Yüksek İrtifada Araç Performansı nasıl olur gibi sıkça gündeme gelen bir konu var. Yüksek İrtifada Araç Performansı aracı etkiler mi sorusunun cevabı için aşağı kaydırın.

Hiç yüksek bir  yerde egzersiz yapmayı denediniz mi veya deniz seviyesinden uzaklaştığınızda nefes almakta çok daha zor zamanlar geçirdiğinizi fark ettiniz mi? Çünkü hava daha yüksek bir yükseklikte daha incedir ve oksijen seviyesi azdır, bu da nefes almayı çok daha zor hale getirir. Peki aynı kural arabalar için de geçerli mi? Yüksek irtifada araç performansı etkilenir mi?

Aracınızın Motoru Bir Hava Pompası Gibi

Araba motorunun çalışma mantığı pistonlar ile başlar. Pistonlar çalışırken sübaplar açılır ve pistonlar motora hava girmesi adına yukarı aşağı hareket eder. Piston bir nevi pompalama görevi görür. Pistonun yukarı aşağı hareket etmesi benzin hava karışımını sıkıştırdığı için patlama gerçekleşir. Bu patlama değeri yüksek seviyeye ulaştığı anda bujiler ile yakıt ateşlenir ve kıvılcım meydana gelir. Sonrasında pistonlar hareket etmeye devam eder ve sübaplar açılarak silindir ile egzoz bağlantısının kurulmasını sağlar. Bu hareket aynı zamanda krank milini döner bir hareket ile aracın lastiklerine dönme hareketi olarak gönderir.

Tüm bu işlemlerin olması için motora giren hava miktarı önem kazanmaktadır. Benzin hava ile ne kadar etkileşimli hale gelirse araç performansı o kadar iyi olur. Ancak yüksek irtifada araba sürerseniz, hava daha ince ve daha az yoğun olduğu için araba kullanırken güç kaybetmeniz muhtemel olacaktır.

Yüksek Rakımda Ne Kadar Güç Kaybı Olur?

Yüksek İrtifada Araç Performansı

İnce ve az yoğun hava motor performansını düşürebileceğinden dolayı, bir dağa çıkarken motorun ne kadar beygir gücü kaybedebileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Genel olarak konuşursak, bir araba tırmanma esnasında her 1.000 metre için yaklaşık üç beygir gücü kaybedecektir. Bu, deniz seviyesinden ve 6.750 feet yüksekliğe sahip Big Bear gibi bir dağa doğru giderseniz arabanızın beygir gücünün yaklaşık yüzde 20’sini kaybedebileceği anlamına gelir. Yani Yüksek İrtifada Araç Performansı etkilenir

Ancak, farklı motor boyutları ve yapılandırmaları istisna olarak daha fazla güç kaybedebilir. Ayrıca daha eski, karbüratörlü araba var ne varsa, o zaman daha sofistike elektronik yakıt enjeksiyon sistemi yeni araba bulundu aksine mekanik kurulum nedeniyle ince hava telafi etmek daha zor bir zaman olabilir.

Turbo Şarjlı Motorlar Yüksek Rakımda Güç Kaybeder Mi?

Yüksek İrtifada Araç Performansı

Yüksek İrtifada Araç Performansı turboşarjlı otomobillerde farklılık göstermektedir. Doğal olarak emişli arabalar yükseklik arttıkça güç kaybederken, aynı şey turbo şarjlı otomobiller için söylenemez. Turboşarj kullanmak, yüksek yerlerde aracınızın güç kaybını en aza indirmenin etkili bir yoludur, çünkü turboşarjlar motorun silindirlerine daha fazla hava sıkıştırır ve bu da daha düşük hava yoğunluğu sağlar.

Pike’s Peak uluslaraarası tepe tırmanışı hangi arabanın 9.000 metre yükseklikte gidebileceğine ve 20km’den 22km’ye kadar nasıl dayanabileceğine güzel bir örnektir. Tahmin edebileceğiniz gibi, çoğu araçlar bu yolda normal motorlardan ziyade yükseklik arttıkça aynı güç türünü oluşturmak için ayarlanmış olarak baştan sona yeterli güç sağlamak için turboşarjlı motorları kullanırlar.

Örnek bir araç verecek olursak 2020 Honda Civic Type R modelini verebiliriz. 300 beygir gücündeki Civic Type R’ı en tepeye kadar sürmek, sokağın aşağısındaki markete gitmek kadar kolay olduğu için, deneyimlemek inanılmaz bir aksiyon etkisi yaratabilir. Yüksek İrtifada Araç Performansı en iyiler arasında olan bir model olduğunu söylemeliyiz.

Civic Type R Pike’s Peak Tepesi İçin Mükemmel Performans

2020 model yılı için, Civic Type R daha büyük bir ön tampon ile dikkatleri üzerine çekti ve daha iyi soğutma için güçlendirilmiş radyatör çekirdeğinin yanı sıra daha reaktif Adaptif Amortisör sistemi ile de güncellendi. Pike’s Peak tepesinin arabanın aşırı ısınmasına neden olması, bilinen bir gerçek olarak göz önüne alındığında, ek soğutma memnuniyetle karşılandı. Tırmanmak için yeterli olacağını düşünülen 306 hp 2.0 litre turbo motor da hazırdı.

Pike’s Peak En Doğal Sürüş Yollarından Biri

Amerikanın sunduğu dağlık sıraları ve manzarayı gerçekten hiç deneyimlemediyseniz Pike Tepesi başlamak için harika bir yerdir. Eğer sürüş ile görevli değilseniz, o zaman yolun kenarlarından bakmak ve Coloradonun sunduğu genişlik ve güzelliğe kendinizi kaptırmak da iyi bir aktivitedir. Uzun ağaçlar ve bulutlarla dolu sonsuz mavi gökyüzü, gerçek hayattan farklı olarak boyalı manzaraya resmine benziyor.

Gökyüzüne Giden Yol

Zirveye yaklaşıldığında, eğim daha dik ve bazı noktalara dönüşür, o kadar ki yol sizi doğrudan gökyüzüne götürüyormuş gibi görünür. Bu, aslında hızlı bir şekilde gerçekleşmez. Ama farkına bile varmadan, dağın tepesinde olacaksınız. Bu aşamada adaptif süspansiyon size yardımcı olur. Ve üst üste, sadece biraz güç kaybı tespit etmiş olabilirsiniz. 12,000 feet yukarıdan sonra bile turboşarjlar yüksek irtifadaki güç kaybını telafi ediyor.

Yüksek İrtifada Araç Performansı

Pike Tepesi’nin zirvesinde, aracınızı saklayıp, ardından dolaşıp kıskanç Instagram takipçileriniz için doğal fotoğraflar çekebileceğiniz bir otopark bulunmaktadır. Hava ince, bu yüzden etrafında güler yüzlü çalışan ve harika ortam ile beraber huzur bulabilirsiniz.

Manzara kilometrelerdir devam ediyor ve aynı gezegende bu kadar yüksek bir yerin olduğuna inanmak zor. Pike Tepesi’ne “Amerika’nın Dağı” demelerine şaşmamalı.

Aşağı İnme

Dağdan aşağı inerken manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Yolda takip etmek için bir sürü araba olduğundan, sadece ikinci viteste ve motor freni ile iniş gerçekleştirebilirsiniz. Hatta yarı yolda bir korucu istasyonlar mevcut. Aşırı ısınmadıklarından emin olmak için fren sıcaklıklarını kontrol ediyorlar.

Yüksek İrtifada Araç Performansı

İnişi bitirdiğinizde kulaklarınızı bir süre tıkalı hissedebilirsiniz ve yükseklik değişiklikleri ile yorgun hissedebilirsiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here