BMW’nin En İyi Tasarımını Sizce Hangisi Yaptı?

0
7907

BMW Tasarımcıları ve Bir Tutku Hikayesi

BMW, 1930’lu yıllardan beri otomobil üretiyor. Başlangıçtan bugüne ürettiği otomobilleri BMW’nin Soy Ağacını Çıkardık adlı içeriğimizde paylaşmıştık. Ürettiği araba modellerinin her birinin kendi kategporisinde birer kült olduğunu söyleyebileceğimiz BMW araçlarını tasarlayan çok kalabalık bir ekip listesi var. Ancak bazıları BMW tarihine yön vermiş tasarımcılar. Peki, sizce en iyi tasarım hangisine ait?

BMW’nin En İyi Tasarımını Sizce Hangisi Yaptı?

BMW tasarımcıları denilince akla ilk gelen isimler Giorgetto Giugiaro, Albrecht Graf Von Goertz, Chris Bangle, Adrian Van Hooydonk, Karim Antonie Habib şeklinde sıralanabilir. Her biri ayrı bir BMW hikayesi yazmış olan bu tasarımcıları ve imzalarını taşıyan BMW modellerini inceleyelim:

Giorgetto Giugiaro 

Otomobil tasarımlarıyla hayatının tam 60 yılını geçiren Giorgetto Giugiaro, İtalyan ve sanatçı bir ailenin oğlu. 20. yüzyılın en önemli tasarımcılarından biri olduğu kabul edilken Giorgetto Giugiaro, 17 yaşındayken Fiat için tasarım yapmaya başladı. 1961 model BMW 320 CS, 1977 model BMW M1 Giorgetto Giugiaro’nun imzasını taşıyor.  1977- 1981 arasında üretilen Super Spor modeli BMW M1, martı kanadı kapıları, 3.453 cc motoru ile çok sevilmişti.

Albrecht Graf Von Goertz

BMW 507 modelinin tasarımcısı olan Albrecht Graf Von Goertz, 1950’li yıllarda dünyanın en sevilen otomobillerini tasarlayan kişi olarak tanınıyordu. Tüm zamanların en iyi otomobillerinden biri olarak kabul edilen gerçek bir roadster olan BMW 507’yi tasarlayan Albrecht Graf Von Goertz, ayrıca BMW 503 modelinin de tasarımcısı.

Chris Bangle

BMW’de emeği çok diyebileceğimiz Chris Bangle, çok sevilen 6 modelin tasarımcısı. BMW E81/ E82/ E87/ E88, BMW E90/ E91/ E92/ E93, BMW E60/ E61, BMW E63/ BMW E64, BMW E65/ E66, BMW X5 (E53) Chris Bangle’ın imzasını taşıyor.

Adrian Van Hooydonk

2000’li yılların BMW araçlarına damgasını vuran isim ise Adrian Van Hooydonk’tur. 1992’de BMW’de işe başlayan tasarımcı, BMW 5 Serisi (2010), BMW 6 Serisi, BMW7 Serisi (2001), BMW X3, BMW X5, BMW Z9 (1999) tasarladı.

Karim Antonie Habib

Beyrut doğumlu olan Kanadalı tasarımcı Karim Antonie Habib, 1998’de BMW’de işe başladı. BMW 7 Serisi F01, BMW X6, BMW 6 Serisi Gran Coupe, BMW 5 Serisi E60 gibi bugünün çok sevilen BMW modellerinin tasarımcısı.

Bir otomobil tasarımı tamamlanırken pek çok detay için farklı tasarımcıların emek harcadığını tasarımın gerçek bir ekip işi olduğunu bahsettiğimiz isimlerin ilgili BMW modellerinin tasarım şefi olduğunu da ’emeğe saygı’ misyonuyla haberimize ekleyelim.

BMW tasarım tarihinde Wilhelm Hofmeister, Peter Szymanowski, Claus Luthe, Paul Bracq, Boyke Boyer, Chris Chapman, Nadya Arnaout, Jacek Fröhlich gibi isimlerin de çok önemli işlere imza attığını unutmayalım.

Hayalinizde bir BMW klasiği almak varsa arabam.com Klasik Araçlar ilan listesini inceleyebilirsiniz. Ayrıca eski model BMW ilanları için ikinci el ilanlarını BMW kategorisine filtreledikten sonra yaşına göre sıralayarak bulabilirsiniz. Sıfır km BMW almak için arabam.com Sıfır km ilan listesini inceleyebilirsiniz. BMW fiyatları hakkında fikir almak üzere de ilanları inceleyebilirsiniz. Ayrıca hayalinizdeki BMW modelinin ortalama piyasa değerini öğrenmek üzere Arabam Kaç Para butonunu kullanabilirsiniz.

Gerçek bir BMW tutukunu için BMW modelleri hakkında bilgi edinmek büyük önem taşır. BMW hakkındaki en yeni haberler için arabam.com Haberler kategorisini inceleyebilirsiniz. BMW test sürüşü içeriklerini okumak üzere de arabam.com Test İçeriklerini BMW şeklinde süzebilirsiniz.

*içerikler hazırlanırken BMW Hakkında Her Şey dergisinden yararlanılmıştır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here