Oto Kurtarıcı Ehliyeti Nedir? Nasıl Alınır?

0
7375
Dünya’da gün geçtikçe araç sayısı artıyor. Araç sayısının artmasıyla birlikte yeni iş fikirleri ve araç ehliyet sınıfları da ortaya çıkıyor. Oto kurtarıcı çekici işi bunlardan sadece birisi. Peki oto kurtarıcı nedir? Oto kurtarıcı ehliyeti nasıl alınır?

Oto Kurtarıcı Nedir?

Sıfır otomobil fiyatlarının son 5 yıldaki artışı nedeniyle bir aracı uzun yıllar kullanmak zorunda kalabiliyoruz. Bu da eski araç sayısını arttırırken arızalı araç sayısını da arttırdı. Gün içinde yollarca çokça gördüğümüz oto kurtarıcı araçlara olan ihtiyaç ise giderek artıyor. İş kamyonu operatörü, iş makinesinin yaptığı işe uygun emniyetli kullanabilen ve operatörlük belgesine sahip kişidir. Oto kurtarıcı operatörü ise bu iş makinasını yasal olarak kullanma izni olan kişidir. Alınan eğitimler sonunda yapılan sınav sonucunda oto kurtarıcı operatörü ehliyeti verilir.

Oto Kurtarıcı Operatörü Ehliyeti Nasıl Alınır?

Operatörlük belgesi almak için ilk önce iş makinası kursuna kayıt olmak gerekiyor. Ardından hangi aracın operatörlük belgesini alacağınızı seçip belgenizi almanız gerekiyor. Ayrıca kursun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı olması gerekiyor. Kursa kaydınızı tamamlamanızın ardından gerekli teorik ve direksiyon sınavlarınızı tamamlamalısınız. Öncelikle belirlenen bir tarihte test ve direksiyon sınavına tabi olunur. Eğer sınavda oto kurtarıcıyı emniyetli ve gerekliliklere uygun kullanabilirseniz sınavda başarılı olup operatörlük belgesini almaya hak kazanırsınız. Fakat önceden kamyon ehliyetine sahip olmanız gerekiyor.

Oto Kurtarıcı İşi Yapmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

oto kurtarıcı

Oto kurtarıcı işi yapacaksanız ve aracı siz kullanacaksanız, gerekli ehliyete sahip olmanız gerekir. Yani SRC belgenizin olması gerekir. Yapılacak olan iş bir nevi yük taşımacılığı olduğu için bu SRC (mesleki yeterlilik) belgesine sahip olmalısınız. Ehliyet sınıfı olarak bakacak olursak, eğer çekiciniz kamyonet ise B, kamyon ise C sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekiyor. Ek olarak K belgesine sahip olmalısınız. K belgesi ise taşımacılık için verilen yetki belgesidir. Belgeyi Esnaf ve Sanatkarlar Odasından alabilirsiniz. Oto Çekici işi yapmak istiyorsanız şahıs ya da sermaye şirketi kumanız gerekiyor. Fakat bu işlemle rutin işletme kuruluş işlemleri ile aynıdır.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here