Renault Flash | 90’lar Hot Hatch Serisi

0
6099

Hot Hatch kelimesinin anlamı sportif hatchback’den gelmektedir. Genelde 3 kapılı olan bu modeller, üretildiği sınıf otomobillere göre çok daha güçlülerdir. Hafif olmaları da hesaba katıldığında sürüş keyiflerinin de inanılmaz olduğu söylenebilir. 90’lı yılların Hot Hatch modellerinin çok büyük çoğunluğu atmosferik motora sahiptir. Atmosferik motorlu araçlar, aşırı beslemeli motorlara göre her ne kadar daha düşük verime sahip olsa da sürüş dinamikleri birçok kişiye göre daha keyiflidir. Sizler için 90’lar Hot Hatch serisinden devam edeceğiz. Serideki ilk otomobil olan Renault Flash, Hot Hatch sınıfının en tembellerinden biri. 1.7 litrelik motoru, hafif tasarımı ile performans  verileri nasıl? Detaylar yazımızın devamında.

Renault Flash | 90’lar Hot Hatch Serisi

1983 yılında üretimi başlayan R11 model kodlu araç Fransız tasarımcı Robert Opron tarafından tasarlandı. Hatchback olan versiyon R11, sedan versiyon ise R9 olarak isimlendirildi. Otomobillerin her ne kadar farklı versiyonları olsa da temelde; enine konuşlandırılmış 4 silindirli motorun gücünü ön tekerleklerden yola aktarması ile çalışır. Ayrıca bağımsız süspansiyon sistemi de bulunan bu araçlar üretime başlandığı sıralarda yılın otomobili gibi birçok ödüle lâyık görülmüştür.

renault flash

Renault 11 Geçirdiği Değişimler

Renault 11 üretim döneminde 2 kere makyaj gördü. Renault 11 ilk versiyonunda R9’dan farklı olarak çift far tasarımına sahipti. Renault 9 modelinde çift far tasarımının kullanıldığı tek versiyon Amerika Pazarına sunulmuştu. 1987 yılında değişim geçiren R11, aerodinamik olarak çok daha başarılıydı. Tasarım olarak da keskin hatlarını bir nebze de olsun azalttığı için daha modern bir görünüme kavuştu. Renault 11 1987 yılından itibaren Bursa’da bulunan Renault-Oyak fabrikasında üretiliyordu. Renault 11 Türkiye’de üretilen ve otomotiv pazarına sunulan ilk hatchback model olarak kayıtlara geçti. 1988 yılında 1.7 litrelik motor seçeneği eklenen R11, Flash ismini de almıştı. 1989 yılında Galatasaray’ın Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yarı final oynaması ile “Flash Galatasaray” adı ile bir 500 araçlık bir seri üretildi. Bu seriye olan talebin oldukça fazla olması üzerine “Flash Fenerbahçe” asında 500 adetlik bir seri daha üretildi. Bu özel seri araçların baz versiyondan farkı, iç ve dış dizaynda kulüp renklerinin kombinlenmiş olmasıydı. Çok fazla sevilen Flash, 1990 yılında 500 araçlık lüx versiyon üretilmesini de beraberinde getirdi. Lüx seri, çift boğazlı karbüratör ile daha fazla performans anlamına geliyordu. Bu seri yalnızca füme renk seçeneğine sahipti.

Rainbow Geldi

1993 yılında R11 için birçok çalışma yapılarak yeniliklere gidildi. 1.6 litrelik yeni motor seçeneği getirilerek Rainbow isimli yeni araç satışa sunuldu. Ayrıca TXE – Flash, daha sportif dokunuşlarla Flash S olarak adlandırıldı. Flash s, Renault 11 Turbo görünümüyle sunuldu.

renault flash

R11 Reklamları 

1987 Yılındaki Reklam Konusu Genç fotoğrafçı bayan hayalindeki araba olan Renault 11’i görmüştür. Onu fotoğraf makinesinin karesine almaya çalışır fakat FLASH o kadar hızlıdır ki, bir fotoğraf karesi bile yakalamakta güçlük çeker nitekim sonunda istediği fotoğrafı çekebilir sonunda hayalindeki gibi FLASH yanında gerçek olur. Yukarıda anlatılan reklam filmi “YAŞANTINIZDAKİ YENİ HEYECAN ” sloganı ile çekilmiştir.

1989 Yılındaki Reklamı 1989 yılında çekilen sahnedeki konu; bir kızın Renault 11 ile kapışmasını anlatır bu reklamla beraber otomobilin adı motoru 1.7 litre olduğu için Flash 1700 olmuştur.

1991 Yılındaki Reklam Bu yıldaki reklam filminde ise; rüzgâr nedeniyle şapkalarını kaybeden iki genç kızın ve Renault Flash’ıyla kızların kaybettikleri şapkalarını bulabilme hevesindeki delikanlının hikâyesini anlatmaktadır.

1993 Yılındaki Reklam Son çekilen FLASH REKLAMI olarak akıllardadır konusu da şöyledir; iş adamının eşiyle buluşmak için Flash ile dağlara çıkıp tatil merkeziyle buluşmalarını anlatılmakta. Bu reklamda Flash modelinin Flash S ve modele RAİNBOW modeli eklendiğini duyurulur.

Renault 11 Turbo (1984-1987)

Renault 11 modelinin ilk versiyonunda turbo beslemeli bir motor seçeneği de bulunuyurdu. 1.4 litrelik turbo beslemeli motor seçeneği ile 105 PS güç 162 Nm tork üretebiliyordu. 0-100 km/h ulaşma süresi 9.0 saniye max hızı ise 186 km/h olarak gerçekleşiyordu. Renault 11 Turbo, 1987 yılında düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda Renault Sport tarafından A grubunda kullanıldı. Büyük başarılara imza attı.

renault flash

Renault Flash

Renault Flash, ülkemiz şartlarında çok sevilmiş ve hala daha kullanılmaya devam etmektedir. Normal şartlarda Turbo modeli Hot Hatch sınıfı için daha doğru bir modeldir. Ancak 1.7 litrelik Flash’da selefi araçlar ile kıyaslandığında Hot Hatch sınıfına girmektedir. 1.7 litre atmosferik motor ile yaklaşık 89 hp güç elde edilmektedir. 0’dan 100 km/h hıza ise 10.7 saniyede ulaşmaktadır. Ülkemiz şartlarında belki de günlük hayatta kullanabilecek en uygun Hot Hatch modeldir. 2. el fiyatları aracın temizliğine göre 15.000 ile 25.000 ₺ arasındadır. Ancak aracı satın almayı düşünenler için fren sisteminin güvensizlik hissi oluşturduğunu belirtmek isteriz.

2.El Renault 11 İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here