yazıldığı İl Valiliği > Mülki İdareye Bağlı Taşra Teşkilatları > Cezanın Yazdılığı İl Emniyet Müdürlüğü > Taşra Teşkilatı İç Birimleri > Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü seçilerek bu birimin DETSIS numarası Portaldaki DETSIS NO alanına girilecek. Bu şekilde işlemlerinizi yapabilirsiniz.

  6. Taraf bilgisinde Trafik şube müdürlükleri çıkmıyor ayrıca emniyet müdürlükleri de çıkmıyor acaba artık uyaptan başvuru yapılamıyor mu

  7. 1300 TL emniyet şeridi ihlal cezası geldi, ne kamera kaydı var nede başka bir şey sadece ceza tutanağı kesip göndermişler, itiraz etsem sonuç alabilirmiyim

  8. 1300 TL emniyet şeridi ihlal cezası geldi, ne kamera kaydı var nede başka bir şey sadece ceza tutanağı kesip göndermişler, itiraz etsem sonuç alabilirmiyim

    Her hakkı arabam.com’da saklıdır. Kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.

  9. Sulh cezaya yaptığımız trafik ceza itiraz başvurumuz kabul edildi ve haklı bulunduk. Ancak edevlet de ceza halen gözüküyor. Cezanın kaybolması kendiliğinden mi olur yoksa bizim birşey yapmamız gerekir mi?

  10. 4.200 TL evden cikmadigim gun trafik cezasi yazmislar. artik nereden takacaklarini sasirdilar. istanbul emniyet müdürlüğü trafik denetleme şube müdürlüğü detsis no nereden bulabilirim?

  11. Vatandaş UYAP üzerinden başvuru yapamasın diye sanki özel bir uğraş verilmiş. Önce dosyaları TIFF’ a çevirmek için hangi programdan yardım alacağımı öğrendim. TIFF’ formatından UDF’ye çevirmek için mücadele ettim. Onu da halledip yükleme yaptıktan sonra tam bitiyor derken e-imzasız gönderemeyeceğimi gördüm. E-imza’nın GSM üzerinden ya da satın alınacak kart üzerinden gerçekleştirebileceğini öğrendim. GSM operatörüne başvuru yapmam gerekiyormuş. Altı üstü haksız yere aldığımı düşündüğüm trafik cezasına itiraz edeceğim, etmeme izin verilmiyor. Acaba adliyeye gitsem dilekçemi doğrudan verebilir miyim?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here