Araba kullanmak; çileli trafik, trafik kurallarına uymayan dikkatsiz sürücüler ve günün yorgunluğu dolayısıyla zor bir işe dönüşebiliyor. Bu konuların üzerine bir de gece yolculuğu eklenirse dikkat ve tahammül seviyemizin en üst seviyede olması gerektiğini söyleyebiliriz.

Gece yolculuğu gündüzün aksine biraz daha zordur. Görüş seviyemizin düştüğü ve alan derinliği konusunda sorun yaşamamız ve yorgunluk, kaza risklerini de beraberinde getiriyor.

Yaşlandıkça daha da azalan görüş yeteneğinin de olduğunu biliyoruz. İleri yaşına rağmen  gece araba kullanmak zorunda kalan sürücülerin olduğunu da. Peki gece yolculuğu nasıl daha güvenli hale getirilebilir? 10 madde de yazımızda açıkladık.

1)Aynalarınızı Kontrol Edin

Aynalar, her yolculukta olduğu gibi, sürekli bakmak zorunda olduğumuz ve gece yolculuklarında bunu, daha dikkatli yaptığımız bir yol kontrol aracı.

Gece yolculuklarına başlamadan önce sürekli kontak kuracağınız aynaların açısını kontrol edip, kirliyse temizlemelisiniz. Yolculuğun ilerleyen saatlerinde arkadan gelen araba ışıklarını yansıtmak için dikiş aynanızın hemen altındaki düğmeyi kendinize doğru çekin. Böylece arkanızdaki ışıklar gözünüze gelmeyecek.

gece yolculuğu
Gece yolculuğu ayna kontrolü

2)Far Ayarlarınızı Yapın

Far ayarlarınız yolu net görecek bir şekilde ayarlanmış olmalı. Yanlış açıyla bakan farlar yolu net görememenize neden olur. İkinci bir sorun ise farlarınız karşıdan gelen araç şoförünün gözlerine direkt olarak etki edebilir. Yola çıkmadan önce önceden ayarlamanız gereken önemli hazırlıklardan biri de budur.

3)Gece Sürüş Gözlüğü Kullanın

Gece sürüş gözlükleri gece yolcukları için özel olarak üretilmiştir. Üretim amacı karşı yoldan gelen araba farlarının gözünüze yansımasına engel olmaktır. Ayrıca yorgunluğu en aza indiren bu gözlükler keyifli bir yolculuğunda tadına varmanızı sağlıyor.

gece yolculuğu

4)Gideceğiniz Rotayı Önceden Belirleyin

Gece yolculuğu için sizi zorlayacak bir yoldan gitmek yerine önceden belirlediğiniz ve sürüş kolaylığı olan yolları tercih edin. Örneğin iki şeritli yollar genellikle ücra yerlerde olduğu için böyle yerlerde ışıklandırma ve yol durumunu bilgilendiren levhalar az olabilir. Sürüş yükü tamamen sizin kontrolünüzde olacağından uzun süreli bir yolculukta yol güvenliği konusunda sorun yaşayabilirsiniz.

5)Navigasyon Kullanın

Görüş mesafesi konusunda zorluk yaşamanız, gideceğiniz rota da dalgınlıklar ve sapmalara yol açabilir. Gece yolculuğun da sizi önceden bilgilendiren ve nerde olmanız gerektiği konusunda uyaran bir navigasyon olursa dönüşleri kaçırma şansınız azalacaktır.

6)Gösterge Panel Parlaklığını Düşürün

Gece yolculuğu sürüş zorluğunda, çok yoğun bir ışık silsilesiyle karşı karşıya kalmanıza ek olarak bir de gösterge paneli ışığı eklenirse gözünüz çabuk yorulur. Arabanın içersinde ki ışıklar sürüş kalitenizi en az yoldaki ışıklar kadar etkileyecektir. Gösterge panel parlaklığını düşürebiliyorsanız eğer bunu yapın. Böyle bir özelliğe sahip arabanız yoksa telefon gibi ışık saçan cihazların kullanımını durdurabilirsiniz.

gece yolculuğu gösterge paneli

7)Takip Mesafenizi Uzun Tutun

Arabayla gece yolculuğu yapmak, gündüz daha geniş bir açıyla araba kullanıp, etraftaki olayları ve olabilitesi yüksek durumları hızlı kavrayabildiğimiz gibi kolay değildir. Kısa takip mesafelerinde refleksleriniz ani tepki vermekte zorlanabilir. Daha güvenli bir yolculuk için ve tehlikeli durumlara girmemek için kendinizi öndeki arabadan uzak tutun ve görüş açınızı geniş bir açı seviyesine getirin.

8)Arabayı Hızlı Kullanmayın

Arabayı hızlı kullanma konusu her zaman uyulması gereken bir kural. Gece arabayı hızlı kullanmak gündüze oranla kaza riskini artırır. Çünkü yoğun ışık yansıması bizi yorar ve yola odaklanmamızı azaltır. Hız yaparak yorgunluk ve dikkat seviyemiz bir süre yüksek olsa bile bir süre sonra dikkatimiz dağılabilir. Böyle durumların olmasını istemeyiz.

9)Yalnız Araba Kullanmayın

Dikkat, odaklanma ve motivasyonunuzu korumak için yanınızda birini bulundurun. Sizin göremediğinizi gören duyamadığınızı duyan birinin olması gece yolculuğu esnasında daha az yorulmanızı sağlar.

 

10)Mola Vermeyi İhmal Etmeyin

Gündüz yolculuğunda manzara tadına varmak adına yavaş giderek yolculuğu daha zevkli hale getirdiğimiz zamanlar olmuştur. Aynı şeyi gece yolculuklarında yapmak mümkün olmadığı için bir an önce evimize veya gideceğimiz herhangi bir yere varmak isteriz. Peki stres seviyesi yüksek olan ve dış etkenlerin bizi oldukça zorladığı bu yolculukta acele etmek ne kadar akıllıca olur?

Yolculuğu zevkli ve keyifli bir hale getirmek için sık sık mola verebilirsiniz. Böylece her mola verdiğinizde sizi yoran yorgunluğun ayaklarınızın altından kayıp gittiğini hissedebilirsiniz.

 

 

3 YORUMLAR

  1. Gösterge ışıklarını kısmak gerçekten çok akıllıca bir hareket oluyor.gözlerim hiç yorulmuyor. takip mesafesi ve far yükseklik ayarı da önemli detaylardan

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here