Ana Sayfa Genel Motosiklet Yarışçıları: Burt Munro Kimdir?

Motosiklet Yarışçıları: Burt Munro Kimdir?

0
1829

Motosiklet Yarışçıları: Burt Munro Kimdir? Yetersiz fonlar ve kıt kaynaklara sahip olan Burt Munro, umut ve yüce hayallerle dolu kalbiyle efsanevi motosiklet yarışçısı olmayı başardı.  Motosiklet sürücüsü Burt Munro, 25 Mart 1899 tarihinde Yeni Zelanda, Invercargill’da doğmuştur. Ömrünün neredeyse yarısından fazlasını Indian marka olan motosikletini modifiye etmek ve onun ile hız rekorlarına ulaştırmak için çabalamakla geçiren Munro, 1920’de aldığı Indian marka motosikletinin kapasitesini kendi ürettiği parçaları kullanarak iki kat artırmayı başarmıştır. Motosikletinin parçalarının maliyetini en aza indirmek için parça üretimini oldukça önem veriyordu. Ayrıca müthiş ve efsane derecede modifiye edilmiş motosikletiyle dünyanın en ünlü pistlerinden bazılarında birkaç hız rekoru kırmayı başardı.

Bu başarılarından en önemlilerinden biri 1967’de ABD’deki Bonneville Tuz Çölü’nde kırdığı dünya rekorudur. Bu rekoru, günümüzde bile kimse geçememektedir. Munro, 1920 model bir Indian ile yaptığı rekor denemesinde 1000 cc’lik motorunu kendisine has olarak modifiye edip saatte 331 km/hıza ulaşmayı başarmıştır. Ayrıca dünya rekorunu kırdığı zaman 68 yaşındaydı. “Motosiklet Yarışçıları: Burt Munro Kimdir?” adlı içeriğimizde Burt Munro’nun hayatındaki dönüm noktalarına değineceğiz.

Çiftlikte Büyümüş

Kuzey İskoçya’dan olan ve daha sonra Invercargill’de (Yeni Zelanda’nın Southland bölgesinin ticari merkezi) bir çiftliğe yerleşen bir büyükbabaya sahip olmak, muhtemelen Munro’nun soyunda gizli olan çiftçilik mirasını ateşlemiştir. 1899 doğumlu Munro, çiftçi ebeveynleri William Munro ve Lily Agnes Robinson’ın gözetiminde büyümüştür. Bu nedenle Munro, babasının Invercargill’in doğusundaki Edendale’deki çiftliğinde büyüdü. Ayrıca küçük yaşlardan itibaren genellikle ailenin en hızlı atını sürüyordu. Böylece ilerideki hız tutkusunun pekişmesi küçük yaştan itibaren ortaya çıkmıştır.

Deneyimli Bir Tamirciydi

Çiftçilik işine boyun eğen ebeveynleri ile Munro, onu çiftlikten uzaklaştıracak tüm faaliyetlerden vazgeçmiştir. Ancak monoton çiftçilik rutininden bıkkın bir şekilde sıkılan Munro, otomobiller, motosikletler ve uçaklar dahil olmak üzere ulaşım sektöründeki araçların icadı ve yaygınlaşmasıyla fazlasıyla heyecanlıydı. Bu merak, Munro’nun dış dünyayı görmesi için büyük bir teşvikti. Ayrıca profesyonel bir yarış pisti sürücüsü olmadan önce Otira Tüneli inşaatı üzerinde çalıştı. Daha sonra Munro, Büyük Buhran sırasında bir motosiklet satıcısı ve tamircisi olarak hayatını devam ettirdi.

Bonneville Kara Hız Rekorunun Sahibi

1962 yılında yaşlanan 63 yaşındaki Munro, Ulusal Hız Denemeleri sırasında Amerikan Motosiklet Birliği’nin 883cc bisiklet hız rekorunu 331 km/s hızla kırarak Bonneville’de yeni bir rekora imza atmıştır. Ayrıca rekordan beş yıl sonra 953cc’lik Streamliner’a binen Munro, 295 km/s hızla 1000cc altı motosikletler için başka bir dünya hız rekoru kırdı. Bununla birlikte, okumadaki bir hata 47 yıl sonra 296 km/s’yi yansıtacak şekilde düzeltildi ve rekor bugün hala ona ait olarak duruyor.

Dünyanın En Hızlı Indian motosikletini İnşa Etti

Munro, hız kahramanlıkları ile dünyayı göz kamaştırarak geçirdiği yılların çoğunda, ağırlıklı olarak iki farklı motosiklet sürdü; 1936’da bir Velocette ve 1920’de satın aldığı ünlü Indian Scout. Munro, kendi garajında modifiye ettiği İndian marka motosikletleri ile 1967 yılında farklı hız denemelerinde bulundu. Ana etkinliğe katılmaya hak kazanırken, herhangi bir Indian motosiklette resmi olarak kaydedilen en yüksek hıza ulaşarak markanın da hız rekorunu kırmış oldu.

Üç Bonneville Rekoru

Munro, Bonneville’de toplamda 10 farklı deneme turuna çıktı ve bu denemenin üçünde hız rekoru kırdı. 1962 yılında 850cc’lik motoruyla Munro, 287,99 km/s ile 883cc sınıfında bir rekor kırdı. Bunu 1966’da 920 cc’lik motoruyla 270.48 km/s ile 1000 cc kategorisinde yeni bir rekoru kırdı. Ancak Munro’nun Bonneville başarılarının en görkemlisi 1967’de kaydedildi. Modifiye edilmiş 950 cc Indian motorunu 1000 cc sınıf rekoru için seferber eden Munro, 296.2593 km/s ile rekor kırdı ve bugüne kadar kırılmaz bir rekor olarak elinde tutmayı başardı.

Burt Munro’nun Filmleri

“Motosiklet Yarışçıları: Burt Munro Kimdir?” adlı içeriğimizden sonra Munro’nun hayatını daha da fazla merak ediyorsanız, iki farklı filmini de izleyebilirsiniz. Özellikle ilk belgeseli, her motosiklet sevdalısı tarafından izlenmelidir. Munro’nun hayatı ve etrafını saran olaylar, örneğin kara hız rekoru yarışlarındaki müthiş başarılar gibi sinemalara uyarlanacak kadar akılda kalıcı bulundu. Bu nedenle Munro’nun pistlerdeki mücadeleleri ve nihai başarıları, Roger Donaldson’ın 1971 tarihli, efsanevi Yeni Zelandalı yarışçının hayatı hakkında 30 dakikalık bir belgesel olan “Offerings to the Gods of Speed” adlı belgeseline ilham verdi. Ayrıca, 2005 yılında Donaldson yine “The World’s Fastest Indian” adlı bir sinema filmi yönetti. Film, Munro’nun Bonneville hız koşularının bir bileşimine dayanıyordu.

İkinci El Motosiklet İlanları

HENÜZ YORUM YOK