Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1936-1938 yılları arasında kullandığı Cadillac marka otomobili, orijinaline uygun bir şekilde Cumhuriyetin 100’üncü yılı için özenle restone edildi.

Cumhuriyet tarihinin en önemli dönemlerine tanıklık eden Atatürk’ün kullandığı arabalar için Türk Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanlığı tarafından Antika Otomobil Federasyonu ile iş birliği şeklinde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları başlatılmıştı. Bu kapsamda Anıtkabir’de yer alan iki adet Lincoln model araç restore edilmiş ve üçüncü olarak Cadillac modelin restorasyonun gerçekleştirilmesi için çalışmalar başlamıştı. 5 yıl süren restorasyon çalışması sonrasında restore edilen Cadillac, şimdi cumhuriyetin 100’üncü yılı için Anıtkabir’deki yerinde tekrar sergileniyor.

Atatürk’ün Şahsi Aracı 100’üncü Yıla Özel Restore Edildi

atatürk'ün cadillac'ı

Yıllardır Anıtkabir Müzesi’nde sergilenen ve Atatürk’ün zamanında makam aracı olarak kullandığı 1935 model özel üretim 370 Cadillac otomobil, 7 kişilik bir limuzin olma özelliği taşıyor. Atatürk’ün şahsi aracı olan otomobil, 2018 yılında 23 Nisan Kulesi’nden sökülerek restorasyon çalışması için İstanbul’a götürülmüştü. 5 yıl süren restorasyon sürecinde otomobilin eksik parçaları ve krom aksanları Amerika’dan getirildi. Zamanla yıpranan iç döşemleri ise aslına uygun olarak yeniden üretildi. Çalışmaz durumda olan otomobil için montaj çalışmaları, Genelkurmay Başkanlığı ve Anıtkabir Komutanlığı tarafından 7/24 güvenlik kameralıyla izlenen ortamda büyük özenle gerçekleştirildi. Yıllar süren restorasyon süreci sonrasında tekrar çalışır hale getirilen otomobilde her parça ve detay aslına uygun şekilde monte edildi.

atatürk'ün cadillac'ı

Bu özel restorasyon çalışmasında yer alan sorumlular; ”Orijinal döşeme malzemesi birebir aynısı olarak yeniden imal edildi. Parçası eksik olanlar bulundu, kaput amblemi, jant kapakları, eksik jantları vardı, bunların birebir orijinali bulundu. Amerika’dan bazı parçaların gelmesini bekledik, her şey aslına uygun olarak restore edildi. Aldığımızda parçaları orijinaldi, herhangi bir değişeni yoktu ama eksikleri vardı, çalışır vaziyette değildi. Biz otomobili çalışır duruma getirdik’’ ifadelerini kullandı.

İstanbul’da 5 yıllık restorasyon çalışması sonrasında Atatürk’ün Cadillac’ı, cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda tekrar sergilenmek üzere Ankara’ya getirildi. Anıtkabir’de teslim töreni düzenlenen otomobil, ziyaret edilmek üzere Anıtkabir Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

atatürk-arabaları

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Saygı ve Özlemle Anıyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kullandığı Arabalar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here