Teknolojik gelişmeler sayesinde araç sistemlerinde pek çok yardımcı asistan bulunur. Örneğin şerit takip sistemi veya park sensörü bu asistanlar arasında yer alır. Özellikle araba kullanmaya yeni başlayanlar için park sensörleri oldukça kullanışlıdır. Sürücüye park ederken görsel ve sesli destek sağladığı için araç daha rahat park edilebilir. Gelin, birlikte park sensörü ne işe yarar inceleyelim.

Park Sensörü Ne İşe Yarar?

70’li ve 80’li yıllar arasında geliştirilen park sensörü, aracın çevresindeki cisimlerle olan uzaklığını hesaplayıp sürücüye haber veren bir sistemdir. Peki, park sensörü aracın neresindedir? Genel olarak araçların önünde ve arkasında yer alırken bazı araçlarda sadece arkada yer alır. Sensör sayede sürücüye önden ve arkadan görsel veya sesli destek sağlanmış olunur.

Park Sensörü Çeşitleri Nelerdir?

Zamanla gelişen park sensörleri, elektromanyetik ve ultrasonik olmak üzere iki çeşittir. Bu iki park sensörü çeşidinin farklı çalışma sistemleri bulunur. Aynı zamanda sistem farklılığından dolayı park sensörlerinin avantaj ve dezavantajları birbirinden farklıdır.

park sensörü ne işe yarar

Genel olarak iki farklı sensörden bahsedildiği için iki farklı çalışma sistemi söz konusudur. Fakat çalışma mantıkları aşağı yukarı aynıdır. Örneğin elektromanyetik sensör, manyetik dalga yollarken ultrasonik sensör ses sinyalleri yollar. Yani, aracın önünde ve arkasında bulunan dedektörler, cismi algılayıp sürüyücü uyarır. Gelin detaylarına göz atalım.

Elektromanyetik Park Sensörü

Elektromanyetik park sensörü sayesinde arabanın etrafında manyetik alan yaratılır ve nesnelerin yerleri belirlenir. Genel olarak aracın tampon bölgesinde bulunan sensör, arabanın manyetik alanına dahil olan nesnelere radyo dalgalarıyla uyarı gönderip geri ulaşan radyo dalgalarıyla cismin yerini tespit eder. Örneğin araç nesnelerin yerini fark edip sizi uyardı. Fakat nesneye yaklaşmaya devam ederseniz sensör, sizi uyarmak için öter. Aracın ötme şiddeti, sürücünün nesneye yakınlığına bağlı olarak artacaktır.

Elektromanyetik park sensörü montajı, tamponun sökülmesiyle birlikte iç kısmına yerleştirilerek yapılır. Montaj işleminin kolaylığı sebebiyle elektromanyetik park sensörü daha avantajlıdır. Ayrıca tamponun içerisine yerleştirildiğinden dolayı araca estetik açıdan zarar vermez. Bu iyi yönlerinin dışında bazı dezavantajları da var. Örneğin bazı modellerde dedektör, araç hareket ediyorsa devreye girer. Ayrıca zaman zaman yağmurlu havalarda doğru sonuçlar vermeyebilir.

park sensörü ne işe yarar

Ultrasonik Park Sensörü

Ultrasonik park sensörü, ses sinyalleri sayesinde etrafını algılar ve sürücüye bilgi verir. Bulunduğu alanın etrafına ses sinyalleri ileterek geri dönen dalgalardan nesnelerin yerini tespit eder. Ayrıca ultrasonik sensörü değiştirip montajını yapmak istiyorsanız uzman birinden yardım almalısınız. Çünkü ultrasonik park sensörü değişimi ve montajı bazen karmaşık hale gelebilir.

Ultrasonik park sensörünün avantajları arasında yüksek frekans aralığına sahip ses dalgası göndermesi yer alır. Ayrıca nesneler arası mesafeyi hızlı bir şekilde hesaplayabilirken şeffaf ve yansıtıcı yüzeylerde daha rahat çalışabilir. Tüm bunlarla beraber bazı dezavantajları da bulunur. Öncelikle tamponun dışında yer almasından kaynaklı olarak yağmur ve çamur gibi maddelerden etkilenir. Aynı zamanda montajı daha zor olup tamponun estetiğini de bozar.

Park Sensörü Her Araca Takılır mı?

Günümüz şartlarında birçok araçta standart sunulur. Fakat eski tip araçlarda bazen bulunmayabiliyor. Burada önemli olan arabaya uygun bir park sensörünün bulunması ve montajının doğru bir şekilde yapılmasıdır.

Park Mesafe Kontrolü (PDC) Nedir? Arızası Nasıl Anlaşılır?

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here