Aracın performansını ve gücünü belirleyen motorların kaç silindirli olduğu oldukça önemli bir konudur. Bu anlamda karşınıza sıkça çıkacak seçeneklerden biri de 4 silindirli motordur. Sürüş konforundan aracın performansına kadar etkili olan 4 silindirli motor, içten yanmalı motor seçenekleri arasında yer alır. Peki siz 4 silindirli motor nedir ve ne gibi görevleri var biliyor musunuz? Cevabınız hayır ise bu motor türünü yakından incelemek için gelin detaylara göz atalım.

4 Silindirli Motor 

4 silindirli motor, dört silindirin aynı hizada yer aldığı içten yanmalı motor tipidir. Bu motorlarda dört silindir, tek bir krank milini döndürür. Sıralı dört silindirli motorlar, ekonomik otomobillerde en popüler motor tipidir. Çünkü ideal birincil dengeye sahiptirler ve mekanik olarak basittirler. Ancak küçük hacimli motorlarda titreşime neden olan ikincil denge zayıftır. Bu nedenle büyük hacimli motor tasarımlarında genellikle dörtten fazla silindir kullanılır.  Bunun dışında 4 silindirli motorun ne demek olduğunu daha iyi anlayabilmek için bazı bilgilere sahip olmanız gerekir. İlk olarak söylemek gerekir ki motorda yer alan silindirlerin hacminin toplamı bize motor hacmini verir. Bu anlamda motor hacmi ne kadar büyük olursa aracın performansı o kadar iyi olur. Ayrıca 4 silindirli motorlarda güçlü performansa sahip araçlara Volksvagen Golf R, Porsche 718 Cayman, Toyota Corolla, Volkswagen Jetta ve Seat Leon Cupra gibi örnekler verilebilir.

4 Silindirli Motorlar Nasıl Çalışır?

3 silindirli motor

4 silindirli motorun nasıl çalıştığı pek çok kişi tarafından merak edilir. Aslında 4 silindirli motor, 3 silindirli motorlara oranla daha düzenli ve verimli çalışır. 4 silindirli motorun ateşleme sırası aslında oldukça basittir. Motorun çalışma prensibi genellikle dört zamanlı bir döngüye dayanır. Bu zamanlar emme, sıkıştırma, yanma ve egzozdan oluşur. Motorun çalışma prensibini ise ilk olarak emme aşamasından başlar. Piston aşağı doğru hareket ederek emme valfi açılır. Ardından silindir içine hava ve yakıt karışımını emer. Sıkıştırma aşamasında emilen hava ve yakıt karışımı pistonun yukarı doğru hareketiyle sıkışmaya başlar. Bu durum karışımın daha yüksek bir basınç ve sıcaklıkta olmasına yarar. Yanma aşamasına gelindiğinde ise sıkıştırılan karışımın ateşlenmesi için buji devreye girer. Buji sayesinde yanma gerçekleşir ve oluşan gazlar, pistonu aşağı doğru iter ve güç üretir. Egzoz aşamasında pistonun tekrar yukarı doğru hareketiyle egzoz valfi açılır ve yanma sonucunda oluşan artık gazlar silindirden dışarı atılır.

Bu dört zamanlı döngü devamlı olarak tekrar eder ve motora güç üretilir. Aynı zamanda 4 silindirli motora sahip araçlarda, çalışma sırası genellikle 1-3-4-2 ve 1-2-4-3 şeklinde gerçekleşir. Bu sıralama ateşleme sırasını belirtir. Örneğin 1. silindir ateşlendikten sonra 3. silindir ateşlenir. Ardından 4. silindir ve son olarak 2. silindir ateş alır. Bu sıralama motorun dengeli bir şekilde çalışmasını sağlar. 

3 Silindirli Motor Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here