Skoda Rapid, son dönemde oldukça ilgi çeken bir model oldu ve Golf, Polo gibi araçlara alternatif olarak araştırılan araçlardan birisidir.

Tasarım

 Skoda’nın küçük sınıfla kompakt sınıf arasında konumlandırdığı Rapid’in daha dinamik görünüme sahip versiyonu Spaceback, aslında Fabia ile Octavia arasında konumlandırılıyor.

4304 mm’lik boyu küçük sınıf standartlarından çok kompakt sınıf ölçülerine yakın olsa da 1706 mm’lik genişliği, Fabia’nın 1732 mm’lik genişliğinden bile az.

1459 mm’lik yükseklik ise iç mekan genişliğine katkı sağlıyor. Yüzü yeni Skoda ruhunu yansıtan otomobilin arka tasarımında Octavia ve Fabia’dan izler görmek mümkün. Panoramik cam tavan alındığı takdirde bagaj kapağının yarısı camla kaplanıyor.

Skoda Rapid

C sütununda kullanılan kelebek camla da arka çapraz görüş açıları iyileştirilirken, iç mekanın daha aydınlık olması amaçlanmış.

İç Mekan

 Otomobilin iç mekanına geçildiğinde ilk göze çarpan, ferahlık oluyor. Omuz çizgisi günümüzdeki çoğu otomobile göre alçakta tutulmuş. Koltukları normal şartlarda kardeşi Rapid ile aynı olan Spaceback, test otomobilimizde spor koltuklara sahipti.

Yan destekleri oldukça başarılı olan koltukların sertliği de iyi ayarlanmış. Kokpit yerleşimi oldukça sade ve anlaşılır yapıya sahip. Elegance donanımıyla gelen Klimatronic klima sistemi çift yönlü olmasa da kullanımı kolay.

Skoda Rapid

Müzik sistemi, basit bir yapıya sahip olmasına rağmen ses kalitesi iyi seviyede, ayrıca USB ve AUX girişiyle de müzik dinlemek mümkün. Sert plastiğin bolca kullanıldığı iç mekanda işçilik seviyesi makul düzeyde.

Fakat sert ayarlı süspansiyon sistemi sebebiyle kapı içlerinden gelen tıkırtılar, hassas kullanıcıların dikkatini çekebilir. Camların tek dokunuşta açılıp kapanmamasıysa bu fiyat seviyesindeki bir otomobile yakışmıyor.

İrili ufaklı eşya gözleri gündelik hayatı kolaylaştırıyor. Opsiyonel olarak satın alınabilen cam tavan ferahlığa büyük katkı sağlarken, iki parçalı perdesinin arka bölümünü sürücü koltuğundan açıp kapamaksa imkansız.

Öte yandan arka bölümde sunulan diz mesafesi, bazı kompakt sınıf hatchbacklerden bile iyi. 384 litrelik bagaj hacmi de dört kişilik bir ailenin eşyalarını alabilecek kadar geniş.

Skoda Rapid Motor

Skoda Rapid

 Test otomobilimizde, birçok VW, Seat ve Skoda modelinden tanıdık, rüştünü kanıtlamış 1,6 litrelik turbo beslemeli dizel motor görev yapıyordu.

Bu motor, manuel şanzımanlı versiyonda 105 HP güç üretirken, 7 ileri vitesli çift kavramalı DSG şanzıman seçeneğinde 90 HP güç üretiyor.

Fakat bu farkı gündelik hayatta hissetmek zor. 1500 d/d ile 2500 d/d arasında üretilen 230 Nm tork ve DSG şanzıman beraberliği sayesinde özellikle ara hızlanmalarda keyif verecek kadar iyi bir performans alınıyor.

Skoda Rapid

İlk iki vites dışında oldukça sarsıntısız ve hızlı geçen vites değişimleri konfora katkıda bulunuyor ve ani hızlanma isteklerinde gerektiğinde 2-3 vites birden düşürebiliyor. Rapid Spaceback’in ortalama yakıt tüketiminiyse 100 km’de 5,3 litre olarak not ettik.

Güvenlik

  Skoda Rapid Spaceback’in Euro NCAP testlerine bir katılımı gerçekleşmese de kardeşi Rapid, 2012 yılında girdiği çarpışma testlerinden 5 yıldızla ayrıldı.

Gerek sürücü, gerek yolcu korumasında başarılı bulunan Rapid, sürücünün göğüs bölgesindeki korumada ve kamçı etkisi  testlerinde vasat performans göstermiş. Bunun dışındaki tüm testlerde başarılı bulunan Rapid’in standart ve opsiyonel güvenlik donanımı zengin.

Sürücü, ön yolcu ve yan hava yastıkları, ABS, ASR, yokuş kalkış desteği standart olarak sunuluyor.

Skoda Rapid Konfor & Yol Tutuş

 Skoda Rapid Spaceback’te kullanılan elektrik destekli direksiyon sistemi, düşük hızlarda yumuşak yapısıyla şehir içinde hayatı kolaylaştırırken, otoyol kullanımında da kararlı yapısıyla güven veriyor. Direkt çalışan sistemin zemin hakkında bilgi verme kabiliyeti de birçok rakibinden daha iyi.

Skoda Rapid

Yol ve rüzgar gürültüsü, içinde bulunduğu sınıf kriterlerine göre bakıldığında başarılı bir şekilde izole ediliyor. Fakat dizel motor, sesini sakin kullanımlarda dahi yaşam alanına duyurmaktan çekinmiyor.

Süspansiyon sisteminin sert ayarı sebebiyle asfalt kalitesi düşük yollarda konfor seviyesi düşse de sessiz bir çalışma karakterine sahip.

Skoda Rapid Spaceback, zorlandığında arkadan kayma eğilimi gösterse de ESP işini başarılı bir şekilde yaparak sürüş güvenliğini koruyor.

 Teknik Özellik

Teknik Özellikler
Motor: 1.6 TDI
Motor Hacmi: 1598 cc
Silindir Adedi: 4
Maksimum Güç: 90 HP- 4200 d/d
Maksimum Tork: 230 Nm 1500-2500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 12,1 s
Maksimum Hız: 182 km/s
Frenler
Ön: Hava Kanallı Disk
Arka: Disk
Yakıt Türü Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi: 5,6 lt
Şehir Dışı: 3,9 lt
Karma: 4,5 lt
Test: 5,3 lt
CO2 Emisyonu 118 gr/km
Boyutlar
Uzunluk: 4304 mm
Genişlik: 1706 mm
Yükseklik: 1459 mm
Dingil Mesafesi: 2602 mm
Bagaj Hacmi: 384 lt
Yakıt Depo Kapasitesi: 55 lt
Boş Ağırlık: 1280 kg
Lastik Boyutu: 215/40 R R17

 

İkinci El İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here