ABD’li otomobil üreticisi Ford, Çin’in Şangay kentinde yaptığı bir tanıtım ile Yeni Ford Mondeo modelini resmen dünyaya tanıttı. Yapılan tanıtımda teknik verilerden çok dış tasarıma odaklanıldı.

Tasarım

Beşinci nesil Mondeo, Ford’un yeni “Progressive Energy in Strength” şeklinde adlandırdığı tasarım diline bir kez daha göz kırpıyor. Geniş ön bölümü, agresif far ve stop lambaları tasarımı, arka difüzör ve sportback tarzı tavan çizgisi ona sportif bir görünüm kazandırıyor. Otomobilin bagaj kapağı boyunca “MONDEO” yazısı, 3D efektli LED arka stoplar arka görünüşüne şıklık katıyor.

İç mekan hakkında bir paylaşım yapılmadı fakat yine Evos’ta olduğu gibi 1.1 metrelik büyük ekranları görmek sürpriz olmayacaktır.

Teknik Detaylar

Dediğimiz gibi lansmanda tasarıma odaklanan Ford, bizimle pek teknik veri paylaşmadı. Fikir yürütmek gerekirse bagaj kapağındaki “EcoBoost 245”, Evos’un 245hp gücünde ve 376Nm tork üreten 2.0 litrelik turboşarjlı dört silindirli benzinli motorunu paylaştığını ve sekiz vitesli bir otomatik şanzımanla eşleştiğini varsayabiliriz.

Yeni Ford Mondeo, yerini aldığı otomobilde 63 mm daha uzun ve 23 mm daha geniş. Bu veriler otomobilin yaklaşık 4935 mm uzunluğunda ve 1875 mm genişliğinde olduğunu gösteriyor.

Ford, Çinli alıcıların “Duyarlı tasarım öğelerini benimseyen araçlara değer verdiğini” belirten araştırmalardan yola çıkarak, Mondeo’nun kapı kollarının bir yolcu yaklaştıkça ortaya çıktığını ve “Ön ızgaranın tekil parametrik hücrelerinin”, araca yaklaştıkça sürücüleri tanımak için hareket ettiğini söylüyor.

2022 Ford Mondeo , Ford’un yerel şirket Changan ile ortak girişimi aracılığıyla bu yılın sonlarında Çin’de satışa çıkacak.

Bildirildiği gibi, Avustralya için bir plan bulunmuyor. Dördüncü nesil Ford Mondeo, 2020 yılının ortalarında Avustralya’da durduruldu ve Avrupa üretimi de Mart 2022’de sona erecek.

1992’de Sierra’nın yerini aldığından 30 yıl sonra bu takma ad Avrupa’da aşamalı olarak kaldırılacak. Muhtemelen sadece Çin’de yollara çıkacak otomobili ülkemizde görme şansımız olmayacak gibi görünüyor.

Ataları

Mondeo demişken kısaca atalarına da değinmemek olmaz. Çok başarılı bir otomobil olan Cortina ve onun “Orta sınıf aile sedanı” başarısını yakalayamasa da motorsporları başarısına sahip Sierra modellerini de saygıyla analım.

Ford Cortina

Özellike İngiltere’de büyük başarılara imza atan Cortina modeli 1962–1982 yılları arasında Avrupa, 1971–1984 Güney Afrika’da üretildi. Yaklaşık 20 yıllık süreçte 4.3 milyon Cortina üretildiği tahmin ediliyor.

Ford Sierra

1982’de Avrupa’da üretimden kaldırıldıktan sonra Ford bir başka orta sınıf aile sedanı olan Sierra’yı tanıttı. Otomobil genel olarak beğenilmedi fakat motorsporları için tasarlanan ve homologe edilen Sierra RS500 Cosworth, otomobil tutkunlarının gönlünde büyük bir yer edindi. Bu otomobil hakkındaki yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here