Röportaj: Hyundai Genel Müdürü Önder Göker

1
10078
Hyundai Genel Müdürü Önder Göker
Hyundai Genel Müdürü Önder Göker

Mert Yılmaz, Hyundai Genel Müdürü Önder Göker ile röportaj yaptı. Markanın Türkiye pazarı için fikirleri, 2019 araba satış hedefleri ve daha fazlasını konuştular…

Röportaj: Hyundai Genel Müdürü Önder Göker

400 bin adet satış olur

Hyundai Genel MüdürüOtomotiv sektörünün başarılı oyuncularından Hyundai’nin Genel Müdürlüğü görevini yürüten Önder Göker, arabam.com’a konuk oldu. Göker, bizler için geride bıraktığımız seneyi, içinde bulunduğumuz 2019’u ve Hyundai’nin bu dönemde nasıl bir duruş sergileyeceğini değerlendirdi…

Sıfır Hyundai fiyatlarına buradan bakabilirsiniz!

Bilindiği gibi otomotiv sektörü bir durgunluk içinde. Hem bu durumu konuşmak hem de markanın gelecek planlarını öğrenmek için Hyundai Genel Müdürü Önder Göker ile söyleştik…

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren yaşanan daralmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hyundai Genel Müdürü Önder Göker
Hyundai Genel Müdürü Önder Göker

Türkiye ekonomisinde 2018 yılının ikinci yarısından itibaren yaşanan daralma ve belirsizlikler, birçok sektörün problem yaşamasına neden oldu ancak en çok ekonominin lokomotifi konumundaki otomotiv sektörünü etkiledi. Biz, Hyundai olarak 33 bin 502 adetlik satışla, hedeflediğimiz yüzde 5.5’lik pazar payımızı koruyarak 2018 yılını tamamladık.

ABD’deki yüksek faiz oranları ve güçlü Amerikan Doları’nın tüm dünyaya etkisi olacaktır. Avrupa fonunda Brexit süreci ve İtalya’daki bütçe belirsizliği, Çin’deki yüksek tüketim, global perspektif kadar özellikle Türkiye sanayisini de doğrudan etkileyecektir. Yurtiçine dönecek olursak 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerin de iç pazarda önemli bir etkisi olacaktır. Bu dalgalanmanın yılın ortasına kadar sürmesini bekliyoruz.

2018 yılındaki gidişat esnasında Hyundai Assan olarak ne gibi adımlar attınız?

Hyundai Genel MüdürüÖncelikle kriz zamanlarında panik yapmamak gerekir. Biz de sakin kalarak piyasaları gözlemledik ve ona göre adımlarımızı attık. En kötü senaryoya hazırlıklı olarak sürekli B planlarımızı da hesaba kattık. Stratejimizden ödün vermeden, bayi ağımızı da arkamıza katarak çalışmalarımıza devam ettik. Reklam ve pazarlama çalışmalarına ağırlık vererek göz önünde kalmaya devam ettik. Kriz zamanlarında bu tip çalışmalara ara verirseniz satmak istediğiniz ürünü tüketiciyle buluşturamazsınız.

Mayıs ayında Kona ve eylülde Tucson modellerimizi pazara sürerek sene sonunda bu iki modelden toplam 6957 adet SUV sattık. Ayrıca ihracat pazarında da etkinliğimizi devam ettirdik. 2018 yılında 190 binden fazla ihracat gerçekleştirerek 2 milyon Dolar seviyesinde bir ihracat geliri elde ettik.

Sektör ve Hyundai Assan için 2019 hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ekonomide alınan önlemlerle ikinci yarıda biraz daha olumlu bir tablo çizebiliriz. Ancak bu şartlar altında dahi otomotiv pazarındaki daralmanın devam edeceğini ve 2019’un 400 bin seviyelerinde kapanacağını öngörüyoruz. Biz de Hyundai olarak daha da daralan pazarda katma değeri yüksek ürünlerimizle etkin çalışmalar yapıp kârlılığa odaklanacağız.

Rekabetin ve satışın zorlaştığı bir süreçte yeni bir ürünü piyasaya sunmak ve bu modelden yüksek adetlerde satmak kolay değil. Fakat Hyundai ailesi olarak asla karamsar olmak istemiyoruz ve 2019 yılında bazı sürpriz yenilikleri tüketicilerle buluşturmayı planlıyoruz. Özellikle SUV pazarındaki iddiamızı ve pazar payımızı artırmaya yönelik modellerimiz ve iletişim çalışmalarımız olacak.

Bu sene için planlarınız ve hedefleriniz neler?

Hyundai 52 senedir gelişimine devam eden bir firma. Biz de Türkiye’de Hyundai’nin 30’uncu yılını kutluyoruz ve bu sene iki milyonuncu üretimimizi yapacağız. i10 ve i20 modellerimizle 45’ten fazla ülkeye ihracat yapmaya devam ediyoruz.

Türk tüketicisi artık SUV modellere yönelmiş durumda. Biz de SUV pazarında etkinliğimizi artırmak istiyoruz. Bir çok pazarlama aktivitelerinde SUV modellerimizi tercih edip 2019’da bu modellerimizle ön planda olacağız. Ayrıca nisan-haziran döneminde düzenleyeceğimiz uzun süreli bir road show etkinliği planlıyoruz.

Bunların yanında B-SUV segmentinde pazar payımızı artırmak adına nisan ayında Kona’nın 1.6 dizel motorlu seçeneğini tüketiciyle buluşturacağız. Ayrıca elektrikli Kona’yı da Türk tüketicinin beğenisine sunmak için çalışmalarımız devam ediyor.

“Pazarlama çalışmalarına ağırlık vererek göz önünde kalmaya çalışıyoruz”

“Geçtiğimiz mayıs ayında Kona ve eylülde Tucson modellerimizi pazara sürdük ve bu iki modelden 6.957 adet sattık”

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here