Sigorta Kutusu Nedir? Ne İşe Yarar ? Araçtaki En Önemli Parça mıdır ?

1
10068
Sigorta Kutusu

Günümüzde birçok kişi otomobillerini günlük olarak kullanmaktadır. Yollarda bazen araçların tutuşup yandığını görebiliyoruz. Bu yangınlar genel olarak elektrik sisteminden çıkar. Otomobillerin çalışmasını ve güvenli bir şekilde yolculuk yapmayı sağlayan birçok sistem vardır. Bu yazımızda bu sistemlerin belki de en önemlisi olan sigorta kutusu hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.

Sigorta Kutusu Nedir ?

Sigorta kutusu, her araçta bulunan, aracın içerisindeki tüm elektronik aksamın kontrolünü sağlayan bir parçadır. Tüm elektronik aksamdan kastımız, Araca sonradan takılan lpg, Farlar, Fan, Kalorifer, Alarm, Korna, teyp hatta ve hatta ateşleme sistemi… Sigorta kutusunun içerisinde bulunan küçük sigortalar birer dirençtir. Bu dirençler belirli akımdan fazlası geçtiğinde atar. Bu sigortaların atması aracı kurtarması anlamına gelir. Eğer sigorta atmaz ise çok fazla elektrik geçen akım kabloyu eritir. Kısa devre sonucunda yangın çıkabilir. Sigorta kutusunu aracın en önemli parçası haline getiren olay aracı yangınlardan korumasıdır.

Araçlarda Sigorta Kutusu Nerede Bulunur ?

Araçlarda sigorta kutusunun bulunduğu yer araçtan araca göre değişiklik gösterebilir. Hatta bazı araçlarda hem araç içerisinde hem de motor bölümünde sigorta kutusu bulunur. Araç içerisinde Ön kısımda genel olarak torpidonun alt tarafında bulunur. Araçta farkedilen bir arıza için ilk yapılması gereken sigorta kutusunun içerisindeki sigortaları kontrol etmektir. Yapılan kontrol sonucunda atık olan sigorta yenisiyle değiştirilir. Bu noktada önemli olan aynı değerde sigorta takmaktır. Tekrar aynı sigorta atarsa hemen bir elektrikçiye göstermek gerekir. Bir yerde kısa devre olabilir.

Sigorta Kutusu
Sigorta Tablası

Sigorta Kutusunun Değişimi Nasıl Sağlanır ?

Sigorta kutusu normal şartlarda arıza yapacak bir parça değildir. Ancak araç sigorta tablosuna su alıyorsa oksitlenme sonucunda arıza oluşabilir. Oksitlenme dışında kaza anında da kırılabilir. Sigorta tablosunun değişimi zor bir işlem değildir ancak işi bilen birisinin yapması gerekir. Yapılması gereken ilk işlem aracın kutup başını söküp elektriği komple kesmektir. Sonrasında Sigorta tablosunun civataları gevşetilir. Arkasında bulunan soketler dikkatli bir şekilde çıkartılır. Yeni sigorta tablosunun montajı sağlanır. En son kutup başı takılarak gerekli tüm kontroller yapılır.

 

Sigorta Kutusu
Akü Kutup Başı sökülür

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here