Bugün çoğunlukla bir Volkswagen yan kuruluşu olarak bilinmesine rağmen, Çek Cumhuriyeti’nin 125 yıllık markası Skoda dünyanın en eski otomobil üreticilerinden biridir. Ve her şey Noel’den birkaç gün önce aynı isimli iki kişinin bisiklet yapmaya karar vermesiyle başladı.

125 Yıl Önce SLAVIA Adıyla Başlayan Üretimler

Tek kelimeyle akıllı” markasıyla Skoda, 125 yıl önce 21 Aralık 1895’te Vaclav Laurin ve Vaclav Klement tarafından kuruldu. Laurin bir tamirciydi ve Klement bir kitap satıcısıydı ve ikisinin de bisiklete binme tutkusu vardı.

Plan, ilk günlerde makul bir fiyata yüksek kaliteli bir bisiklet sunmak ve birlikte ayak veya el ile çalışan bisikletler üretmekti. Eğer bisiklet meraklısıysanız, ilk bisikletlerini sattıkları SLAVIA markasına daha aşina olabilirsiniz.

Şirket daha sonra 1899 yılında motosiklet üretimine geçtiler. İlk olarak SLAVIA A ve B modelleri, stabiliteyi artırmak için şasiye rakiplerine göre daha alçak yerleştirilmiş motorlara sahipti. Aslında, düşük motor yerleşimi uluslararası standart haline geldi ve şirketin hızlı bir büyüme dönemine girmesine yardımcı oldu.

Bu başarı ile yarışmaya gittiler ve Paris yakınlarındaki bir 1905 Dourdan da dahil olmak üzere bir dizi önemli yarışı kazandılar. Girdiler bu yarış resmi olmayan motosiklet dünya şampiyonası olarak kabul edildi ve Çek markası için büyük beğeni topladı.

125 Yıl Önce SLAVIA Adıyla Başlayan Üretimler

1905 aynı zamanda şirketin ilk otomobilini ürettiği yıl olduğu için onlar için büyük bir yıl olacaktı. Laurin & Klement Voiturette A hafif ve manevra kabiliyetine sahipti ve gücünü 1.0 litrelik iki silindirli bir motordan alıyordu. Aracın 40 km / saate (25 mph) varan hızlarda gitmesine yardımcı oldu.

Sadece bir yıl sonra, Laurin & Klement iki ve dört silindirli motorlu araçlar sunuyordu. 1907’de L&K, ilk 8 silindirli FF Tipi’ni üretti. Bu zamana kadar, Avusturya-Macaristan imparatorluğunun en büyük üreticisi haline gelmişti ve bu da size şirketin gerçekte kaç yaşında olduğu hakkında bir fikir vermesi gerekiyordu.

Çek Markasının Skoda Adını Alması

Skoda adı, 1925’te L&K, Pilsen’in bir mühendislik grubu olan Skoda ile ortak olduğu zaman geldi. Birlikte SKODA AUTO’yu kurdular ve ancak bu noktada şirketin fabrikası montaj hattı imalatına geçti.

Çek Markasının Skoda Adını Alması

Bu, Skoda’nın Popüler, Hızlı, Favorit ve Süper’i üretebileceği anlamına geliyordu. Bu, 1936 yılına kadar en büyük Çek üreticisi haline gelmesine izin verdi. Bu bugün çok büyük bir başarı gibi görünmüyor, ancak Çek otomobil endüstrisinin Almanların tasarımlarından birini çalıp Volkswagen’e dönüştürebileceğini düşündüğünüzde daha büyük bir anlaşma haline gelir.

Savaştan sonra Skoda kamulaştırıldı. Sovyet yönetimi altında Octavia ve Felicia üretti ve üretim büyümeye devam etti. 1975’te, rallideki başarısı, ona Doğu’nun Porsche’si takma adını kazandırdı.

Skoda 125 yıllık tarihinde Sovyet yönetimi altında iken Octavia ve Felicia modellerini üretti
Skoda 125 yıllık tarihinde Sovyet yönetimi altında iken Octavia ve Felicia modellerini üretti

1991’de Berlin Duvarı yıkıldı ve büyüyen Volkswagen gözünü Skoda’ya çevirdi. Bu şekilde Skoda Volkswagen imparatorluğunun dördüncü markası oldu. Satın alma, daha fazla para ve daha iyi kalite, ancak daha az mühendislik bağımsızlığı anlamına geliyordu.

Bugün marka dünya çapında 100’den fazla pazarda satış yapıyor ve otomobillerini, yolcuların daha rahat uyumasına yardımcı olacak koltuk başlığı gibi eğlenceli aksesuarlarla basitçe akıllı hale getirmeyi hedefliyor.

Skoda'nın kurucuları: Vaclav Laurin ve Vaclav Klement
Skoda’nın kurucuları: Vaclav Laurin ve Vaclav Klement

2.El Skoda İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here