ÖTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

0
22355

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) hesaplama araçları son yıllarda çok kullanılır hale geldi. Zira, sıklıkla ÖTV’ye zam yapılınca herkes ne kadar ödeyeceğini ve satın alacağı aracın ÖTV miktarını merak ediyor. ÖTV nasıl hesaplanıyor sorusu özellikle sıfır araç almayı düşünenler için çok gündemde. Ayrıca engelliler için ÖTV indirim oranlarını merak edenler de ÖTV nasıl hesaplanır öğrenmek istiyorlar. ÖTV rakamları araca, markaya, model yılına, motor silindir hacmine göre değişiyor.

Özel Tüketim Vergisi Nedir?

ÖTV vergisinin açılımı Özel Tüketim vergisidir. Adının da verdiği imajla, zaruri olmayan ihtiyaçlar için konulan bir vergidir. ÖTV vergisi ilk kez 2002 yılında yürürlüğe girmiştir. Motorlu taşıtlar, mücevherler en fazla ÖTV alınan ürünlerdir. Her ürünün değeri üzerinden bir ÖTV hesabı yapılır. Yani her motorlu taşıt sahibinin ödemesi gereken ÖTV rakamı aynı değildir.

ÖTV Nasıl Hesaplanıyor?

araç vergi

Özel Tüketim Vergisi hesaplama araçları bu amaçla kullanılabilir. Ancak ÖTV hesaplamak oldukça kolaydır. Örneğin vergisiz fiyatı 100 bin TL bir otomobil almak istiyorsanız, bu otomobil için belirlenen ÖTV tutarı %40 oranında. 100 bin TL + %40’ı yani 40 bin TL= 140 bin TL. Ayrıca bu fiyata Katkı Değer Vergisi (KDV) eklenir.

ÖTV Nasıl Ödenir?

ÖTV borcumu nereye yatıracağım, ÖTV nasıl ödenir, ÖTV nereye yatar soruları da çok sık soruluyor. Bakanlığın resmi vergi ödeme sitesi olan gib.gov.tr, anlaşmalı bankalar ÖTV vergi borcunu ödemek için tercih edilir.

Hurda Araçlara ÖTV İndirimi

16 yaşından büyük araçlar için Hurda Yasası yürürlüğe girdi. Yasaya göre 16 yaşından büyük aracını teslim edenler sıfır km araç almak istediklerinde 10 bin TL’ye kadar ÖTV indirimi alabilecekler. Karbon salınımı yüksek olan, kazaya sebep olma ihtimali de fazla olan yaşlı araçların trafikten çekilmesini hedefleyen Hurda Yasası kapsamında sunulan ÖTV indiriminin sıfır araç ilanlarına olan ilgiyi de arttıracağı düşünülüyor.

Engelli Bireyler ÖTV’den Muaf Mı?

özel tuketim vergisi

Engelliler H sınıfı ehliyet aldıktan sonra ve engelleri ile ilgili sağlık raporu ile oto galerilere başvurduklarında ÖTV’den muaftır. %10 engelli raporu ÖTV muafiyeti için yeterlidir. Ayrıca engelliler için %45 oranında bir ÖTV indirimi söz konusudur.

Arabam Kaç Para >>

Trink Sat >>

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here