Plug-in Hibrit Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır?

Plug-in hibrit elektrikli araçlar (PHEV’ler) tipik olarak bir elektrik motoruna güç sağlamak için piller kullanır ve bir içten yanmalı motora (ICE) güç sağlamak için benzin gibi başka bir yakıt kullanır. Plug-in hibrit EV pilleri bir duvar prizi veya şarj istasyonu kullanılarak, ICE ile veya rejeneratif frenleme yoluyla şarj edilebilir. Araç tipik olarak, pil bitene kadar elektrik gücüyle çalışır ve ardından araç otomatik olarak ICE’yi kullanmaya başlar.

Plug-in hibrit elektrikli araç

 

Elektrik Motoru ve Motorla Güçlendirilmiştir

PHEV’lerde bir içten yanmalı motor ve pillerde depolanan enerjiyi kullanan bir elektrik motoru bulunur . PHEV’ler genellikle hibrit elektrikli araçlardan daha büyük pil paketlerine sahiptir. Bu, genellikle aracın “elektrikli menzili” olarak adlandırılan, sadece elektrik kullanarak (mevcut modellerde yaklaşık 10 ila 50 milden fazla) orta mesafelerde sürmeyi mümkün kılar.

Yakıt Doldurma ve Sürüş Seçenekleri

PHEV pilleri harici bir elektrik güç kaynağıyla, içten yanmalı motorla veya rejeneratif frenleme yoluyla şarj edilebilir. Frenleme sırasında elektrik motoru, enerjiyi aküyü şarj etmek için kullanarak bir jeneratör görevi görür. PHEV’leri şarj etme hakkında daha fazla bilgi edinin .

PHEV yakıt tüketimi, akü şarjları arasında gidilen mesafeye bağlıdır. Örneğin, araç şarj için hiçbir zaman prize takılmazsa, yakıt ekonomisi benzer boyuttaki bir hibrit elektrikli araçla yaklaşık aynı olacaktır. Araç tamamen elektrikli menzilinden daha kısa bir mesafe sürülürse ve yolculuklar arasında şarj etmek için fişe takılırsa, yalnızca elektrik gücü kullanmak mümkün olabilir.

Yakıt Verimli Sistem Tasarımı

Pil depolama ve motor gücünün ötesinde, elektrik motorundan ve motordan gelen gücü birleştirmenin çeşitli yolları vardır. İki ana konfigürasyon paralel ve seridir. Bazı PHEV’ler, sürücü profiline bağlı olarak ikisi arasında geçiş yaparak paralel veya seri konfigürasyonlarda çalışmasına izin veren aktarımlar kullanır.

Plug-in hibrit modelleri

Paralel hibrit çalışma, motoru ve elektrik motorunu mekanik bağlantı yoluyla tekerleklere bağlar. Hem elektrik motoru hem de motor tekerlekleri doğrudan çalıştırabilir.

Seri takılabilir hibritler, tekerlekleri sürmek için yalnızca elektrik motorunu kullanır. İçten yanmalı motor, motora elektrik üretmek için kullanılır. Bu tür araçlar genellikle genişletilmiş menzilli elektrikli araçlar olarak adlandırılır. General Motors (GM), Chevy Volt’ta bu tasarımın biraz değiştirilmiş bir versiyonunu kullanıyor. Elektrik motoru neredeyse her zaman tekerlekleri çalıştırır, ancak araç, akü boşaldığında otoyol hızlarında paralel bir hibrit gibi çalışmaya geçebilir.

Plug-in Hibrit Elektrikli Otomobilin Temel Bileşenleri

Akü (yardımcı)

Elektrikli tahrikli bir araçta, yardımcı akü, çekiş aküsü devreye girmeden önce aracı çalıştırmak için elektrik sağlar ve ayrıca araç aksesuarlarına güç sağlar.

Plug-in hibrit araç bataryası

Şarj portu

Şarj portu, çekiş aküsü paketini şarj etmek için aracın harici bir güç kaynağına bağlanmasına izin verir.

DC / DC dönüştürücü

Bu cihaz, araç aksesuarlarını çalıştırmak ve yardımcı aküyü şarj etmek için gerekli olan daha yüksek voltajlı DC gücünü çekiş aküsü paketinden daha düşük voltajlı DC gücüne dönüştürür.

Elektrik jeneratörü

Frenleme sırasında dönen tekerleklerden elektrik üretir ve bu enerjiyi çekiş aküsü grubuna geri aktarır. Bazı araçlar hem sürüş hem de rejenerasyon işlevlerini yerine getiren motor jeneratörleri kullanır.

Elektrikli çekiş motoru

Çekiş aküsü grubundan gelen gücü kullanan bu motor, aracın tekerleklerini çalıştırır. Bazı araçlar hem sürüş hem de rejenerasyon işlevlerini yerine getiren motor jeneratörleri kullanır.

Phev Elektrikli çekiş motoru

Egzoz sistemi

Egzoz sistemi , egzoz gazlarını motordan egzoz borusu yoluyla dışarıya yönlendirir. Üç yollu bir katalizör, egzoz sistemindeki motor emisyonlarını azaltmak için tasarlanmıştır.

Yakıt doldurma deliği

Depoyu doldurmak için yüksek basınçlı dağıtıcıdan bir nozül araç üzerindeki yuvaya takılır.

Yakıt deposu (benzin)

Bu depo, motorun ihtiyacı olana kadar aracın içinde benzin depolar.

İçten yanmalı motor (kıvılcım ateşlemeli)

Bu konfigürasyonda, yakıt hava ile birleştiği emme manifolduna veya yanma odasına enjekte edilir ve hava / yakıt karışımı bir bujiden çıkan kıvılcımla ateşlenir.

Yerleşik şarj cihazı

Şarj portu üzerinden sağlanan gelen AC elektriğini çekiş aküsünü şarj etmek için DC gücüne dönüştürür. Paketi şarj ederken voltaj, akım, sıcaklık ve şarj durumu gibi pil özelliklerini izler.

Güç elektroniği kontrolörü

Bu ünite, çekiş aküsü tarafından sağlanan elektrik enerjisi akışını yönetir, elektrikli çekiş motorunun hızını ve ürettiği torku kontrol eder.

Termal sistem (soğutma)

Bu sistem, motor, elektrik motoru, güç elektroniği ve diğer bileşenlerin uygun çalışma sıcaklığı aralığını korur.

Çekiş pil takımı

Elektrikli çekiş motorunun kullanması için elektriği depolar.

Şanzıman

Şanzıman, tekerlekleri sürmek için motordan ve / veya elektrikli çekiş motorundan mekanik gücü aktarır.

Phev Şanzıman

İkinci el elektrikli araç ilanları 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here