2021 yılı ilk çeyrekte ikinci el piyasası nasıl olacak? Araç fiyatlarında ki değişim hangi yönde olacak?

Bugün sizler için otomobil piyasası hakkında genel bir değerlendirme içeriği hazırlamak istedik.

Hem sıfır kilometre özelinde hem de ikinci el araç satışlarında trend hangi yöne doğru gidiyor?

2020 yılının ve özellikle Covid-19 salgınının tüm dünya ve Türkiye özelindeki zorlu ve yıkıcı etkilerinden sonra, 2021 yılı geçtiğimiz seneye oranla daha umut verici başladı.

2021 İlk Çeyrekte İkinci El

Özellikle aşı çalışmalarının hızlıca sonuç vermesi ile tüm dünya genelinde başlayan aşılama çalışmaları normal hayata dönüş ile ilgili umutları oldukça artırdı.

Buna bağlı olarak ekonomi ve üretim endüstrilerinin de çalışma ve üretim konusundaki kapasitelerinin, lojistik dinamikleri ile tekrar verimli bir sürece doğru ilerlediğini görebiliyoruz.

2021 İlk Çeyrekte İkinci El Piyasasının Durumu

Özellikle salgın hastalığın seyri ve döviz kurları piyasadaki hareketliliğe yön verecek en önemli iki konu diyebiliriz.

Bu aylarda genel anlamda ikinci el piyasasında bir durağanlık söz konusu.

Fiyatlarında ortalama olarak, bazı segment araçlar için %20 civarında bir düşüş yaşandığını gözlemleyebiliyoruz.

Pandeminin ilk döneminde ve sonrasında, insanların toplu taşımadan ziya de kişisel araçları ile yolculuk etme isteği de araç satışlarını oldukça artırmıştı.

Aynı zamanda yine salgına bağlı olarak ekonomik sorunlar yaşayan kişilerde araçlarını satmak durumunda kaldılar.

Sıfır kilometre araçların tedarik ve üretimi ile yaşanan aksaklıklar ve döviz kurlarının yükselmesi de araç fiyatlarının artmasına neden olmuştu.

Önümüzdeki dönem içinde yine daha stabil bir trendi görmek mümkün olabilir.

2021 İlk Çeyrekte İkinci El

Yaz aylarının yaklaşması ile beraber sıfır araçlar için yapılacak kampanyalar ile ikinci el piyasasında ki durağanlık devam edebilir diyebiliriz.

Sıfır Kilometre Araç Kampanyaları

Bugün bakıldığı zaman, pek çok kişinin ortam bir söylemi oluştu: ” Her araba pahalı.”

Araç fiyatlarının özellikle ülkemizdeki vergilendirme sistemi ile bağlantılı olarak oldukça yükseldiğini söylemek mümkün.

Pek çok modelin, kendi internet sitesi üzerinde ülkemize giriş yaptığı fiyat ve sonrasında üzerine eklenen, K.D.V ve Ö.T.V gibi vergiler neticesinde araç fiyatları kat be kat artıyor.

Buna bağlı olarak özellikle bu dönemde, %50 oranındaki Ö.T.V diliminde kalan araçlar daha ulaşılabilir durumda diyebiliriz.

Araç üreticileri de genel olarak ülkemize gönderdikleri araçların motor, şanzıman ve donanım açısından %50 Ö.T.V diliminde kalacak versiyonlarını ülkemizde satmak istiyor.

2021 İlk Çeyrekte İkinci El

Pek çok markanın bunu yaptığını görüyoruz ki, ortalama olarak ülkemizde en çok satılan C segmenti bir sıfır kilometre otomobilin bugün baz donanımlı versiyonları 200.000 TL bandında satışa sunulabiliyor.

Ki bu dönemin şartları özelinde değerlendirilince kabul edilebilir bir miktar diyebiliriz.

%50 Ö.T.V dilimi ve bayilerin yapmış olduğu kampanyalara ek olarak uygun ödeme koşulları ile sıfır araçlara ulaşmak önümüzdeki dönem için biraz daha kolaylaşacak gibi görünüyor.

Otomobil İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here