İkinci el araç ticaretinde bir süredir yürürlükte olan 6 ay 6 bin km kuralı artık motosikletler için de geçerli. Ticaret Bakanlığının, ikinci el piyasasında ortaya çıkabilecek mağduriyetleri önlemek için zorunlu tuttuğu kurallar arasında yer alan bu kriter, artık ikinci el motosiklet satışlarında da aranacak. Resmi Gazete’de yayımlanan karar, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak.

motosiklet tekerleği

Sıfır fiyatlarını geçen ikinci el araç ilanları, stokçuluk ve haksız ticari uygulamalar geçtiğimiz yıl içerisinde otomotiv piyasasının gündemindeydi. Ticaret Bakanlığı da bu durumun önüne geçebilmek için hem araç satıcılarını hem de satış platformlarını sorumlu tutan bir dizi caydırıcı düzenleme getirdi. Ekonominin seyri ve yapılan düzenlemelerin de etkisiyle yıl sonuna doğru piyasada önemli değişiklikler yaşandığını görüyoruz. Ancak kredi sorunu ile de birleşen bu durumun piyasayı yavaşlattığını söylemek gerek. Bu durumda gözler, daha erişilebilir bir araç alternatifi olan motosikletlere çevrildi.

Son dönemde motosiklet piyasasında spekülatif fiyat artışlarına dair Ticaret Bakanlığına yapılan şikayetler ve Bakanlık müfettişleri tarafından yapılan yoğun denetimler sonrası, 6 ay ve 6 bin kilometre kuralına ikinci el motosiklet satışları da dahil edildi. Yani, motosikletlerin ikinci el olarak satılabilmesi için artık ilk tescil tarihinden itibaren 6 ayı geçmesi ve aracın 6 bin kilometreyi doldurması gerekiyor.

yan yana park etmiş motosikletler

Konuya ilişkin Bakanlıktan yapılan açıklama ise şu şekilde:

“Stokçuluk yaptıkları gerekçesiyle motosiklet ticaretiyle iştigal eden 4 işletmeye Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu eliyle yaklaşık 18 Milyon TL idari para cezası uygulanmıştır.

Bununla birlikte taşıtların, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasını yasaklayan düzenlemeye aykırı davranan motosiklet ticaretiyle iştigal eden 34 işletmeye yaklaşık 3 Milyon TL idari para cezası uygulanmıştır.

Son olarak, 13 Aralık 2023 tarihinde İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılarak motosikletlerin pazarlaması ve satışı da 6 Ay 6 Bin Kilometre düzenlemesi kapsamına alınmıştır.

1 Temmuz 2024 tarihinden önce, ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen motosikletlerin pazarlaması ve satışı doğrudan ya da dolaylı olarak yapılamayacaktır.”

Motosiklet ilanları arasındaki kaçırılmayacak modellere bu linkten göz atmayı unutmayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here