İlk sürüş: Peugeot 508 BlueHDi EAT6

3
11088

Eski tek kavramalı otomatikleştirilmiş şanzımanı bolca eleştirilen Peugeot 508 en sonunda ailenin diğer üyelerinde de kullanılan EAT6 tam otomatik şanzımana dizel versiyonunda kavuştu.

YAZI : TULU DARICAN

Neredeyse 1 yıl önce Peugeot 508’in dizel-otomatik kombinasyonunu test etmiş ve aşağıda alıntıladığım yorumu düşmüştüm: “Peugeot 508 aslında kötü bir otomobil değil. Geniş iç mekanı, teknolojik eklentileri ile sürücüsünü tatmin etmeyi biliyor. Ama aracın otomatikleştirilmiş tek kavramalı şanzımanı yüzünden bütün bu olumlu özelliklerini bir kenara bırakıyoruz. Sözde Auro6R’a göre geliştirilen ETG2 şanzımanla yaşamak gerçekten çok zor. Uzun yolda çok sorun yaşatmasa da şehir trafiğinde şanzımandan kaynaklı kasılmalar can sıkıyor. Hele bir de hızlı ileri geri manevra yapmak isterseniz bu şanzımanın sizi hayattan bezdirmesi çok olası. Bence PSA grubu ne yapıp edip müşteriyi memnun edecek bir şanzıman geliştirmeli. Yoksa araçlarının kalanı için harcadıkları emek tümüyle boşa gidiyor. Bize de Peugeot 508 gibi başarılı bir aracı satın almak istiyorsanız mutlaka gidip düz vitesli dizel versiyonunu seçin demek kalıyor.” Sonuç olarak da testin başlığı “Ah o şanzıman” olmuştu.
Ve sanki Fransız üretici ben ve benim gibi bu aracı kullananların çağrısına kulak vermiş olacak ki sonunda gelişen dizel motoruna Aisin firması tarafından üretilen EAT6 tam otomatik şanzımanı entegre etti.

Güçlü ve kaslı tasarım

Peugeot 508 makyajlı bir model. Eski aracı  modernize eden tasarımcılar özellikle ön ve arka bölümde yoğun bir çalışma göstermişler. Daha düşey ve merkezinde Peugeot logosunu içeren radyatör ızgarası markanın D segmentindeki ünlü öncülerine gönderme yapıyor. Daha yatay şekilde yeniden çizilen kaput, modeli üst gam modeller dünyasına sokuyor ve ön ile arka bölümler arkasındaki dengeyi güçlendiriyor. Arka taraf daha yapılı, koruyucu fonksiyonu arttırılmış ve arka bagajdan ayırt edilen tamponu ile dikkat çekiyor. Böylece, Peugeot 508’in uzunluğu ön dingil çıkıntısı üzerinde 16 mm ve arka dingil çıkıntısı üzerinde 22 mm olmak üzere toplam 38 mm arttırıyor. Aydınlatma donanımı içinde yer alan gündüz farları, sinyal lambaları, park lambaları, sis farları, tüm versiyonlarda tamamen LED’den oluşuyor. Aracın stopları, her biri üç pençe üzerinde dağıtılmış 36 LED’den oluşuyor ve opal kırmızı renkli görsel imza ile araca özgün bir kimlik ve teknolojik bir görünüş elde ediyor.

Allure donanım seviyesinde akıllı ışık sistemli full LED farlar dikkat çekiyor. Ön farlar her biri 4 LED içeren 3 modülden oluşuyor ve bunlara bir de virajda ilave aydınlatma fonksiyonu için farın dışındaki 3 ilave LED ekleniyor. Bu teknoloji, güvenlik, sürat ve kullanım tasarrufu nitelikleri dışında aydınlatma kapasitesini arttırıyor ve otomobilin bakışını güçlendiriyor. Akıllı ışık sistemi ile gece özel bir kamera sürekli olarak seyir koşullarını analiz ediyor ve uygun durumlarda farları uzun hüzmeli konuma getiriyor.

İç mekan kaliteli

Torpido paneli aracın işlevselliklerinin çoğunu üzerinde toplayan 7 inçlik SMEG dokunmatik ekran içeriyor. Bu teknolojik özellik ilk seviye olan Access versiyonundan itibaren standart olarak sunuluyor. Başlıca menülerin kısa yol tuşlarına Navigasyon & Jukebox (navigasyon sistemi olan versiyonlarda), Bluetooth, USB, radyo, vs. orta konsol üzerindeki dokunmatik ekran üzerinden erişilebiliyor. 

Zengin ve kapsamlı gösterge paneli, sürüş ve kılavuzluk verilerinin gizlenebilir bir ekran üzerinde görüntülendiği renkli head-up display ile destekleniyor. Bu sayede sürücünün, bakış açısını yoldan ayırmadan aracın hızını, hız sabitleyici bilgilerini ve navigasyon verilerini görmesini sağlıyor.

İç mekanda işçilik ve kalite anlamında gösterilen özen öne çıkıyor. Bu prestijli dünya eller serbest anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, elektrikli park fren sistemi, kör nokta uyarı sistemi, geri görüş kamerası, akıllı ışık sistemi, dört bölgeli otomatik klima, JBL imzalı Hifi müzik sistemi gibi çok sayıda konfor ve güvenlik donanımlarını bir araya getiriyor. 

Beklenen şanzıman, BlueHDi motorda

Peugeot 508, BlueHDi motor ile EAT6 Tam Otomatik Vites kutusunu birleştiren versiyonlarıyla ürün gamını genişletiyor. 2000 yılından itibaren dizel HDi motorlarda kullanılan dizel partikül filtresi ile emisyonların azaltılması şimdi BlueHDi teknolojisi ile gelişiyor ve pazarın en etkin kirlilik giderme teknolojisini oluşturarak, Euro 6 emisyon normlarını bugünden karşılıyor. 

508 1.6L BlueHDi EAT6 Tam Otomatik Dizel, sürüş keyfi yanında performansı ve karma ölçümde 3,9L/100km’ye ulaşan sınıf lideri düşük yakıt  tüketimi ile dikkat çekiyor.  

Tork konventörüne sahip yeni EAT6, (Efficient Automatic Transmission – Verimli Otomatik Şanzıman) hızlı vites değişiminin yanında sarsıntısız yüksek sürüş konforu sunuyor. 400ms sürenin altında gerçekleşen vites değişimleri performansın artmasını sağlıyor.  

SCR (Selective Catalytic Reduction – Seçimli katalitik indirgeme) sistemi pazarın en etkin NOx giderme teknolojisidir. Peugeot modellerinde uygulanan partikül filtresi FAP’ın yerleşimi, SCR’nin erken devreye girmesini ve bu şekilde hem NOx (azot oksitlerin) %90’a kadar azaltılmasını ve partiküllerin sayısal olarak %99,9’a kadar emilimini sağlayan bir yerleşim biçimidir.

NOx’leri azaltmaya dönük olan bu sistem aynı zamanda CO2 emisyonlarının ve yakıt tüketiminin özel yanma odasıyla EURO 5 uyumlu motor seçeneklerine göre -%4’e kadar azaltılmasını sağlamaktadır.

Bu sayede sınıf lideri en çevreci 102 g/km CO2 salınımı sunarak rekabeti ileriye taşıyor. 

Sürüş izlenimi

En sonunda tam otomatik şanzımana kavuşan Peugeot 508 artık çok daha alınası bir araç. Şöyle bir düşünün; şu anda pazarda tam otomatik şanzıman ile dizel motoru bu segmentte sunan başka bir araç yok. Çözümler ya tek kavramalı otomatikleştirilmiş şanzımanlar ya da bunların çift kavramalı gelişkin muadilleri. Peugeot 508’de dizel motor ve şanzıman ağırbaşlı bir karakter çiziyor. Aracın ağırlığı sebebiyle performans çok yüksek değil. Ancak sürücüsünü bu anlamda üzmediği de bir gerçek. Yakıt tüketim değerleri ise gerçekten etkileyici 50 km’lik tüketim gözetmeksizin gerçekleştirdiğim virajlı yollardaki kullanımım sonucu elde ettiğim 5.5 litrelik ortalama da bunun kanıtı. Eğer tek ve çift kavramalı otomatikleştirilmiş şanzımanlarla ilgili aklında soru işaretleri taşıyanlardansanız yeni Peugeot 508 EAT6 tam size göre. Ancak fiyatlarının segment satış lideriyle başa baş olması akılda soru işaretleri yaratıyor.

 

3 YORUMLAR

  1. bu aracın 3,9 liter ile gidebilmesi için motorun sökülüp önüne at bağlanması lazım ! ha “o 3,9 litre nereye gidecek peki ?” diye sorarsanız, işte onu da benzin istasyonuna geri satıp ata ot alıyorsunuz… dalga mı geçiyorsunuz peugeot türkiye mühendiscikleri ???

  2. Bu fiyata alınabilecek en iyi D segmenti araçlarından diyebilirim. ARTILAR..Mükemmel gece görüşü. Rahat ve konforlu koltuklar.İyi ön ve yan görüş,İzolasyon ve işçilik.Yol tutuş.Donanım ve konfor.Mükemmel şanzuman motor uyumu.Tork konvektörlü tam otomatik hızlı vites geçişli ekonomik şanzuman.Düşük yakıt tüketimi.Bağımsız arka süspansiyon.Kasislerde darbe emiş iyi. Segmentinin en düşük yakıt tüketimi.En çevreci motor.
    EKSİLER..Gözlük gözü yok.Kol dayama altındaki göz küçük.Cüzdan vs koyacak yer yetersiz.Çukurlarda ön suspansiyon sert ve gürültülü.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here