Unutulmayacak Araba Ferrari F50

0
2971
Ferrari F50

Günümüz lüks ve yarış otomobil üreticilerinden Ferrari, herkes tarafından oldukça seviliyor. Eğer sizler de motor sporlarını takip ediyorsanız Ferrari’nin ürettiği otomobillerden mutlaka az ya da çok haberiniz vardır. Ancak bütün Ferrari otomobillerinin içerisinden bir tanesi var ki Ferrari’nin tarihinde bile yeri çok ayrı. İşte o model; Ferrari F50.

Lüks ve yarış otomobili deyince çoğumuzun aklına Ferrari geliyordur. Marka, 75 yıllık tarihi boyunca 288 GTO, Testarossa, F40 veya LaFerrari gibi oldukça fazla unutulmayan ya da unutulmayacak otomobiller üretti.

Ferrari F50 yan

Ferrari F50 modeli, 1995 ve 1997 yılları arasında Ferrari’nin 50. yılının kutlamak için üretilen bir model. Üstelik sadece 349 adet üretildi. Böylece unutulmayan arabalar arasında yer aldı. Ferrari F50’yi özel kılan detayları:

  • Daha hızlı olmasını sağlayan tasarım dili
  • Hafiflik oldukça önemli
  • Motorunu Ferrari 641’den almış olması
  • GT modelinin de üretilmiş olması

Gelin bu özellikleri detaylı olarak inceleyelim…

Ferrari F50 arka

Daha Hızlı Olmasını Sağlayan Tasarım Dili

Ürettiği lüks otomobiller ile herkes tarafından çok sevilen İtalyan otomobil üreticisi Ferrari, her otomobili ile dikkat çekiyor. Bahsettiğimiz dikkat çeken otomobillerinden biri de F50’ye ait. Modelin Ünlü bir İtalyan tasarım markası olan Pininfarina imzalı  tasarımı bir önceki modeli F40’ı da andırıyor. Ancak F50 geliştirilmiş arka spoiler gibi aerodinamiğe de katkı sağlayan pek çok yenilikler ile geldi. Bir diğer yandan öndeki iki havalandırma kanalı da aynı amaç ile geliştirildi. Böylece F50, hava direncini kesmeyi kolaylaştıran ve daha da hızlandıran bir tasarıma sahip oldu.

Ferrari F50 iç

Hafiflik Oldukça Önemli

Spor otomobillerin en önemli özelliği hafif olmaları diyebiliriz. Bunun sebebi ise yüksek performanslı bir sürüş için hafifliğin önemli olması. İtalyan marka F50 modelini de işte tam olarak bu anlayış ile üretti. Ferrari F50, yalnızca 1230 kg. Evet yanlış okumadınız. Markanın F50 modeli oldukça hafif bir otomobil. Ferrari F50’yi özel kılan bir diğer özelliği ise tamamen karbon fiberden yapılmış şasiye sahip ilk Ferrari olması. Üstelik F50’nin hafif olmasına yardımcı diğer etkenler de:

  • Pencerelerin manuel açılması,
  • İçinde radyo gibi eğlence sistemlerinin bulunmaması

Ferrari F50 ön

Motoru Ferrari 641’den 

Ferrari F50, hafifliği sayesinde performans bakımından oldukça iyiydi. Üstelik İtalyan Harikası denilebilecek model, 6 ileri manuel şanzıman ile geliyordu. Gücü ise 513 beygirdi. Bir diğer yandan 471 nm tork üreten 4.7 litrelik V12 gibi güçlü bir motora da sahipti. Söz konusu veriler ile otomobilin  0-100 km/s hızlanması yalnızca 3.8 saniyeydi.

Ferrari F50 her ne kadar iddialı verilere sahip olsa da bulunduğu dönemin en hızlısı değildi. Ancak onun motorunu diğerlerinden ayıran özelliği Ferrari 641’in motorunun yol versiyonu olmasıydı. Biliyoruz ki Ferrari 641 bir Formula 1 aracı. Yani Formula 1 aracının motorunun yeniden tasarlanıp bir yol otomobiline entegre edilmesi o dönemler için büyük ses getirmişti.

Ferrari F50 GT

GT Modeli De Mevcut

İtalyan marka Ferrari F40 modelinin GT yarışlarında yarışabilmesi için bir GT modelini üretmişti. Marka aynı şeyi F50 modeli için de yaptı. Zaten hızlı olan F50’nin GT versiyonunu da üretti. GT modelinin normal modelden farkı ise daha geniş ön ve arka spoiler olmasıydı. Ancak Ferrari, Formula 1’e daha çok odaklanmayı tercih etti. Bu yüzden de söz konusu projesini çok fazla sürdürmedi.

2.El Ferrari İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here