Dolu Yağışına Hazır mısınız?

10
24976
Dolu Yağışı

Bir Dolu Felaketi Daha Kapıda Olabilir!

Meteoroloji yetkililerinin son bir kaç gündür yaptığı uyarılara bakılırsa şiddetli dolu yağışı ihtimali özellikle kuzey batı bölgesi için mümkün. İstanbul’da dolu yağışı sonucu pek çok aracın hasar gördüğünü daha önce haber yapmıştık. Beklenen dolu yağışı gerçekleşirse çok daha kötü bir tablo ile karşılaşmak olası. Can güvenliği için ve hayatın normal akışının bozulmaması için yetkililer önlemler alıyor. Peki, araç sahipleri, 2017 Temmuz ayındaki gibi bir dolu felaketi yaşamamak için neler yapmalı? Araçlarını dolu tanelerinin vereceği hasardan korumak için nasıl önlemler almalı? İşte detaylar….

Dolu tanelerinin açık alandaki ya da trafikteki araçların üzerine hızlı bir biçimde düşmeleri, araçların kaportasına, cam, ayna, far ve silecek gibi kısımlarına ciddi hasar verebiliyor. Oluşan hasarı onarmak ciddi bir masrafken bu durum, aracınızı mükemmel şekilde onarsanız bile ikinci elde değer kaybına da neden oluyor. Bu nedenle 2017 Temmuz`da yaşanan dolu felaketi gibi bir manzara ile karşılaşmamak için önlemlerinizi almalısınız.

Dolu Yağışı Araç Hasarı

Dolu yağışı sonrası araç sahiplerinin yapması gerekenler konulu içeriğimizi daha önce paylaşmıştık. Şimdi de dolu yağışı olma ihtimaline karşı ne gibi önlemler alabilirsiniz konusuna odaklandık. Yurt dışında özellikle de Avrupa’da benzer olaylar sıklıkla yaşanıyor. Bu nedenle yetkililer araç sahiplerini araçlarını doludan nasıl koruyacakları konusunda uyarmak üzere uyarı tabloları hazırlıyorlar. Biz de bu tablolardan yola çıkarak sizin için bir tedbirler listesi hazırladık.

1Hava Durumunu Takip Edin!

Bu aralar evden çıkmadan önce mutlaka hava durumu raporlarını okuyun. Uyarıları dikkate alın.

2Dolu Yağışı Esnasında Araçtan Çıkmayın!

Dolu yağışı sırasında trafikteyseniz güvenli bir biçimde aracınızı kenara çekip durdurun. İçinden çıkmayın.

3Gerekirse Aracı Bırakın!

Eğer aracınızı park edecek üstü kapalı emniyetli bir yer bulmanız mümkün görünmüyorsa, kenara çekerek başınızı koruyacak çanta benzeri bir şeyle hızlıca dışarı çıkın ve üstü kapalı bir binaya sığının. Önce sizin can güvenliğiniz önemli unutmayın.

4Başınızı Koruyun!

Eğer açık alandaysanız araçtan çıkmayın. Ancak camlardan gelebilecek tehlikelere karşı aracın içine doğru eğilin ve başınızı koruyun.

5Araçtan Battaniye Bulundurun!

Arabanızda eski bir ve büyük bir battaniye bulundurun. Dolu yağmaya başlayınca aracı güvenli bir yere çekip üzerini battaniye ile örtün. Elbette yakınlarda kapalı otopark yoksa.

6Battaniyeyi Camlara Sıkıştırın!

Arabada battaniye benzeri bir şey varsa ve henüz dolu taneleri size zarar verecek boyutta değilse aracı park ettikten sonra üzerine battaniyeyi serin. Camlara sıkıştırarak sabitleyin. Bu durumda çok iri dolu parçaları yinede araca zarar verecektir ancak battaniyenin yumuşaklığı çarpmanın şiddetini bir parça kırarak hasar oranını ciddi şekilde azaltabilir.

7Battaniye Yoksa Paspasları Kullanın!

Battaniye türü bir şey yoksa, aracın zeminindeki paspasları da bu amaçla kullanabilirsiniz. Elbette yüzeyin tamamını kaplamaz ama bir parça koruma sağlamanıza yardımcı olur.

8Park Yeri Ücretinden Kaçmayın!

Eğer aracınızı açık alana, sokağa park ettiyseniz ve hava durumu raporları dolu yağışı uyarısı yapıyorsa, kapalı park yerine çekin. Bir kaç gün park yeri kirası ödemek, dolunun sebep olacağı hasardan iyidir.

9Dolu yağışı sonrasında aracınızı kontrol edin!

Hasar varsa hemen video kaydı yapın. Bolca ve detaylı olarak fotoğraf çekin. Ardından sigorta şirketinizle görüşün. Dolu hasarını kaskonuz karşılıyor mu öğrenin. Tüm süreç geçtikten sonra ve aracınızı gerekli tamir işlemleriyle tamir ettirdikten sonra da ikinci elde satma ihtimalinize karşı video ve fotoğrafları saklayın.

10 YORUMLAR

  1. Aman dikkat dolu yağışı gece olabil battaniye yi cama sıkıştırdığınız battaniyeyi arabada unutursanız battaniye uçlarından arabaya su alıyor ve çok pis koku bırakıyor arabada 1 aydır yapmadığım kalmadı kokuyu çıkarabilmek için

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here