Hibrit ve Plug-in Hibrit Araçların Farkları Nelerdir?

0
7977
hibrit ve plug-in hibrit

Otomotiv teknolojisi gelişmeye devam ediyor. Son zamanlarda hayatımıza giren ve duymaya çokça aşina olduğumuz elektrikli, hibrit ve plug-in hibrit araçlar ise bu gelişmelerin bir sonucu. Elektrikli araç almak kulağa çok hoş gelse de, kullanıcıları şarj noktası bulma konusu oldukça tedirgin ediyor. Bu bağlamda elektrikli otomobile geçişte hibrit ve plug-in hibrit araçlar çok cazip bir hal alıyor. Peki hibrit ve plug-in hibrit araçların farkları neler? Plug-in hibrit ve hibrit araçlar arasındaki  farkları merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız içeriği inceleyebilirsiniz.

Hibrit Araba Nedir?

Hibrit ve Plug-in hibrit arabaların farklarına gelmeden önce hibrit aracın ne demek olduğunda bahsedelim. Türkçe karşılığı gibi “melez” anlamına gelen hibrit teknolojisi, aynı anda elektrikli ve fosil yakıt tüketen (geleneksel) motor kullanıyor. Çalışma prensibi ise basitçe geleneksel motorun çalışması elektrikli bir motor ile destekliyor diyebiliriz. Yani araçtaki elektrikli motor geleneksel denilen içten yanmalı motor ile entegre çalışıyor.

Bu tür araçlarda çalıştırılmadan ilk önce elektrikli motor devreye girer ve gerekli enerjiyi elektrikli motor sayesinde sağlanır. Ayrıca hibrit araçlarda hangi motorun hangi hızda ve durumda devreye gireceğini otomatik olarak karar vermesidir. Bir diğer önemli nokta ise kendi kendini şarj edebilme özelliğidir.

Hibrit Arabaların Avantajları Nelerdir?

Hibrit arabaların fosil yakıtlı araçlara nazaran bir çok avantajı bulunuyor. Hatta elektrikli araca geçiş döneminde en uygun alternatif olarak gösterilen hibritlerin avantajları ise şu şekilde;

  • Çevreci hibrit araçlar fosil yakıt tüketimini minimuma indirdiğinden, zehirli gaz salınımını en aza indirerek çevreci özelliğe sahip.
  • Kalkış anında kullanılan elektrikli motor, geleneksel motorlara kıyasla daha fazla tork üretir ve sürüş performansını arttırır.
  • Şehir içi kullanımında tükettiği enerjinin büyük bir kısmını elektrikli motordan sağlayarak düşük yakıt tüketimi sunuyor.
  • Rejeneratif fren sistemi sayesinde aracı şarj etme derdinden kurtarır.
  • Uzun vadede yakıt tüketimi sayesinde size para kazandırır.

Plug-in Hibrit Araba Nedir?

Plug-in hibrit araçlar temelde hibrit araçlardan büyük farklar barındırmıyor. Aynı şekilde hibrit araçlarda olduğu gibi elektrikli motor ve içten yanmalı motor birlikte kullanılır. Aralarındaki temel fark ise akü sistemidir. Hibrit araçlar rejeneratif frenleme sistemi ile şarj edilebilirken, Plug-in araçlar daha büyük ve şarj edilebilen bir aküye sahiptir. Büyük aküleri sayesinde, fosil yakıt tüketimini indirgeyerek uzun motor menzili sağlar.

Plug-in Hibrit Arabaların Avantajları Nelerdir?

  • Büyük aküsü sayesinde uzun menzil sağlar.
  • Egzoz emisyon değerleri dolayısıyla çevreci bir araç tipidir.
  • Aynı şekilde tork gücü geleneksel motorlara göre daha yüksek olup maksimum performans sunar.

Hibrit ve Plug-in Hibrit Araçların Farkları Nelerdir?

Hibrit ve Plug-in hibrit araçların arasındaki en temel fark elektrik motorudur. Plug-in araçlarda elektrik motoru birincil güç kaynağıyken, hibrit otomobillerde elektrik motoru yalnız düşük hızlarda aracı kullanmayı sağlar. Bu sebeple Plug-in hibrit araçlarda kullanılan elektrikli motor daha maliyetli ve büyüktür. Bir diğer fark ise aküyü şarj etme sistemleridir. Hibrit araçlar rejeneratif frenleme ile aküyü şarj ederken, Plug-in araçlarda dahili bir güç kaynağına bağlanması gerekir.

Hibrit Plug-in Hibrit
Elektrik gücü Araba daha düşük hızlarda çalıştırabilir Araba her kullanımda çalıştırabilir
Elektrikli motor boyutu ve maliyeti Daha küçük, daha ucuz Daha büyük, daha pahalı
Şarj Rejeneratif frenleme Harici güç kaynağı
Benzin Çoğu sürüş durumunda kullanılır Birlikte veya yalnızca elektrik gücü azaldığında kullanılır

 

Hybrid Otomobil: Hangisi Bana Göre?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here