Lastik basıncı, bir aracın lastiklerindeki hava basıncının ölçüsüdür. Bu basınç, lastiklerin içindeki hava miktarı ile ilişkilidir. Doğru lastik basıncı, güvenli ve verimli bir sürüş için önemlidir.

Lastikler aracın gücünün yola aktarıldığı bölümdür. Aracın optimum düzeyde kullanılabilmesi için lastik basınç değerlerinin doğru olması gerekir. Yanlış basınç uygulanan lastiklerde fren mesafesi uzar. Sürüş performansı düşer, otomobil olması gerektiği düzeyde çalışmaz. Aracın yakıt tüketimi artar. Lastik basıncı basit bir şekilde aracın lastikleri içerisinde bulunan havanın basıncıdır. Lastiklerin içerisinde bulunan havanın basıncı oldukça önemlidir. Aracın yol tutuşunu, sürüş güvenliğini ve yakıt tüketimini doğrudan etkileyen lastik basıncı hakkında detaylar yazımızın devamında yer alacak. Peki, lastik basıncı nedir? Aracınızın lastik basıncı kaç olmalı? Gelin birlikte bakalım.

Aracınızın Lastik Basıncı Kaç Olmalı?

lastik basıncı nedir

Doğru lastik basıncı, aracın yol tutuşunu ve stabilitesini artırır. Düşük basınç, lastiklerin yolda düzgün bir şekilde tutunamamasına ve kaymalara neden olur. Yüksek basınç ise lastiklerin aşırı şişmesine ve patlamasına yol açar.

Aynı zamanda basınç, aracınızın yakıt verimliliği sağlamasına yardımcı olur. Çünkü aşırı düşük basınç, lastiklerin yuvarlanma direncini artırır ve daha fazla yakıt tüketimine yol açar. Doğru basınçta tutulan lastikler, daha uzun ömürlü olur. Yanlış lastik basınçları, lastiklerin aşırı aşınmasına neden olabilir. Doğru kullanılan basınç, frenleme performansını da artırabilir. Aşırı düşük basınçlı lastiklerle frenleme yapmak, daha uzun fren mesafelerine neden olabilir. Aracınız için doğru lastik basıncının ne olduğunu bilmiyorsanız, aşağıdaki tablodan faydalanabilirsiniz.

lastik-basinci-tablosu

Lastik Hava Basıncı Nasıl Ayarlanır ve Ölçülür?

Aracınızın doğru lastik basıncını öğrenmek için, ilk olarak aracınızın üreticisinin önerdiği lastik basıncı değerlerinden faydalanabilirsiniz.

Ölçümde ise, bir lastik basınç ölçüm cihazı kullanarak lastik basıncını ölçebilirsiniz.

Ölçüm cihazını lastiğin hava dolum valfinin üzerine takılır ve sonuçlara bakılır. Ölçülen lastik basıncı, üretici tarafından belirtilen değerlerden düşük veya yüksekse, gerekli ayarlamalar yapılmalıdır. Fazla basınçlı lastiklerden fazla hava boşaltılmalıdır. Aynı zamanda düşük basınçlı lastiklere de hava eklenmelidir. Hava dolumu veya boşaltma işlemini yaparken, her lastiğin ölçü birimine dikkat etmelisiniz.

Lastik basıncını ölçtükten sonra, olası bir hava kaçağı yaşamamak için, hava dolum valflerinin kapağını kapatmanız gerekiyor. Özellikle mevsim değişiklerinde lastik basınçları değişebileceği için, aracınızın lastik basınçlarını düzenli olarak kontrol etmeniz son derece fayda sağlayacaktır. Bu, güvenli bir sürüş deneyimi yaşamanız için son derece önemlidir.

Lastik Basıncı Nasıl Kontrol Edilir?

Lastik basıncı, otomobil lastiklerinde bulunan sibopdan ölçülür. Herhangi bir yakıt istasyonundan aracınızın lastik basıncı ölçebilirsiniz ve lastiklerinize gerekli havayı ekleyebilirsiniz.

lastik-hava-basinci

Lastik Basıncı Değeri Nerede Yazıyor?

Otomobillerin lastiklerinin büyüklük değerleri vardır. Örneğin, 205/45/17 bu noktada 205 lastiğin taban genişliği, 45 yanak genişliği, 17 ise kullanılan jantın büyüklüğünü belirtir. Yakıt istasyonlarının hava basma alanlarında genel olarak tablo bulunur. Bu tablodan aracınızın lastik ebatlarına göre ne kadar hava basacağınızı görebileceğiniz gibi internet üzerinden de bu bilgiye erişebilirsiniz.

Doğru Lastik Hava Basıncı Neden Önemli?

Lastik basıncının doğru seviyede olması güvenlik, lastik sağlığı ve yakıt tasarrufu açısından büyük önem taşıyor. Lastik basıncının gerektiğinden daha az veya daha fazla olması aracın yol tutuşunu, lastiğin performansını ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkilerken, bu durum ay zamanda ciddi kazalara sebep olabiliyor.

dogru-lastik-havasi
dogru-lastik-havasi

Düşük basınç, lastiğin yola tutunmasını zorlaştırırken, sürücüye araç hakimiyeti sağlaması konusunda sorunlar yaşatabiliyor. Düşük hava basınçlı olarak kullanılan lastikler, yol tutuş kabiliyetini düşürür ve direksiyon hakimiyetinde tutarsızlığa neden olur. Lastiklerde düşük hava basıncı, lastiğin aşırı esneyerek ısınmasına ve bununla birlikte temas yüzeyinin bozularak yol tutuşunun azalmasına neden olur. Tüm bu sebepler trafik kazalarının meydana gelme riskini artırır.

195 65 R15 Lastik Hava Basıncı

Trafik içerisinde yer alan araçların büyük bir kısmı 195 60 R15 veya 195 65 R15 lastiklerini kullanır. İki hava basıncı için de birbiri ile aynı diyebiliriz. 195/65 R15 lastikler için önerilen hava basıncı genellikle arka lastiklerde 32 psi ile  ön lastiklerde 34 psi arasındadır. Bu aralık, lastik markası ve modeline, taşıdığı yüke ve kullanım koşullarına bağlı olarak değişebilir.

205 55 R16 Lastik Hava Basıncı

Çoğunlukla C segmenti araçlarda bulunan 205 55 R16 lastikler, genellikle 16 inç jantlar üzerinde kullanılır. Kullanılan aracın ağırlığına ve uzunluğuna göre değişebilen basınç değerlerinde genellikle, arka lastiklerde 34 Psi ve ön lastiklerde 38 Psi hava basıncı ölçülerinde ayarlanır.

225 45 R17 Lastik Hava Basıncı

Genel olarak D segmenti araçlarda standart olarak bulunan bu lastikler, 17 inç janta sahip araçlarda kullanılıyor. Lastik basıncı ise çoğunlukla 36 Psi ve 40 Psi değerleri arasındadır. Yolcu sayısına göre değişebilen basınç değerlerinde araç normal ağırlık dengesi sağlanığında 38 Psi yeterli olacaktır. Yolcu sayısının fazla olduğu durumlarda ise arka lastikler 38 Psi ve arka lastikler 40 Psi değerlerinde ayarlanabilir.

 

Lastik basıncını düzenli olarak kontrol etmek ve uygun seviyede tutmak, aracınızın güvenliği, yakıt verimliliği ve lastik ömrü için büyük önem taşır. Lastik basıncını düzenli olarak kontrol etmek ve üretici tarafından önerilen basınç değerlerine uygun olarak ayarlamak, sürüş güvenliği ve araç performansı için önemlidir.

Lastik Basınç Uyarısı Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here