Devasa Izgarası İle Tarihe Meydan Okuyan Cadillac

0
9477
Cadillac'ın tarihine bakalım dedik. Bugün Anıtkabir'de sergilenen ve Atatürk'e ait olan arabalarından biri de Cadillac marka bir cabriolettir. Peki, Cadillac hakkında neler biliyoruz?

Cadillac’ın tarihine bakalım dedik. Bugün Anıtkabir’de sergilenen ve Atatürk’e ait olan arabalarından biri de Cadillac marka bir cabriolettir. Peki, Cadillac hakkında neler biliyoruz?

Devasa Izgarası İle Tarihe Meydan Okuyan Cadillac

Otomotiv endüstrisinin doğum yeri olan Amerika’nın en önemli lüks otomobil markalarından biri hiç kuşkusuz Cadillac’tır. Bugün hayranlıkla baktığımız ve öyle her yerde görme şansımızın olmadığı bu havalı otomobilin hikâyesi ise sandığımızdan çok eskidir. Cadillac’ın varlığı neredeyse otomotiv endüstrisinin doğumuyla aynı zamana denk gelir.

  • Cadillac markası 1902 yılında Henry Martyn Leand tarafından kurulmuştur.
  • Marka adını Fransız bir kâşif olan Atoine Laumet de la Mothe Sieur de Cadillac’tan almıştır. Adının da hakkını verircesine ilklerin uygulandığı keşiflerin otomobili olmuştur, Cadillac.
  • Resmi olarak Cadillac Motors Car şirketi, Amareika’da General Motors Company tarafından kurulmuştur.
  • Dünya genelinde lüks araç segmenti içinde tanımlanan Cadillac markasının ana pazarı ise Amerika, Kanada ve Çin’dir.

General Motors tarafından 1909 yılında satın alındıktan sonra 6 yıl içinde modern otomobil seri üretim temellerini oluşturarak Amerika’nın lüks aracı olma misyonu ile marka imajını yaratmıştır.

Cadillac Runabout ve Cadillac Tonneau

Cadillac’ın ilk otomobilleri 1902 yılında tamamlanan Runabout ve Tonneau modelleridir. Bu araçlar 10HP güçte tek silindirli iki kişilik otomobillerdir.

1905 yılında Legand& Faulconer Manufacturing ve Cadillac Automobile Company birleşmiştir. Bundan sonra Cadillac Amerika’nın en iyileri arasında yer almak için şık, lüks ve hassa mühendisliği bir araya getiren bir tasarım anlayışı üzerinde çalışmıştır. 1906 yılında ise Cadillac markası kapalı araçların ilk ciddi üreticisi olmuştur.

1915 yılında Cadillac,70 beygir gücünde 90 derecelik yassı başlı V( motorunu tanıttı. Aynı yılarda çift kranklı silindirin öncüsü de yine Cadillac markası olmuştur.

General Motors Company, 1923-1936 yılları arasında Canada’da da Cadillac üretmiştir. 1936’da V12 ve V16 modellerini de serisine ekleyen marka, gövdesinde pek çok yenilikle de otomobil dünyasında öncü olmuştur. Bu detaylardan biri ilk kez çelik tavan kullanılmasıdır. 1928-1933 yıllarında otomotiv sektörü büyük bir kriz yaşamışsa da 1940 yılında rekor satışla Cadillac tekrar yükselişe geçmiştir.

Askerler İçin Cadillac

1950’li yıllar Cadillac için askerlik yılları olmuştur. Zira Kore ve Vietnam savaşları için yeni askeri modeller üretilmiştir.

1964 yılında ilk tam otomatik ısıtıcı sistemi yani oto klima yine lüks sınıfın aracı Cadillac’ta kullanılmıştır. Ayrıca karşıdan gelen sürücüleri rahatsız eden geniş dağılımlı ışıklı uyarı sistemleri yerine ışığı süzen huzme olarak veren sensor sisteminin de öncüsü Cadillac’tır. [

970’ler cadillacların boyutlarının küçüldüğü, ergonomi çağına ayak uydurulduğu bir dönem olmuştur. Bundan sonra ise Cadillac markası, çağın akımlarına göre kendini yenileyerek günümüze lüks sınıf otomobili olarak ulaşmıştır.

Dünyada otomobil içi kablo sistemini ilk kez standarda sokan, ilk 8 silindirli motoru üreten marka ilklerin otomobili olarak günümüze dek onlarca seri üretilmiştir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here