Nissan Avrupa Üzerindeki Varlığını Azaltacak

Yomiuri gazetesinin Cuma günkü haberine göre Nissan , Avrupa ‘daki varlığını daha da azaltmayı ve otomobillerinin satış ve üretimini ittifak ortağı Renault’ya devretmeyi planlıyor.

Eski başkan Carlos Ghosn’un önderliğindeki, hızlı genişlemeyi tersine çeviren nissan logoküresel geri dönüş planının bir parçası olarak Nissan; başta Doğu Avrupa olmak üzere otuz ülkedeki dağıtım kanallarını kesecek. Bununla birlikte Hollanda gibi batı Avrupa’nın bazı bölgelerinde de dağıtım kanallarını keseceği belirtildi. Yayımlanan raporda şirketin, İspanya’daki Avila fabrikasını kapatmayı ve bir depoya dönüştürmeyi planladığı da belirtildi. Gazete, Nissan’ın Renault’nun satış ağını ve yerel ithalatçıları kullanarak otomobillerini satmaya devam edeceğini söylüyor.

Japon motor şirketi şu anda faaliyetlerini Avrupa’dan uzaklaştırıyor ve odağını Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’ya kaydırıyor. Rapora göre otomobil üreticisinin Avrupa’daki hedef pazarları, elektrikli araçların giderek yaygınlaştığı Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya ve kuzey Avrupa olacak.

Zarar Beklentisi Yüksek

31 Mart’a kadar yılda 340 milyar Yen (3,25 milyar $) rekor bir işletme zararı açıklamayı bekleyen Nissan, üretim kapasitesini ve model

nissan ve renault

numaralarını beşte bir oranında düşürüyor. Üç yıl içinde işletme giderlerini 300 milyar yen azaltmayı hedefliyor. Şirketin Renault ve Mitsubishi Motor ile ittifakı, Ghosn’un finansal suistimal suçlamalarıyla tutuklandığı ve bunu reddettiği 2018’de belirsizliğe girmişti. Daha sonra yetkili kuvvetler tarafından izlenirken ve evinde yargılanmayı beklerken Japonya’dan kaçtı. Brexit anlaşmasının da Nissan’ın Avrupa işine zarar vermesi bekleniyor. Anlaşma, gümrüksüz ticarete izin vermesine rağmen, terimlerin çoğunun hala tanımlanması gerekiyor.

Şuan şirket durumuna bakıldığında, Renault’un, Nissan için Micra küçük hatchback’i ve Nissan markalı minibüsleri zaten Fransa’daki bir fabrikada yaptığı görülüyor. Yeni bir küresel ittifak stratejisine göre, Fransız otomobil üreticisi, küçük arabaların yanı sıra Avrupa’da model geliştirme ve satma konusunda başı çekecek.

Bazı Fabrikalar Kapatılıyor

Şirket kısa bir süre önce Kuzey İngiltere’deki fabrikasında elektrikli bir model üretmeme kararını kesinleştirdi.  Yaklaşık iki yıl önce de aynı yerde başka bir spor kullanım aracı inşa etme planlarını iptal etmişti. Nissan ayrıca Madrid’in batısındaki Avila’daki fabrikasını da kapatacak. Nissan, sendikalar ve yerel politikacılarla yaptığı görüşmelerin ardından kapatmayı Aralık 2021’e kadar ertelemesine rağmen, Barselona’daki fabrikasını kapatacağını duyurdu.

Rapor, otomobil üreticisinin Juke ve Qashqai SUV’ları ve Leaf küçük elektrikli otomobilini ürettiği, Nissan’ın İngiltere, Sunderland’daki fabrikasının geleceğini ele almadı. Nissan, sert bir Brexit’in İngiltere’deki işini sürdürülemez hale getirebileceği konusunda uyardı, ancak 24 Aralık’ta AB ile yapılan ticaret anlaşması fabrikaya bir erteleme vermiş olabileceği belirtiliyor.

Sunderland fabrikası zaman zaman yılda 500.000’den fazla araç üretti, ancak üretim geçen yıl 350.000 birimin altına düştü ve 2021’de çok daha düşük olması bekleniyor.

nissan avrupa fabrika

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here