Podye Nedir? Araçta Nerede Bulunur? Önemi Nedir?

6
46660

Araçlarda iskelet olarak tanımlayabileceğimiz şasi, aracın bir bütün halinde durmasını sağlar. Şasi araç güvenliğinde önemli bir yere sahiptir ve kaza anında arabanın dağılmasını önler. Podye ise bu bütünün bir parçasıdır. Detayları inceleyelim…

 Podye Nedir?

Yandan, önden ve alttan gelen darbelere karşı direnç gösteren bir şasi parçasıdır. Podye, aracın kaza anında hasar görüp görmediğine bakacağımız ilk yerlerden biri olma özelliğini taşır. Aracın yoldaki duruşunu ve sapmaları etkileyeceği için oldukça önemli bir parçadır. Balans ayarı yapılsa bile araç çekme yapmaya devam edebilir.

Podye Mi? Podya Mı?

Genellikle podye olarak geçen bu parça, sanayi dilinde ise podya, şase ucu, kılıç sacı, tüfek sacı gibi isimlerle de adlandırılıyor.

Podye Araçta Nerede Bulunur?

Amortisör takozlarına ve yan çamurluğa bağlıdır. Araçta ön lastiklerin hemen üzerinde bulunur. Aracın ön farına kadar uzanan parçaya, bazı araçlarda motor kulağı da bağlıdır.

Podyenin Önemi Nedir?

Podye araç iskelet yapısının başlangıcı olarak kabul edilen şasinin önemli parçalarından biridir. Aracın yol tutuşuna doğrudan etki eder. Kaza anında gelen darbeleri savuşturma özelliğine sahiptir.

Çok sağlam bir parça olsa da, metalin akma noktasının (yield point) direnç gösteremediği kazalarda, çeşitli deformelere maruz kalabiliyor. Bu deformeler gerektiği gibi düzeltilmezse kendisine bağlı aktarma organları, fren sistemleri, amortisör takozu, tekerlek gibi parçalarda da hasar meydana getirebilir.

Oto Ekspertiz Raporlarında Çıkan “Podye İşlemli” Ne Anlama Gelir?

Bu cümle genelde kaza sonrası olası göçükler sonucu hasarlı parçanın işçilikle düzeltildiği anlamını taşır. Parçanın içine göçtüğü durumlarda çeşitli ekipmanlarla çekme işlemi yapılır. Sonrasında gerekli yere kaynak işlemi yapılarak hasarlı bölge sağlamlaştırılır.

Podye İşlemli Araç Alınır Mı?

Bu sert metal, iskelet parçalarından biri olduğu için oldukça pahalı bir parçadır. Bu bölgeden hasar alan bir araba, eğer orta seviye bir hızla bu hasarı aldıysa uzman kişiler tarafından profesyonel bir şekilde eski haline getirilebilir. Ancak parça, şeklini değiştirmeden dayanabileceği direnç noktasını bir kez kaybettiği için eski sağlamlığına ulaşması zor olacaktır. Çok hızlı bir çarpma sonucu eski haline getirilemeyecek kadar hasar aldıysa, parçanın değişimi söz konusu olur.

Hasar sonrası %100 sağlamlık sunmayabilir

Podyesi işlemli araç alacaksanız gerekli ekspertiz kontrollerini yaptırıp aracın son durumunun ne olduğunu bilerek satın almalısınız.

Kaza durumunda araç hasarının ön motor aksamına kadar gelmemiş olması gerekir. Böyle bir hasar sonrası işlem uygulamak gözle görünür sorunları ortadan kaldırsa da, araç güvenliği açısından tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

Bahsi geçen bölgeden hasar almış araçlar genelde airbag açtığı için, eğer araç kaskoluysa perte çıkıyor. Ya da araçta ciddi anlamda bir hasar kaydı çıkıyor.  Bu durumda araç değer kaybettiği için fiyatı da hasarsız araçların aksine makul bir seviyede olmalıdır. Araç satın alım öncesi bu noktalara da dikkat etmelisiniz.

Tabi her şeyden önce işlem gören araç almaktansa podyesi değişmiş bir araç almak her zaman ilk tercih olmalıdır.

6 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here