Ford 5G Bağlantılı Araç Ağını Sunmaya Hazırlanıyor

1
1856
ford-5g-teknoloji
ford-5g-teknoloji

Ford 5G bağlantılı araç ağını 2022 yılına kadar sunmayı hedefliyor. Daha yüksek hızlı veriler ve bağlantılı araç ağı, Ford’un sürücü destek sistemlerini tamamlayacak. Ford, bağlı araç ağları için bir endüstri standardı beklentisiyle, üç yıl içinde tüm serisini 5G modemlerle donatacak.

Ford 5G Hedefleri Heyecan Verici

ford-5g-planı
ford-5g-planı

Las Vegas’taki CES teknoloji gösterisinin başlangıcında konuşan Ford’un bağlantılı araç direktörü Don Butler: “Şirketin sürücü yardım sistemleri paketini tamamlamak için hücresel araçtan X’e teknolojisini (C-V2X) piyasaya süreceğini söyledi. Araçtan X’e, çarpışmaları gerçek zamanlı olarak önlemek için bir otomobilin sensörlerini, hızını, konumunu ve diğer sürüş verilerini diğer arabalara, trafik altyapısına ve diğer her şeye bağlamak anlamına gelir. Hava trafik kontrolünün yer versiyonu olması gerekiyor’’ dedi.

Qualcom’dan 4 Araçtan 3’ü İçin Modem Öngörüsü

5g
5g

Butler, Ford’un ağının, otomobilin yerleşik sensörlerinin yaklaşan bir çarpışmayı fiziksel olarak algılamadan önce, bir otomobilin otomatik acil frenlemesini uzaktan etkinleştirecek kadar hassas olacağını söyledi. Gelecekteki Ford’ların böyle bir ağ kullanarak diğer sürücülerin niyetlerini tahmin edebileceğini de ekledi. Telekomünikasyon şirketleri ve otomobil endüstrisinin ana modem ve araç içi kablosuz teknoloji tedarikçisi Qualcomm: 5G ağlarının 4G’nin saniyede 1 gigabit zirvesine göre 20 kat daha fazla hız sunacağını öngörüyor. Qualcomm’a göre şu anda tüm yeni arabaların sadece yüzde 30’u yerleşik bir modemle geliyor. Şirket, beş yıl içinde, çoğu 5G uyumlu olmak üzere dört araçtan üçünün modeme sahip olacağını öngörüyor.

Ford 5G Yatırımlarında Yalnız Gözükmüyor

5g-teknolojisi
5g-teknolojisi

Şimdiye kadar, yalnızca Cadillac ve Mercedes-Benz, kendi arabaları arasında kaygan bir yol mesajı gibi uyarılar gönderebiliyor. İkazlar gönderebilen bazı son model üretim arabalarında ilkel V2V ağlarını tanıttılar. Örneğin, yaya geçitlerindeki yayaları tespit edebilen ve bu bilgileri yaklaşan arabalara gönderebiliyor. Türünün en büyük ABD V2V ağı, Michigan Üniversitesi aracılığıyla yıllardır deneme aşamasındadır.

Bu deneme, şehir tarafından sürdürülen kısa menzilli radyo sinyallerini (temelde 5.9-GHz bandında Wi-Fi) kullanıyor ve savunucuları, Amerika Birleşik Devletleri’nin güvenilir olmayan veya herhangi bir yüksek hız – hücresel kapsama alanı.

Continental, CES’te sinyal endişelerini gidermek için hem 5G hem de kısa menzilli telsizden oluşan bir hibrit sistem öngördüğünü söyledi. Ancak Qualcomm’un otomotiv ürün müdürü Nakul Duggal, kısa menzilli telsizin yükseltmeler için “uzun vadeli yol haritası sunmadığını” ve günümüz otomobillerinde mevcut kablosuz teknolojiyle uyumlu olmadığını söyledi. (Şirket neredeyse her akıllı telefona 4G modemler ve hücresel antenler sağlıyor.) Yine de, 5G protokolünü kullanmasına rağmen, C-V2X mevcut baz istasyonlarından kaçamıyor. Yoğun bir şehirde, C-V2X, bir telefon operatörünün ağından ayrı olan, her çeyrek milde bir veya daha fazla, geleneksel V2V kadar çok erişim noktası gerektirecektir. Bu ağır bir yatırım. Ancak Duggal, elektronik ve otomotiv endüstrileri birkaç yerine tek bir kablosuz standardına uyarlanırsa ve şehirler ve kasabalar sonunda sokaklarını 5G kapsama alanıyla kaplarsa daha düşük maliyetler öngörüyor.

2.El Ford İlanları

1 YORUM

  1. Hızlı öfkeli filmi geliyor aklıma, araçları uzaktan bağlantıyla çalıştırıp kaos yaratıyorlardı.. Filmlerde gördüklerini yaşayan bir nesil olduk.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here