Araba Yarışı Çeşitleri Nelerdir?

1
7898
yarış

Dünya üzerinde düzenlenen motor spor dalları altında, pek çok kişinin ilgi ve merak duyduğu birbirinden rekabetli geçen, birçok araba yarışı çeşidi bulunmaktadır. Araba yarışları, petrol enerji kaynaklarının arabalarda kullanılmaya başladığı zamanlarda ilk kez 22 Temmuz 1984’te düzenlenmiştir. 21 Adet aracın katıldığı bu spor dalının ilk uygulandığı bölge Fransa’da bulunan Paris ile Rounen arasında bulunan 126 Km uzunluğunda bir asfalt yolda başlamıştır. Bu yarışın yapılması, birçok kişinin ilgisini çekerek büyük bir topluluğun oluşmasına yol açmıştır.

Bu denli heyecanlı ve adrenalin dolu yarış türlerini açıklamak gerekirse;

Ralli Yarışları

Ralli yarışları, otomobil sporları arasında en popüler olanlarından bir tanesidir. Ralliler çeşitli alanlarda yapılabilir. Kısaca, trafiğe kapalı orman yollarında tekli çıkışlar halinde yapılan bir otomobil sporudur. Pistlerde yapılan türü asfalt rallisi olarak bilinir. Otomobilin içinde pilota ek olarak yardımcı bir pilot bulunur.  Etabı en kısa sürede geçen pilot 1. ilan edilir. Diğer branşlara göre zor ve pahalı bir branş olsa da en heyecanlı araba yarışı çeşitlerindendir.

ralli yarışı

Otokros Yarışları

Ralliye benzeyen küçük kardeşidir. Toprak pistte, tekli çıkışlar halinde süre tutma usulü ile yapılan bir yarış çeşididir.

otokros yarışı

Pist Yarışları

Pist yarışları özel olarak çizilmiş ve inşa edilmiş pistlerde yapılır. Bu pistler asfalt yollar ile kaplıdır. Bir sorun yaşanmaması için yolları bakımları devamlı yapılır. Bu yarışlarda çoklu turlar vardır. Aynı çizgide yan yana bulunan arabalar start işareti ile yarışa başlar. Aynı yol ve güzergah olmak üzere pistin etrafında turlarlar. Bazı yarış pistlerinde otomobiller için kestirme yollarda bulunmaktadır. En çok ilgi gören pist yarışı Formula 1’dir.

F1

Off-Road Yarışları

Arazi araçlarının yarış çeşidi de denebilir. 4×4 arazi arabaları ve özel yapılan araçlar bu parkurlarda yarışırlar. Parkur boyunca yapay veya doğal engeller bulunur. Yarışların düzenlendiği yerler genellikle doğa ile iç içedir. Yollarda su birikintileri, dizilmiş tekerlekler, tahtadan köprüler, ağaç kütükleri gibi ekstra engeller bulunur. Araç sürücüleri bir ekibe dahildir ve yarışma boyunca birçok engelle mücadele ederler.

off road

Tırmanma Yarışları

Tırmanma yarışları genellikle doğa ile iç içe yerlerde yapılır. Bu yarışlarda arabalar eğimli rampaları aşarak tepenin zirvesine çıkmaya çalışır. Bu yarış türü dünya da bilinen en eski yarış türlerindendir. Ralli ile benzerlik gösterir.

tırmanma yarışı

Karting Yarışları

Karting yarışları, Go- Kart veya Kart olarak da bilinmektedir. İki zamanlı, benzinli motorlara sahip olan karting araçları tek kişiliktir. Genellikle hobi ve eğitim amaçlı kullanılsa da yarışları yapılmaktadır.

karting

Drag Yarışları

Kalkış yarışı olarak da söylenebilir. Tek seferde yan yana aynı çizgide duran iki aracın asfalt zemin üzerine kalkış gerçekleştirmesidir. Bitiş çizgisini ilk geçen kazanır. Otomobilin durağan halden en kısa sürede bitiş çizgisine ulaştırılması hedeflenir. Vites geçirmek, patinaja düşmemek önem arz eder.

drag yarışı

Drift Yarışları

Diğer yarışlardan farklı bir şekilde drift yarışlarında araçlar düz ilerlemez. Pist genellikle virajlıdır ve araçlar bu virajlardan kayarak geçer. Arabalarda kaydırma işlemi arka tekerlerden ya da 4 tekerlerden gerçekleşir. Araçlara takılan izleme cihazları sayesinde, drift açısına ve şekline göre puanlama gerçekleştirilir.

drift yarışı

 

2. El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here