Geceleri Araba Fotoğrafları Çekmek

0
8972

Geceleri araba fotoğrafları ya da trafik fotoğrafları çekmek için ipuçları arayanlar için araştırdık. Araba fotoğrafçılığına meraklı olanlar için yazdık…

Geceleri Arabaların Işıklarını Çekmek…

“Şimdi, nereden çıktı bu konu” demeyin! Araba fotoğrafçılığı, trafik-yol-otomobil fotoğrafçılığı giderek yükselen bir trend haline geliyor. İyi çekimler yapıp, temiz işçilikle stok fotoğrafları satan sitelerden gelir elde etmek, markaların çekimlerini yapmak ya da marka fotoğrafçısı olmak mümkün. İşte bu nedenle fotoğraf çekmeye ilgi duyanlar için çok dikkat çeken uzun pozlama tekniğinden biraz bahsetmek istedik.

Gece fotoğrafı çekimlerinde yol boyunca uzayıp giden ışığın görüntülenmesine hayranlıkla baktıysanız bu yazımız tam size göre. Arabalar yol boyunca devam ederken onların arkalarında bıraktıkları ışığı fotoğraflamak büyük bir keyiftir. Eğer D-SLR bir fotoğraf makineniz varsa vereceğimiz kısa bilgilerle siz de ışıklı araba fotoğrafları çekebilir yani uzun pozlama çekimleri yapabilirsiniz.

Gece bir otoyolda ya da köprüde karşıdan gelen araçların farları beyaz, sağdan devam eden araçların fren lambaları kırmızı bir ışık yayar. Eğer D-SLR fotoğraf makinenizle uzun pozlama yöntemiyle bu görüntüyü dondurabilirseniz, elde edeceğiniz görüntü solda beyaz sağda kırmızı akan ışık huzmesi olacaktır.

Özellikle büyük şehirlerde yani trafiğin yoğun olduğu yerlerde pozlamaya uygun olan bu tekniği makinenizin enstantenesini doğru kullanarak uygulayabilirsiniz. Enstantane, fotoğraf makinenizin ışığı kaydettiği perdeye düşen ışığın ne kadar süre ile düşeceğini belirleyen perdedir. Perdenin açılıp kapanma hızı 30sn ile 1/8000sn arasında değişir. Uzun pozlama tekniği ile istediğiniz görüntüyü elde edebilmeniz için enstantanenin uzun bir süre açık kalması başka bir değişle perdenin kapanış hızının arabanın hareket hızından yavaş olması gerekir. Eğer enstantane hızınız 30sn, 20sn, 15sn gibi değerlere getiri ve isonuzu 200 yapar iseniz istediğiniz gibi ışıkları hareket halinde iken dondurabilirsiniz.

Uzun pozlama yaparken dikkat etmeniz gerekenler…

Uzun pozlama yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli konu çekim esnasında makinenizin titrememesidir. Bunu önlemek için tripod kullanmalı ve denklanşöre uzaktan kumanda ile basmalısınız. Eğer istediğinizi görüntü için 30sn yetersiz olur ise bulb modunu ayarlayabilirsiniz. Bulb modu perdenin siz durdurana kadar açık kalmasını sağlar. Bu modu kullanarak gece gökyüzünü çekerseniz, yıldızların dünya etrafındaki hareketini dondurabilirsiniz.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here