Otomobillerin her detayı muhteşem bir teknik, tarihi ve insanı yolculuk demek. Üretildikleri ilk günden beri öylesine yaşama dokunan bir ürün oldular ki, onlarsız bir hayat düşünmek imkansız oldu. Bir otomobili, sadece A noktasından B noktasına ulaştıran dört tekerlekten ibaret sanıyorsanız bu işin çok uzağındasınız demektir. Otomobiller, ulaşım, yolculuk, macera, keşif, kazanma hırsı, sanat, yaratıcılık, üretkenlik, başarı, endüstriyel devrim, güvenlik, konfor, mühendislik, politika ve çok daha fazlası demek… Peki, bir otomobilin ana hatları ya da otomobilin parçaları nasıl incelenir? Bir otomobilin üretiminde neler oluyor? Otomobilinizin anatomisi hakkında keyifli bir araştırma yaptık…

otomobilinizin anatomisi

Otomobilinizin Anatomisi

Üretim aşamasında olanlar, ikinci el piyasasını, otomobil algısını, satış sürecini ve çok daha fazla şeyi etkiliyor.

Şasi Çok Önemli

Otomobilin anatomisine insanın omurgası ya da iskeleti gibi şasiden başlamak yerinde olacaktır. Şasi nedir, diyorsanız hemen basitçe açıklayalım: şasi, otomobilin diğer tüm parçalarının üzerine inşa edildiği ana gövdedir. Son 20 yıldır otomobillerin şasileri tek parça halinde üretilmektedir. Böylece montaj da daha kolay olur, araç da daha güvenli ve sağlam olur.

Otomobilin parçaları hakkında bilgi arıyorsanız arabam.com Otomobil Terimleri Sözlüğünü inceleyebilirsiniz. 

En İyi Oranlar

Ünlü ressam ve tasarımcı Leonardo da Vinci’nin meşhur ‘altın oran’ kuramını herkes bilir. Parçaların mükemmel uyumu otomobil gövdesi için de geçerlidir. Hatta bir otomobil tasarımcısının bilmesi gereken ilk kuraldır.

Hacim Meselesi

Bugünün otomobil tasarımlarında en önemli kural, dıştan küçük görünen iç hacmi büyük olan otomobiller tasarlamaktır.

Güvenlik Eğimle Başlar

Kaza anında aracın ön ve arka kaputu yavaşa içe göçer. Bu durum, otomobil tasarımcılarının istediği bir sonuçtur. Çünkü böylece araç adeta bir kılıf gibi yolcuları korur. Kazanın sonuçlarını yumuşatır.

Kaynak İşi Robotların

Günümüzde bant üzerindeki otomobil şasisine robotlar kaynak yapıyor. Endüstri devrimine sürekli yön veren otomotiv endüstrisi, aslında geleceğin nasıl olacağının mesajını da veriyor. Artık montaj işlerini robotlar yapacak. Giderek insanın el emeği tarihe karışacak. Peki, insan ne işe yarayacak diye düşünüyorsanız insanının düşünen ve tasarlayan tarafının kullanılacağının altını çizelim.

Lazersiz Kaplama Kontrolü Olmaz!

Lazer, yaşadığımız yüzyılda büyük önem kazanmış ve sağlıktan, estetiğe, üretimden mutfağa her alanda kullanılan bir teknolojidir. Otomotiv endüstrisi de lazer teknolojisini kullanarak daha pürüzsüz yüzeyler elde ediyor.

Plastik Çelikten Sağlam Olabilir mi?

Tamponda plastik malzeme kullanımı, bugünün otomobil üreticilerinin vazgeçilmezidir. Çünkü plastik malzeme, darbelere karşı çelikten daha fazla direnç gösterir.

Arabada Boya Var mı Abi…

Bugün, hemen hepimiz ikinci el piyasasında boya konusuna takıntılıyız. İkinci el araba alırken ‘boyalı mı’ sorusu adeta ezberlenmiş gibi her ağızdan çıkan tek soru. Pek çok kişi, aracın yürüyen aksamına bakmadan ‘boyalı mı’ diye sormak istiyor. Oysa boya konusu, sanıldığı gibi tek başına bir aracın kazalı olup olmadığını asla ölçemez. Üstelik günümüzde boya konusunda öyle gelişmiş teknolojiler var ki bazen boyalı olduğunu anlamak mümkün bile olmuyor. Konu boya iken, ortalama bir otomobilin üretim aşamasında 15 kat boyandığını biliyor muydunuz?

Arabada Paslanmayı Önleyen Şey Nedir?

Çinko banyosu, otomobilin paslanmasını önler. Ancak geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu felaketinin neden olduğu vuruklar gibi hasarlar hemen onarılmazsa üretimde uygulanan çinkonun koruma gücü yok olur. Paslanma ve ardından da çürüme başlar.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here