Otomobilin icadı birçok şeyi değiştirdi. Bugün, bir ikinci el araba satın alarak gündelik yaşamınızın konforunu arttırmak istiyor olabilirsiniz. Peki, hiç düşündünüz mü, otomobiller tüm insanlığın yaşamını nasıl değiştirdi?

Otomobilin İcadı ve Değişen Hayatımız

otomobilin-icadı-değitirdi
otomobilin-icadı-değitirdi

Bazen bilim gündelik yaşama öyle bir dokunur ki, bir yüzyılın tüm aksi değişir. Ekonomi, sosyal yaşam, iş, sanat, tarih hatta coğrafya o icatla birlikte değişir. İşte otomobilin icadı, tam da böyle komplike bir sonuç doğurmuştur. Otomobil tutkunlarına özel bir bakış açısıyla otomobilin icadı insan yaşamına etkilerine dair keyifli bir makale hazırladık.

Otomobilin İcadı: Tarihsel Bakış

neler-kattı
neler-kattı

Otomobilin icadı, M.Ö. 3000’lerde tekerleğin icadına kadar dayanan bir keşifler serüvenidir. Tekerlek, ardından buharla çalışan ilk taşıt fikri, buharla çalışan bir prototip, Leonardo da Vinci’nin eskizleri, onlardan esinlenen ilk buharlı araba, elektrikli araba ve içten yanmalı motorun keşfi derken asırlar geçer. Otomobil fikri, insanlığın yaşam alanlarına, ihtiyaçlarına, sosyal yaşamına, ekonomiye, kadın-erkek eşitliğine, savaşlara, beslenmeye kadar pek çok konuya tesir etmiştir. İşte o hayatımızı değiştiren konu başlıklarından bazıları:

Öncelikle otomobillerin çoğalması oto yolların inşa edilmesine bu da coğrafi alanların devasa köprüler, tünellerle değişmesine neden olmuştur. Otomobil kullanımı arttıkça doğaya salınan sera gazı atmosfere zarar vermiş bu da küresel ısınmaya ve kutuplardaki buzul eriyerek de çevre kirliliği, iklim değişikliği, türlerin soyunun tehlikeye girmesi gibi sonuçlara neden olmuştur. Otomobile olan talep, benzinin değerini arttırmış bu da dünya genelinde politik dengeleri etkilemiştir. Otomobil üretimi arttıkça Avrupa’da otomobil fabrikalarında çalışacak kadınlara ihtiyaç duyulmuş, kadının çalışma hayatındaki yeri genişlemiş, eşit haklar için mücadele eden kadınlar bugün ki çalışma haklarına kavuşmuştur. Ford Motor Company fabrikalarında Ford Model T ile başlayan seri üretim, endüstriyel dengeleri değiştirmiş, artık daha kısa sürede daha fazla üretim yapma bilincine ulaşan şirketler, sanayi devriminin düğmesine basmıştır.

Her Alanda Otomobil

otomobil-icadı
otomobil-icadı

Otomobiller ve motorlu taşıtlar yaygınlaştıkça tarım alanlarındaki ürünleri, fabrikalarda üretilen malzemeleri farklı yerlere taşımak yani nakliye kolaylaşmış, bu da eşit gıda ve beslenme lüksüne yaklaşılmasını sağlamıştır.

İlk Çağ ve Orta Çağ uygarlıklarında mimari ile sağlanan prestij artık bireysel boyutta otomobillerle de sağlanır hale gelmiştir.

Motor sporları ile bambaşka bir heyecanın kapıları aralanırken Formula1 gibi tek başına bir ekonomi devi olan yarışlar organize edilmiştir.

Siz de ister sıfır kilometre ister ikinci el olsun hayatınızı değiştirecek bir otomobile avantajlı fiyatlarla sahip olmak üzere arabam.com ilanlarına göz gezdirebilir, kısa sürede yorulmadan hayalinizdeki otomobile ulaşabilirsiniz.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here