İlk sürüş izlenimi: Yeni Honda Jazz Türkiye’de

24
4735

Honda’nın B segmentinde tanıtıldığı ilk günden bu yana farklı kimliği ile mücadele veren modeli Jazz, üçüncü nesliyle Türkiye’de satışa sunuldu. Çeşme’de deneyimleme fırsatı bulduğum araçla ilgili işte ilk izlenimim.

YAZI: TULU DARICAN

Honda’nın 2015 yılında yenilenen 5 modelin sonuncusu olan Jazz, 57 bin 650 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Honda’nın küçük sınıftaki popüler temsilcisi iç mekan genişliği, çok yönlülüğü ve bünyesinde barındırdığı teknolojilerle B segmenti hatchback sınıfındaki rakiplerine gözdağı veriyor. 

İlk kez satışa sunulduğu 2001 yılından bu yana dünyanın dört bir yanında 5.5 milyon adedin üzerinde satılan Honda Jazz, Avrupa’da 70’in üzerinde ödüle layık bulundu. Dünyanın dört bir yanında 7 farklı tesiste üretilen Honda Jazz, 1.3 litrelik benzinli motoru, CVT otomatik şanzıman opsiyonu ve üç farklı donanım seçeneğiyle Türkiye’de de satılmaya başlandı. Yeni Jazz da, daha önceki iki neslinde olduğu gibi çok yönlü ve esnek iç hacim özelliklerini sürdürürken yenilikçi teknoloji ve yakıt ekonomisiyle verimli olmaya çalışıyor. 

Honda Jazz’ın uzunluğu önceki nesle göre 95 mm, dingil mesafesi ise 30 mm arttırılırken yeni platformla birlikte gerçekleşen bu boyut artışı daha geniş bir yaşam alanı olarak geri dönüyor. Honda’nın yeni global ürün stratejisinin bir parçası olarak Honda Jazz da ‘maksimum birey, minimum makine (man maximum, machine minimum)’ tasarım felsefesiyle geliştirilmiş. Bu felsefeyle aracın kapladığı alanı en aza indirirken, yolcuların yaşam alanını en üst seviyeye çıkartan kompakt, ancak bir o kadar da verimli bir yapıyı beraberinde getiriyor. 

Fonksiyonelliğe önem verilmiş

Yeni Jazz’da Honda mühendislerinin fonksiyonellik adına sahip oldukları tüm bilgi birikimi kullanılmış. Öncelikle yakıt deposu aracın arka kısmı yerine ön koltukların altına konumlandırılmış. Bu sayede arka koltuk sırasında Sihirli Koltuklar gibi çözümler sunulabilmiş. 

Yeni Honda Jazz’ın giriş seviyesindeki Dream versiyonunda 8 hava yastığı, araç denge kontrol sistemi (VSA), lastik basınç ikaz sistemi, şehir içi aktif fren sistemi gibi güvenlik sistemleri standart olarak sunuluyor. Yine Dream versiyonunda yer alan standart özellikler arasında 5 inçlik bilgi ekranının yanı sıra direksiyondan kumandalı müzik sistemi, iPod uyumlu USB ve ayrı AUX girişi, 4 adet hoparlör, bluetooth telefon kiti, hız sabitleyici, yağmur sensörlü silecekler, start&stop sistemi, sihirli koltuklar, LED gündüz farları ile otomatik açılan farlar ve follow-me-home far özelliği de yer alıyor. Bir üst donanım seçeneği olan Premium’da ise çarpışma uyarı sistemi, şerit takip uyarı sistemi, trafik işareti tanıma sistemi, akıllı hız limitleyici, Honda Connect multimedya sistemi, 7 inç dokunmatik ekran, 2 adet USB girişi, HDMI girişi, ön ve arka park sensörleri, ayarlanabilir ısıtmalı ve otomatik katlanan yan aynalar standart olarak bulunuyor.

Motor ve şanzıman elden geçmiş

Yeni Honda Jazz, Honda’nın Earth Dreams ailesinin bir üyesi olan yeni 1,3 litrelik i-VTEC benzinli motorla satışa sunuldu. Bu motor, manuel şanzımanın yanı sıra Premium donanım versiyonundan itibaren opsiyonel olarak otomatik CVT otomatik şanzımanla kombine edilebiliyor. Yüksek rijitliğe sahip şasi kadar konforla dinamizmi aynı potada eriten tatlı-sert süspansiyon ve geri bildirimi yüksek direksiyon sistemi de konforlu, dinamik ve güvenli bir sürüşü beraberinde getiren unsurlar olarak öne çıkıyor.

Sürüşü nasıl?

Yeni Honda Jazz’ın sürüşüne geçmeden iç mekanı hakkında bilgi vermek gerekli. Günlük hayatımda Jazz benzeri iç mekanı değişken özelliklere sahip bir otomobil kullanıyorum. Fakat Jazz’ın arka koltuk sırasının yeteneklerini görünce etkilenmemek elde değil. İlk olarak arka koltukların oturma alanlarının tek harekette 1/3 oranında katlanabildiğini ve sırtlıklara yapıştığını söylemeliyim. Bu sayede alçak şaft tünelli arka zeminde büyük saksılı çiçekleri taşımak bile mümkün oluyor. Koltukların sırtlıkları da yine 1/3 oranında tek dokunuşta yatırılabiliyor. Bu işlem hem çok kolay gerçekleşiyor hem de bagajla birlikte düz bir zemin elde edilebiliyor. Sürüşe geçersek araç klasik Jazz tadında ve orta sert süspansiyonu ile yeterli konforu sunuyor. Sert darbeler içeride hissediliyor. Yol tutuş ise çok iddialı değil. Yine de güvenliği tehdit eden bir durum oluşmuyor. 1.3 litrelik motor ve CVT şanzıman ikilisini deneme fırsatı yakaladım. Bu motor şehir içi için yeterli olsa da otoyol sürüşlerinde yüksek hızlara ulaşma konusunda nazlı. CVT konfor odaklı ve performanslı sürüşü engelliyor.

Honda Jazz’ın tavsiye edilen anahtar teslimi satış fiyatı:

Honda Jazz Dream (manuel): 57.650 TL

Honda Jazz Premium (otomatik): 65.150 TL

Honda Jazz Elegance (manuel): 66.650 TL

Honda Jazz Elegance (otomatik): 69.150 TL

 

24 YORUMLAR

  1. Herşey iyi güzelde bu nasıl bir fiyatlandırma böyle. B sınıfı benzinli bir araçın fiyatı donanımlı bile olsa 70 bin liramı olur. Rakiplerin hemen hemen hepsinde dizel otamatik full versiyonları bile bu para değil. hatta bir çoğundan bu fiyata orta donanımlı bir c sınıfı almak bile mümkün. Honda hemde geçmişte çok büyük fiyaskolar yaşadığı CVT şanzumanla bu araca bu fiyatlarla nasıl bir risk aldığınımı farketmiyor acaba ?

  2. adamlar önce ki yıllarda yaptıkları kaliteyi artık yapmıyorlar. devamlı aracın şekliyle oynayıp biryerlerinden çalıyorlar. türk milletinin aracın dışına bakarak aldığını öğrendiler. biz janta dışında ki krom larına, ve ön tamponuna bakarak araç alıyoruz. yabancı firmalar baktılar ki türkler keriz. tamponu, ön farı arka tamponu değiştir sür piyasaya. bunu vw, fiat, opel, skoda…….. hepsi yapıyor.ford hala 1,6 120 hp motor, honda hala 1,6 124 hp motor. renault 2000 yılında ürettiği 1,6 110 hp motoru hala yeni araçlarına koyuyor. çünkü dedimya biz , araç ne yakar , fonksiyonelliği nasıldır, güvenlik, sürüş özellikleri, yol tutuş……. vb bakmayız. ne oldu vw nin hali hani kaliteli düzgün firmaydı müşterilerine attığı kazığı abd dünyaya duyurdu. benzinli bir honda civic 75000 tl olmuş yazık ki ne yazık…! neymiş hondaymış, neymiş vw miş. bir de üstüne b sınıfı yeni jazz a 66000 tl istiyor yuh…..

  3. Erdal Kıyak dediklerin gerçekten çok mantıklı. Adamların işi gücü bırakmışlar senede 1000 tane satacağı araba için bize özgü tasarım yapıyorlar. Nasıl yapsak da arabayı süsleyip bunları kandırsak diye. Bravo!?

  4. araç gerçekten b sınıfındaki rakiplerinin çoğundan daha iyi fakat fiyatlandırma çok yüksek. aynı fiyata c sınıfı golf astra Corolla vs. birçok araç almak mümkün olduğundan pek satılacağını düşünmüyorum. Ayrıca küçük bir mesele ama benim canımı sıkan bir konu olduğu için söylemem lazım. Türkiyedeki vergi sistemi motor hacmine göre olduğundan sadece 18 cc için (1318 cc) bir üst dilim 1.6 motor vergisi ödemek çok mantıklı değil. Hem de böyle atmosferik cansız bir motor için. Herkese kazasız sürüşler

  5. honda’nın her aracı bir üst segment araç fiyatına. şu aracı bu paraya almanın en ufak bir mantıklı tarafı yok. sorunsuzmuş, artık sorunsuz falan da değil.

  6. araç güzel ok, ancak full olanının fiyatına Skoda Superb 1.4 (125 bg) alınabiliyor (liste fiyatı 71 bin ki pazarlık edilirse muhakkak daha da ucuza alınabilir) ki bu araç b segment, superb d segmenti.

  7. Ne güzelmiş. Artık satış rekorlarına koçarlar bu fiyatlarla. Araç olmuş ama fiyat olmamış. Yeni Civic dizel de 100 civarına gelir, bu kehanetim burada dursun 🙂

  8. yüzde yetmişi vergi olan bir fiyatlandırmada Honda’nın suçu ne? bir arkadaş golf’le kıyaslamışta golf’ün en dolu modelinde bile 8 hava yastığı, çarpışma uyarı sistemi yok. donanım cimrisi ve çevre katili ww ile adam gibi araba Honda’yı kıyaslamam bile.

  9. vergi oranları tabiki çok yüksek ancak 1.3 caza uygulanan vergi 1.4 e uygulanan passat,golf,jetta ile aynı yani burada vergiden kaynaklanan fark yok tamamen hondanın türkiyeye kazık atma hevesidir hiçbir b oto d sınıfı standartlarını karşılayamaz dolayısıylada d sınıfı fiyatının çok altında olmalıdır,
    Honda türkiyeye, otodan anlamayanlara yapabileceği satişlarda başarılar dilerim.

  10. Gidin bayiye inceleyin, hemen yan tarafında bulunan civic’lere de bakın, hatta sport hb’lere de. A stünunun tavanla birleştiği yere dokunun, dikiz aynasının üstünden tavana bir dokunun, sonra birkaç km ilerdeki dacia bayine gidin aynı yerlere dokunun, ikisinin arasında kullanılan malzeme bakımından kalite farkı var mı siz karar verin? Bir de aynı hacimlerdeki turbo-turbosuz motorları da test etmeyi ihmal etmeyin 🙂

  11. Honda 1.3 atmosferik benzinli ve b sınıfı kalitesinde ki bi araca 70 bin lira fiyat çekerek insanları enayi yerine koymaktan başka bişey yapmıyor. Bu fiyata dizel ve bu araçtan çok daha kaliteli bir çok alternatif mevcut. Motorunu geçtim araç konfor ve malzeme kalitesi olarakta vasat, fiyatının yanına yaklaşamıyor. Honda’nın bu saçma fiyat politikasını bi kenara bırakmasının zamanı geldi de geçiyor bence.

  12. Honda dan soğudum.Çekiş sorunu ayrı dert malzeme vasatlığı ayrı dert.1.3
    olacak motoru 1.4 diye satıp mtv den de yediğim fark cabası.Araçları sakın
    düz yolda test etmeyin.Mümkünse rampada deneyin kalkışı ve ara hızlanmasını.Bu şekilde tork ve güç farkı anında anlaşılıyor.Marka fanatikliğine gerek yok.Para kolay kazanılmıyor.

  13. beğenmeyen gitsin içi bomboş donanım cimrisi, dsg-turbo- beyin arızalı, çevre katili wv golf alsın. üstelik 90 bin tl’den başlayan fiyatlarla.

  14. arkadaşlar herkes yazıyor bende yazayım deim

    yazılanların çoğuna katılmakla birlikte özellişkle 1318 lik motor getirmek aptallıktır bizim gibi bir ülkeye vergiler vatandaşı söğüşlerken
    ama bu üreticinin neden hatası olsunki her ülkeye ayrı mı motor yapacaktı mercedes gibi alacaktı çakma reno motoru olup bitecekti değilmi

    vtec konusu tam bir bilmece bende 2006 cty var ve acayip bir şey 5 kişi bagaj full dolu ki iki kişi kilosudur en azından

    ama bir yokuş çıkışı var muazzam yokuşta üzerine tanımam cvt şanzuman demişler ya gidin sanayi e bakın bakalım hondayı sorun ne diyecekler ondan sonra burda atıp tutun bazı şeyleri

    neymiş yedek parçası pahalı ALLAH a şükür sadece ön amasörleri değiştirdim o da 8 seneden beri çukurundan kaçmadığınız kaçmanıza gerek yok çünkü heryer çukur olan 30 kilometrelik köyümün yolunda kullandığımdan belli zamandan sonra çileden çıkıp mecburen 3. vitese atıyorsunuz o yüzden kendim bozdum amortisörleri

    bunu servisten çıkma arkadaşıma söylediğimde inanmadı bile

    burda çakma araçları söylüyorsunuz aynı yolu giden ve her tarafı gıcırdayan çoook araç gördüm

    benzinde ortalama 280 kuruş yakıyorum ki performanslı kullanırım

    bilecik yolu yaptık 760 kilometre 210 tl yaktı ortalama hızımız ise 130 civarıydı bazen 190 la bazende 90 la gittik

    vtec kullandıysanız performasını bilirsiniz bilmeyenler burda atıp tutar böyle

    hondadan tek isteğiğm var şu hintlilere reva gördüğünüz ctiy modelini türkiyeye geri getirmeniz tabiii

  15. dostum burda yalan söyleyecek halimiz yok
    balıkesir edremit yolunu biliyorsan eğer şapçı yokuşları derler şimdi çift geliş gidiş önceden 3 şeritli bir tırmanma bölümü vardı o yolda arkasında 9 torba kömüğr ve içinde 5 kişi ile önde kamyon denk gelmesine rağmen 50 ile girdim yokuşun sonunda 120 yi gördüm araç içinde amcam bile şaşırdı kaldı ki burda yalan söylemeye de gerek duymam

    markaymış biz bindiğimizi biliriz istersen deneriz görürsün

    saygılar

  16. Honda’nın yeni üretim teknolojisi devrim niteliğinde. Honda Pranchinburi’de bulunan son açtığı fabrikasından görsel yayınladı.
    Normalde bu tür bir şeyin haber olması pek mümkün değildir ancak Japon üretici son yaptığı hamleyle dikkatlerimizi çekmeyi başarıyor. ARC (Assembly Revolution Cell yani Devrimsel Montaj Hücresi) adı verilen sistem ile Honda üretim verimini arttırmayı amaçlıyor. Henry Ford tarafından öncülük edilen ve Japon çözümleri ile geliştirilmiş geleneksel seri üretim sistemlerinin yerine Honda’nın fikri, üretim hattına montaj teknisyenlerini getiriyor. Geleneksel üretim sistemlerinde robotların erişemediği noktalardaki parçaları oturtmak için insanlar çalışırken, Honda’nın geliştirdiği sistemde araç başına dörtlü takımlar halinde insanlar olacak ve üretim platformunun üzerinde giydikleri kıyafetler sayesinde rahatça hareket ederek otomobilin her noktasına erişebilecekler. Honda’nın bu yeni sistemi ile üretilen ilk otomobil 10. nesil Civic olacak ancak bu söz büyük ihtimalle sağdan direksiyonlu Asya- Pasifik ülkelerine ihraç edilen modeller için geçerli olacak.

  17. Arkadaşlar son 10 yıldır honda civic kullanicisiyim 0 km renault araba mi 3 kez yolda kalmam sebebi ile 10 binde sattım 2009 yılın da 2002 model 70 binde honda civic aldım 5 yıl radyotrte su ilavesi yapmadım 9 yildir biniyorum kısaca honda malzemeden çalmaz bu yüzden biraz pahalıdır 2 el araba arıyorum çekiçilerin üstüde ariza yapmış ww görünce hondadan vaz geçemiyorum 1.3 veya 1.6 olsun vtec motor olsun formula1de ariza yapmayan tek motor honda motorudur yeni jazz gel inci arabanin görselliği önem vermeyin jazz güvenlik özellikleri honda sitesinden bakın sonuçta arabanın altında rüzgar geçiyor önce güvenlik jazzda güvenlik ne ww polo nede golf var yeni golf 1.0 motor 3 silindir 110 bin tl otomatik bu paraya değer mi benim amacım ne marka övmek nede marka kötülemek sadece önce güvenlik ve sağlamlık derim

  18. 81.500 tl fiyat , kaza testlerinde honda fit ile yapılmış kaporta olarak çok sağlam gibi durmuyor,motor performans çok iyi değil, malzeme kaliteside tabi bunlar başta belirttiğim fiyata göre , 88000 tl corolla alınabilir bu fiyata veya 89000 tl auris ariza az olsun diyenler icin.ikinci elde düşünmek gerekir sonuçta daha nazlı satılır.Almayı planladığım araçtı ama skoda fabia alırım 69000 tl ye hız sabitleyici dahil daha mantıklı olur diye düşünüyorum.Araba almak zor

  19. Aranızda bu arabayı yani Honda jazz yeni modeli kullanan var mı veya test sürüşü yapmış olan var mı veya 10000 kilometreye gelmiş arabayı babalar gibi kullanmış biriniz var mı yok Sanırsam yok Boş boş yorumlar var lan ben bu arabayı 2 senedir kullanıyorum
    Ne vosvagenler geçti beş para etmez Honda bu Honda dağ bayır ara bu kadar özellik Volkswagen de 120 130 bin liralar bambu ar1 alırken en fullü 72 bin liraya aldım
    1.3 102 beygir içi geniş Ferah Volkswagen gibi daracık değil içim daraldı Renault gibi daracık Datça gibi daracık değil içim daraldı için oturunca arabaları da o yüzden ben Civic vardı bunu sattık ve yeni jazz aldık
    Cvt nedir diye sorsam çoğunuzun ağzı açık kalır bilmiyor.
    VTEC VTEC diyorum Honda diyorum
    Boru değil diyorum
    Honda çok pahalı sanki diğerleri ucuz
    Bakın anlamıyorsunuz o arabayı lütfen karalamaya çalışmayın Hani kedi ulaşamayacağı ciğerleri mındar dermiş
    Bir de şu var hızlı gitmek iyidir ama kontrole gitmek daha iyidir
    1 3 motor sandığınızdan çok daha performanslı hantal değil
    Bir şey hakkında yorum yapacaksınız önce araştırın sonra öğrendim sonra da yorum yapın bilmediğimiz şeyler de karalamaya gidiyorsunuz Zavallı insanlar
    Honda’nın cihazın Türkiye’ye geliş fiyatı 30 bin tl
    KDV öTV ve ÖTV nin KDV si
    Ve fiyat şimdiki fiyatı 84800
    Sanki Honda bildiriliyor fiyatları Bu fiyata Almasınlar diye adamlar alsınlar istiyorlar satmak istiyorlar üretiyorlar
    Bir şey yapamıyorsan yapanları da karalama hele hele iyi yapanları hiç karalamayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here