sürüş asistanı

Otomobil teknolojileri geliştikçe, geçmişte yaşanan sıkıntılar da tarih oluyor. Sürüş destek sistemleri ile gün geçtikçe daha da güvenli hale gelen otomobiller, gelecek on yıllarda tamamen akıllı cihazlara dönüşecekmiş gibi duruyor. Bizde sizlere kör nokta uyarı sistemi nedir, nasıl çalışır bunları açıklayacağız…

Kör Nokta Uyarı Sistemi Nedir?

Otomobilimizin aynalarından sağımızdan, solumuzdan ve arkamızdan gelen araçları kontrol ederiz. Ancak her ne kadar kontrol etsek de bazen bir noktada gözümüzden kaçabilir. İşte bu noktaya kör nokta deniliyor. Şerit değiştirme sırasında tehlike oluşturan kör nokta, sizin arkanızdaki otomobilin, yanınıza doğru yaklaşırken aynanızın görüş açısından çıktığı pozisyonu ifade eder. Kör nokta uyarı sistemi de burada devreye girer. Böylece bu alanda bir nesnenin bulunduğuna dair sürücüye bir uyarı yapar.

kör nokta uyarı sistemi nedir

Nasıl Çalışır?

Kör noktada bir cismin ya da aracın yer alıp almadığını bir dizi kamera ve sensörle denetleyen sistem, trafik kazalarının azalmasında büyük bir rol oynamış. Bu sistemin çalışmasını sağlayan kamera ve sensörler genellikle otomobil dikiz aynasının hemen altına yerleştirilir. Üstelik bazı otomobillerde tampona yerleştirilen sensörler de mevcut.

Sensörler yardımı ile otomobilin kör noktasını tarayan sistem, bu alana bir otomobil girdiği takdirde sürücüye uyarı verir. Bu uyarı, genellikle dikiz aynasında yanan bir ışıkla sürücüye iletilir.

Sistemin sağlıklı çalışabilmesi için bu alanlar temiz tutulmalıdır. Aynı zamanda da hasar gördükleri takdirde titizlikte onarılmalıdır. Bazı otomobillerde kapalı konuma getirilebilen bu özellik, sürüş güvenliğini oldukça artırmaktadır. O nedenle aracınızda bu özellik varsa açık konumda olduğundan emin olun.

kör nokta uyarı sistemi

Kör Nokta Uyarı Sistemi Kazaları %70 Oranında Azaltıyor!

Kör nokta uyarı sistemi ilk kez 2003 yılında Volvo tarafından geliştirilmiş bir sistem. Söz konusu bu yeni teknoloji sistemi otoyollarda pek çok hayatın tehlikeden dönmesini sağlıyor. Üstelik motosiklet ve bisiklet gibi araçları bile çok kolay bir şekilde algılayabiliyor. Geçtiğimiz son 10 yılın istatistiklerine baktığımızda da bu sistemin faydaları açıkça görülüyor. Söz konusu sistem kullanılmaya başladığı zamandan bu yana kazaları %70 oranında azaltmış. Üstelik bahsettiğimiz sistemin önemini Euro NCAP’te onaylamış desek yanlış olmaz. Euro NCAP, bu konuyu Advanced Systems kategorisinde değerlendirmeye başlamış.

Sıfır Km Otomobil Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here