Oto lastik fiyatları nasıl ? Peki, lastik değişiminde doğru zaman hangisidir ? Lastik rotasyonu nedir ya da lastiklerin yerlerini değiştirmenin ne gibi faydaları vardır…

Oto lastik fiyatları neye göre değişiyor ? Uygun fiyatlı lastik nereden alınır ve lastik değişimi neden yapılır sorularına gelin birlikte yanıt bulalım…

Lastik fiyatları, genellikle marka ve ürün detayı ile ilgilidir. Ancak aracın arazi aracı olması ile binek araç olması da fiyata etki eder. Kış ve yaz lastiği, mevsim lastiği gibi detaylar da oto lastik fiyatı için belirleyicidir.

Oto lastik değişimi, mevsim değişiklikleri için ve yıpranma sonucu yapılması gerekli olan bir uygulamadır. Kısaca lastik değiştirme işleminin yapılma nedenleri şöyle özetlenebilir:

Kış Lastiği Uygulaması

Oto Lastik Fiyatları ve Lastik Değişimi

Ülkemizde kanunla belirlenen çerçevede kış lastiği kullanımı gerekliliği vardır. Nisan ayı itibariyle yaz lastiği, Kasım ayı itibariyle de kış lastiği kullanımı gereklidir. Binek araçlar için yasal yaptırım olmasa da kış koşullarının gerektirdiği ölçüde bu konuya dikkat etmek araç sahibine pek çok açıdan fayda sağlar. Ayrıca mevsime göre lastik kullanımının önemi de şöyle özetlenebilir.

Güvenli Sürüş

Buzlu, karlı, ıslak zeminde aracın yol tutuşu azalır. Bu nedenle kayarak başka araçlara çarpma, savrulma gibi çok tehlikeli durumlar söz konusu olabilir.

Motor Ömrü

Lastiklerin ömründen daha fazla kullanılması, disk aşınmasına ve motorun yıpranmasına neden olabilir. Bu nedenle mevsimine göre araç lastiği kullanmak, motorun da ömrünü uzatabilir.

Sürüş Performansı

Kışın kış lastiği, yazın da yaz lastiği kullanmak, aracın performansı için de önemlidir. Ayrıca yaz lastikleri kışın yol tutuşu sağlayamazken kış lastikleri de yazın aracın çekiş gücüne olumsuz etki eder. Bu da ondan istenen performansı almanıza engel olabilir.

Yakıt Ekonomisi

Mevsimine göre araba lastiği değişimi ile uzun vadede epeyce yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. Çünkü lastikler motorun gücüne motor gücü de yakıt tüketimine doğrudan etki eden faktörlerdir.

Uygun Oto Lastik Kullanımı

Oto Lastik Fiyatları ve Lastik Değişimi

Oto Lastik Fiyatları ve Lastik Değişimi Oto lastik konusunda tasarruf yapmanın yolu onları her mevsim kullanmak değil onları mevsimine göre kullanmaktır. Böylece lastik dişleri doğru mevsimde kullanıldığında daha az deforme olur. Bu da yasal sınırı aşmanızı geciktirir.

Lastik Rotasyonu

Oto lastik rotasyonu ile aracın tekerleklerindeki yıpranma oranı eşitlenerek süspansiyon ve rot ayarına önemli bir katkı yaratılabilir. Bu amaçla ön takım arkaya arka takım da öne gelecek şekilde yılda bir kez rotasyon yapılabilir.

Yasal Lastik Diş Derinliği Zorunluluğu

Yasa ile belirlenmiş bir oto lastik diş derinliği vardır. Özellikle TÜVTÜRK araç muayenelerinde de bu diş derinliği mutlaka kontrol edilir. Eğer binek araçlarda diş derinliği 1,6 mm altında ise aracınız muayeneden geçemez ve ağır kusurlu kabul edilir.

Oto Lastik Ömrünün Sona Ermesi

lastik saklama ömrü

Oto lastiklerin son kullanma tarihi yoktur. Başka bir deyişle üzerinde son kullanma tarihi belirtilmez. Ancak kullanım süresine ve kullanım koşullarına bağlı olarak aşınırlar. Bu aşınma, yol tutuş özelliğinin yok olmasına, bazen de delinme, yırtılma gibi sonuçlara neden olabilir. Bu durumda aracın üzerinde hareket ettiği, hayati önem taşıyan bu yapının hemen yenilenmesi gerekir.

TRİNK SAT

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here