Otomotiv markaları tarafından birçok geliştirilen teknolojiler hayatımızı kolaylaştırmaya yarıyor. Bu teknolojilerden en önemlileri ise sürüş güvenliği ile ilgili olanlar. Geliştirilen bu teknolojilerden bazılarını ilk etapta lüks segment araçlarda deneyimleyebiliyoruz. Zaman geçtikçe markalar tarafından üretilen modellerin opsiyon listelerinde yer buluyorlar. En sonunda ise standart donanım paketlerinde yer aldıklarını görüyoruz. Sürecin bu şekilde ilerlediği teknolojik geliştirmelerden biri de lastik basınç uyarı sistemi. Lastik basınç uyarısı neymiş, nasıl kontrol edilirmiş bir bakalım.

Lastik Basınç Uyarısı Nedir?

Araçlarda bulunan en önemli güvenlik sistemlerinden biri olan lastik basınç uyarı sistemi, aracın lastik basınçlarını ölçerek sürücüyü lastiklerin hava basınçları hakkında bilgilendiren bir sistemdir. Lastiklerdeki hava basıncında herhangi bir dengesizlik söz konusu olduğunda sürücü, sistem tarafından sesli ve görüntülü bir biçimde uyarılır. Lastik havaları, üretici tarafından önerildiği biçimde basılmalıdır. Basıldıktan sonra aracınızda bulunan lastik basınç düğmesine basarak kayıt etmeniz gerekmektedir. (Lastik basınç butonu bazı modellerde fiziksel bir düğme olarak konumlandırılırken, bazı modellerin multimedya ekranında dijital biçimde konumlandırılır.

lastik basınç uyarısı

Lastik Basınç Uyarısının Çeşitleri Nelerdir?

Lastik basınç uyarı sistemi, ABS sistemi ile beraber çalışır. Lastik içerisinde bulunan hava basıncında anormallik sezdiğinde sürücüyü uyaran bir mekanizmaya sahiptir. Bu sistem üç farklı biçimde görülebilir. Bazı modellerde gösterge panelinde ! işaretine benzer bir sembol ile sesli ve görüntülü uyarı sağlanırken, bazı modellerde hem uyarı sağlanır hem de hangi lastiğin problemli olduğu (sağ arka, sol ön gibi) gösterilir. Nadir görülen sistem çeşitlerinden biri de hava basıncının da anlık olarak takip edilebildiği uyarı sistemleridir. Bu sistemlerde lastik içerisindeki havanın bar seviyesini ölçen sensör yardımıyla, lastik hava basıncının bilgisi sürücü ile paylaşılır.

lastik basınç sensörü

Lastik Basınç Uyarısı Nasıl Söndürülür?

Eğer aracınız ile seyir halindeyken lastik basınç uyarısı aldıysanız lastiklerinizden biri patlamış olabilir. Bu durumda en yakın lastikçiye gidip lastiğinize baktırmanız gerekir. Lastik basınç uyarısını almanızın nedeni, daha önce doğru kaydettiğiniz hava basınçlarından birinin diğerlerine göre dengesiz hava basıncına sahip olmasıdır. Patlak lastiği tamir ettirdikten sonra aracınızdaki lastik basınç uyarı sistemi fiziksel veya dijital düğmesine basmanız/basılı tutmanız gerekir. Bu düğme parantez içine alınmış ! işareti benzeri bir sembol ile gösterilir. Araç kabininde fizilsel bir düğme olarak ya da multimedya sisteminizin içerisinde dijital bir buton olarak yer alabilir. Bu işlemden sonra lastik basınçlarınız tekrar kaydedilecektir. Böylece gözüken lastik basınç uyarısı sönecektir.

basınç sensörü uyarısı

İkinci el otomobil ilanları

Lastik Üzerindeki Yazıların Anlamı Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here