Gece Sürüş Gözlüğü Nedir ve İşe Yarar mı?

0
5127
gece-sürüş-gözlüğü-sarı

Sürüş aksesuarlarının büyüleyici dünyasında, gece sürüş gözlüğü modelleri görmüş olabilirsiniz. Ama bunlar nedir ve işe yarıyor mu?

Gece araba kullanmak için bir nedeniniz olduysa, karşıdan gelen bir arabanın farları gözlerinizi kamaştırmış olabilir. Kapatılmamış ana huzmeler, parlak xenon, LED farlar veya kötü ayarlanmış halojen lambalar olsun, göz kamaştırıcı etki en iyi ihtimalle dikkatinizi dağıtabilir. Daha da ötesinde gözleriniz karanlığa yeniden ayarlandığından sizi geçici olarak kör edebilir.

gece-sürüş-gözlüğü
gece-sürüş-gözlüğü

Düşük ışık koşullarında görmenizi sağlamak için kızıl ötesi kullanılan ve  ordu envanterinde yer alan gece görüş gözlüklerinden bahsetmiyoruz. Bahsettiğimiz parlamanın etkilerini azaltmak için özel olarak geliştirilmiş camlardır.

Göz Kamaştırıcı Araba Farlarına Karşı Gece Sürüş Gözlüğü Etkili Mi?

hız-gece-körlüğü
hız-gece-körlüğü

Ama gece sürüş gözlüklerini bu kadar özel kılan nedir? Genellikle beyaz ışığın parlaklığını azaltmak için tasarlanmış sarı tonları vardır. Bazılarında da yansımaları azaltan polarize lensler bulunur. Beyaz ışığa renk eklemek, gözü daha güvenli hale getirir ve sarı bir ton, gözün gece göreceği genel renk spektrumunu ciddi şekilde değiştirmeden bunu azaltabilir. Bunun yerine kırmızı, mavi, yeşil veya başka herhangi bir renk kullanılırsa, bu daha dikkat dağıtıcı olur. Ayrıca sarı renk tonu eklemenin de kontrastı artırdığına inanılıyor. Ek olarak, birçok gece sürüş gözlüğü büyük boy olduğundan, güvenlik gözlükleri gibi, numaralı gözlüklerin üzerine takılmak üzere tasarlanmıştır.

Gece sürüş gözlüğü satıcıları, geceleri parlamayı ve göz kamaşmasını azaltmada etkili olduklarını iddia ediyorlar. Eğer onları denediyseniz, özellikle gözleriniz ışığa duyarlıysa, işe yaradıklarını hissedebilirsiniz. Ancak, işe yaradıklarına dair bilimsel kanıt yoktur.

Gece Sürüş Gözlüğü Nedir ve Görüşünüzü Etkiler Mi?

gece-sürüş-gözlük
gece-sürüş-gözlük

 

Gece sürüş gözlükleri kısaca, açık sarıdan kehribar rengine değişen, reçetesiz, sarı tonunda camlardan oluşan gözlüklerdir. Buna ek olarak, bazı gece sürüş gözlüklerinde yansıma önleyici kaplamalar da bulunabilir. Gece sürüş gözlükleri, mavi ışığı dağıtarak ve filtreleyerek parlamayı azaltır. Aslına bakıldığında, sarı renk tonu, daha iyi görebildiğinizi hissettirirken, görünürlüğü azaltabilir. Geceleri güneş gözlüğü takmak kadar şiddetli olmasa da böyle bir etkisi vardır. Gerçekte, sarı renkli camlar, farların parlamasını önlemek yerine sisli veya puslu koşullarda daha etkilidir.

 

Farların parlamasına özellikle duyarlıysanız, ilk tavsiye, bir göz testi için doktorunuzu ziyaret etmenizdir. Numaralı gözlüklere ihtiyacınız varsa, özellikle yansıma önleyici kaplamalı bir çift satın alırsanız, bunları takmanız yardımcı olacaktır. Bu gözlükler, gözün parlamayla baş etme yeteneğini artıracak ve ayrıca lenslerin kendisinden kaynaklanan yansımaları azaltacaktır.

En Büyük Önlem: Temizlik!

gece-sürüş-cam-temziliği
gece-sürüş-cam-temziliği

Parlamanın etkilerini azaltmak için yapabileceğiniz diğer şeyler arasında temizlik vardır. Ön camınızı temiz tutun, parlak ışıkların etkileri azalacaktır. Ve siz oradayken, kendi farlarınızın doğru şekilde ayarlandığından ve temiz olduğundan emin olun. Böylece siz de farla karşıdan gelen araçların sürücülerinin gözlerini kamaştırmazsınız.

 

Gece yolculuk yapacaklara tavsiyelerimize göz atın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here