Bir Yarış Efsanesi

Yarış kültürü ile iç içe yaşayan, hatta yarış kültürünün temelini oluşturan bazı markalar vardır. Abarth da bunlardan biri. Marka, yılların ona kattığı tecrübesini, bugünün teknolojisiyle birleştirerek otomobillere dokunmaya devam ediyor. Fiat ile birlikte yoluna devam eden Abarth’ın zengin tarihini inceleyelim.

abarth logo

Abarth kaç yılında kuruldu? Kurucusu kim? Adını nereden alıyor?

Marka, 1949 yılında Carlo Abarth tarafından yarış ve yol otomobilleri yapmak amacıyla İtalya’da kuruldu. Kalkan biçiminde dizayn edilmiş logosunda, yarışı çağrıştıran sarı ve kırmızı renkleri, akrep figürü ile birlikte kullanılıyor. Tahmin edebileceğiniz üzere marka, adını kurucusundan alıyor.

Nasıl kuruldu?

Kurucu Carlo, 1947’de dönemin ünlü spor ve yarış markalarından Cisitalia’da Spor Direktörü olarak çalışıyordu. 1948’de markanın baş edemediği kriz, Carlo’nun işinden olmasına neden oldu. 1949 yılında ise kendi markası Abarth’ı kurma kararı aldı. Markanın logosunu oluşturan akrep figürü ise kurucunun astrolojik burç simgesinden geliyor.

abarth 204

 Abarth ve Yarış Serüveni

1950 itibariyle marka, kendi üretimi olan ve 204 A adını verdiği yarış otomobili ile bir çok yarıştan derece ile ayrıldı. Ünlü pilotlarıyla başarılı yarışlar çıkartan bu şirket, aynı zamanda yarışmacılar için aksesuar ve performans parçaları üretip satmaktaydı.

204 race car

1971 yılı ve Fiat İş Birliği

1971 yılına gelindiğinde Fiat, Abarth’ı satın aldı. Grubun altında yer alan marka, Fiat grubunun yarış departmanı olarak konumlandırıldı. Fiat 124 Rally ve 131 gibi yarış modelleri bu konumlandırmadan sonra Fiat’ın yarış otomobilleri olarak ortaya çıktı. Grupta yer alan bir başka marka Lancia’da da Abarth’ın imzası olan yarış otomobilleri kullanıldı. Fiat ile beraber çalışan efsane marka, başarılı pilotları ile sayısız zafere imza attı.

abarth 131

2007 ve Yeniden Doğuş!

Yıllar 2007’yi gösterdiğinde şirket, Fiat Grubun içerisinde bağımsız olarak yeniden kurulma kararı aldı. Şu anda ise Fiat Grup tarafından %100 kontrol edilerek çalışmalarına devam etmektedir.

Abarth Sadece Pistlerde Değil Caddelerde de Efsane!

Bu yarış efsanesi, Fiat’a ait binek otomobillere yaptığı dokunuşlarıyla da dikkat çekiyor. İşte tasarımı ve performans parçalarıyla dikkat çeken Abarth’ın, güncel birkaç modeli;

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here