Alkollü Araç kullanma cezası

Alkollü araç kullanmak ülkemizde sıkça yaşanan trafik sorunların bir tanesi olarak başı çekmektedir. Yaşanan maddi, ölümlü ve hasarlı kazaların temelinde genellikle bu durum yatmaktadır. Daha sonrasında diğer etkenler etkilemektedir.  Ülkemizde ki trafik kanunu kapsamında bu şekilde araç kullananlara ciddi oranda trafik cezası uygulansa dahi insanlar bu huylarında vazgeçmeyerek yollara çıkmaktadır. Alkollü araç kullanmanın cezası her yıl olduğu gibi 2021 yılında zamlanarak uygulanmaya başlanacak Yeni cezaların daha caydırıcı olması amaçlanıyor. Buna bağlı kazaların önüne geçilmesi hedefleniyor.

2021 Alkollü Araç Kullanmanın CEZASI

2020 verilerine göre, alkollü araç kullanma cezaları büyük ölçüde artırılmış olsa da, 2021 yılı cezalarının ne kadar olduğunu nasıl olduğunu öğrenmek için TIKLAYINIZ. Para cezalarının yanı sıra ehliyet puanlarını düşürecek  cezalarda mevcut.

  • Birinci sefer alkollü yakalanan sürücü 1.340 TL,
  • İkinci sefer alkollü yakalanan sürücü 1.679TL,
  • Üçüncü sefer ve daha fazlasında yakalanan sürücüler 2.698 TL trafik cezası ödemek zorundadır.

Erken Ödemede %25 trafik ceza indirimi uygulanmaktadır. Bu indirimle birlikte;

  • 1.340 TL olan trafik cezasını 1.005 TL,
  • 1.679 TL olan cezayı 1.259,25 TL
  • 2.698 TL olan alkollü trafik cezasını 2.023,50 TL olarak ödeyebilmeniz mümkündür.

Bütün bu cezalara ek olarak ehliyet puanınızdan 20 puan düşülecektir. Aday sürücü ehliyetine sahip olan kullanıcılara da uyarımız var. Böyle bir şeyin başınıza gelmesini istemeyiz ama onlarda alkollü yakalanırsa ehliyet iptal oluyor ve psikoteknik sınavına tabi tutulurlar.

Ehliyete El Konulma Cezası

Alkollü araç kullanma cezası sadece para olarak sürücülere uygulanmıyor. Para cezasının yanında ehliyet ceza puanı ve son olarak da ehliyete el koyulma cezası sürücülere uygulanıyor.

  • İlk defa alkollü yakalanan sürücülerin ehliyetlerine 6 ay el koyuluyor.
  • İkinci defa yakalanan sürücülerin ehliyetine 2 yıl el koyuluyor.
  • Üç ve daha fazla yakalanan sürücülerin ehliyetlerine 5’er yıl el koyuluyor.

Yukarıda bahsettiğimiz aday sürücülere uygulanan psikoteknik sınav 5 yıl sonunda ehliyetlerini geri alabilmek içinde uygulanmaktadır.

2021 Promil Sınırı Ne Kadardır?

alkollü araç kullanmanın cezası

Promil sınırıbu yılda aynı oranlar ile sürücülere uygulanıyor. Ticari araç kullananlar için 0.2 promil, otomobil kullananlar için 0.5 promil sınırı bulunuyor. Bu oranların üzerinde olanlara ceza uygulanmaktadır.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here