Skoda Kodiaq Test Sürüşü İzlenimleri

7
46058
Skoda Kodiaq

Son yıllarda birçok marka pazar paylarını genişletmek için yeniliklere imza atıyor. Seat, Ateca ile yerden yüksekler ligine girerken, Skoda Kodiaq ile SUV segmentine dahil oldu. Hatta Alfa Romeo bile Stelvio modeliyle SUV sınıfına giriş yaptı.

Çok Skoda testi yaptık ama bu araç, pazara katacağı rekabet gücüyle çok önemli.Son yıllarda ülkemizde dahil olmak üzere satış grafiğini hızlı bir şekilde artıran Skoda, yeni nesil Superb ile geçtiğimiz yıl Türkiye’de yılın otomobili seçilmişti. Superb’ün başarısını devam ettirme niyetinde olan Çek marka, Kodiaq ile de yukarı çıkan satış grafiğini daha da tepeye tırmandıracağa benziyor.

Ülkemizde sadece 1.4 litrelik TSI motorla satılan Kodiaq’ı manuel ya da DSG şanzıman seçeneğiyle satın alabiliyorsunuz. Aynı zamanda dört tekerlekten çekişli ya da önden çekiş seçeneğiniz de bulunuyor. Beş kişilik ya da yedi kişilik olarak tercih edebileceğiniz Kodiaq aslında Volkswagen Tiguan ve Seat Ateca ile aynı platformdan yükseliyor.

Kodiaq Tasarım Özellikleri Nasıl?

Ayırt edici nitelikte üç boyutlu ve keskin çizgilerle şekillendirilmiş bir tasarıma sahip olan Kodiaq, böylelikle yolda oldukça dikkat çekiyor. Skoda’nın yeni tasarım çizgisinin ilk kez SUV sınıfında hayat bulduğu Kodiaq, markanın yeni simgesi olan geniş radyatör ızgarasının iki yanına konumlandırılan yassı farlara sahip. Bu farlar, tıpkı yeni nesil Superb’de olduğu gibi, Çek Cumhuriyeti’nin dünyaca ünlü geleneksel kristal cam sanatına bir gönderme yapıyor. Arka bölüm ise Kodiaq’ın sportif, sağlam SUV karakterini yansıtırken, LED stop lambaları, diğer modellerde olduğu gibi ‘C’ şeklindeki formlarıyla markanın karakteristik özelliğini bu araçta da sürdürmesini sağlıyor.

Kodiaq- Ateca ve Tiguan Karşılaştırması

Kodiaq’ın dış tasarımı, Ateca ve Tiguan’a göre çok daha heybetli gözükmesini sağlıyor. Yenilenen Octavia’dan gelen çift far tasarımı, Octavia’dan daha çok Kodiaq’a yakışmış. Tam LED farlar opsiyonel olarak sunuluyor ve Kodiaq’a premium bir hava katıyor.

İç Mekan

Kodiaq’ın iç mekanına yani kabinine geçtiğinizde klasik Volkswagen Grubu tasarımını görüyorsunuz. Fazla ışıltılı değil, sade ve şık gözüküyor. Kabinde kullanılan malzeme kalitesi ve işçilik X-Trail’e göre oldukça kaliteli

Skoda Kodiaq’ın iç mekânında eleştirelecek detaylara bakarsa tek kısım, gösterge tablosu oldu. Bu sınıfta yer alan bir araca yakışmayacak kadar basit gözüken gösterge tablosu biraz daha şık tasarlanabilirdi.

Kodiaq, teknoloji ve donanım olarak da rakiplerinin referans alabileceği bir araç olmuş. Baz modelden itibaren standart olarak sunulan 8.0 inçlik ekranın arayüzü basit ve anlaşılması kolay. Çözünürlüğü ve tepkileri de sınıfının en iyilerinden biri.

Kodiaq EuroNCAP testlerinden beş yıldızla ayrılmış. Kodiaq’ta çarpışma önleme sistemi gibi güvenlik sistemleri standart olarak sunuluyor. Skoda modellerinden alıştığımız üzere Kodiaq’ta da akıllıca düşünülmüş eşya koyma ve saklama yerleri bulunuyor. 12V’luk prizin kapağını bile koyabileceğiniz gözler unutulmamış.

Geniş açılan bagaj kapağı yüklemeyi kolaylaştırıyor.Yedi koltukta kalkık olduğunda Kodiaq 270 litrelik bagaj hacmi sunuyor. Beş koltuk kullanıldığında ise bu hacim 560 litreye çıkıyor, tüm koltuklar yatırıldığındaysa 2005 litrelik devasa bir alana sahip oluyorsunuz.

Motor

Skoda Kodiaq’ın başlangıç seviyesinde 125 HP’lik bir motor yer alıyor. Bu motorlu versiyonu deneme şansım olmadı ama tahminlerim göre Kodiaq’ı taşımada zorlanacağı yönünde. O yüzden benim tercihim kesinlikle 250 Nm torka sahip 150 HP’lik versiyondan yana olacaktır.

Yedi kişilik ve dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olan test aracımızın da kaputunun altında 150 HP’lik motor bulunuyordu. Bu motor alt devirlerden itibaren gelen yüksek torkla birlikte aracı rahat şekilde hareket ettirebiliyor. Altı ileri çift kavramalı şanzıman pürüzsüz ve seri geçişlere sahip olsa da her çift kavramalının sorunu olan sıkışık trafikte ısınma problemi yaşıyor. Isınan şanzımandan dolayı ise geçişler sarsıntılı olarak gerçekleşiyor.

Skoda Kodiaq Fiyatı ve Performansı Hakkında

Skoda Kodiaqın fiyatı hakkında şunu söyleyebilirim: sınıfının en uygun fiyatlı yedi kişilik modellerinin biri olmasının yanında verimli motoru sayesinde tutumlu olmayı da başarıyor.

Skoda Kodiaq Ne Kadar Yakıyor?

Fabrika verisi ortalama 7.1 litrelik tüketim değerine sahip olan  Kodiaq’la, 250 kilometreye yakın yol yaptım, bu yolun bir kısmı trafikte de geçti. Aracı teslim ettiğimde yol bilgisayarında 8.2 lt/100 km’lik bir değer yazıyordu ki, böyle bir araç için ekonomik bir rakam olduğunu belirtmeliyim.

Güvenlik

Kodiaq, geçtiğimiz günlerde yapılan EuroNCAP testlerinde beş yıldız aldı. Standart güvenlik donanımlarıyla teste katılan Skoda Kodiaq, yetişkin yolcu korumasından 92 puan aldı. Çocuk yolcu kategorisinde 77 puan alan otomobil, yaya güvenliği kategorisinde yeterli ölçüde koruma sağlayarak 71 puan kazandı. Son olarak güvenlik yardımcısı kategorisini ise 54 puan ile kapatan Kodiaq’ın şerit takip desteğinin olmaması bu kategoriden düşük puan almasına neden oldu.

Konfor & Yol Tutuş

MQB platformundan yükselen Kodiaq, sürüş özellikleri bakımından Volkswagen modelleriyle benzer sürüş hissine sahip. Çok fazla eğlence vaat etmiyor fakat konfor ve yol tutuştan ödün vermiyor. Direksiyon yumuşak ve hisli. Tepkilerinize hızlı yanıt alabiliyorsunuz. Süspansiyon sistemi hafif kasislerde kabine fazla rahatsızlık iletmiyor fakat Tiguan’a göre biraz daha sert. Özellikle bozuk yollarda ses ve sarsıntı kabine sızabiliyor.

Skodanın dört tekerlekten çekişli aracı Kodiaq,  virajlarda yüksek yapısına rağmen önden ya da arkadan kayma eğilimi çok fazla göstermiyor.

Teknik Özellikler

Skoda Kodiaq Yakıt Tüketimi
Yakıt Türü Benzin
Şehir İçi Yakıt Tüketimi 6.1 lt/100 km
Şehir Dışı Yakıt Tüketimi 4.5 lt/100 km
Karma Yakıt Tüketimi 7.1 lt/100 km
Test Yakıt Tüketimi  8.2 lt/ 100 km
CO2 Emisyonu 163 g/km
Skoda Kodiaq Motor Hacmi
Motor Hacmi 1395 cc
0-100 km/s Hızlanma 9.9 sn
Maksimum Hız 194 km/s
Ön Frenler Hava kanallı disk
Arka Frenler Disk
Skoda Kodiaq Boyutlar
Uzunluk 4697 mm
Genişlik 1882 mm
Yükseklik 1676 mm
Dingil Mesafesi 2791 mm
Bagaj Hacmi 270/560/765/2005 lt
Yakıt Depo Kapasitesi 60 lt
Boş Ağırlık 1625 kg
Lastik Boyutu 235/55 R18 (baz model)

7 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here