Peugeot RCZ Tasarım

Makyajlanan Peugeot RCZ daha dinamik yapıya kavuşmuştu. Ayrıca model konsept tasarıma yakın bir yapıyla karşımıza çıkması onu daha da özel kıldı. Peugeot bu sportif otomobili daha da ateşli yapmak için “R” versiyonunu ortaya çıkardı. Standart versiyondan farklı olarak ön ızgarada çift sıra nikelaj göze çarpıyor. Ayrıca Peugeot logosunun hemen altına konumlandırılan marka ismi modelin gövde rengiyle benzer. Otomobilin ateşli versiyon olduğu belirten “R” logosu da ön ızgarada yerini almış. Değişimler bunlarla sınırlı değil içleri karatılmış ön farlar modeli gizemli kılmış. 19 inç alaşımlı jantlar sportif kimliğin dışa vurumu olarak görünürken, Peugeot Sport imzalı kaliperler jantların hemen arkasından gülümsüyor.

Modelde A ve C sütunu olmak üzere tüm tavan karbon fiber görselli bir yapıyla kaplanmış. Dışarıya doğru çıkık geniş çamurluklar RCZ’in atletik imajını güçlendirerek kaslı bir görünüm çizmesini sağlıyor. Özellikle yan aynalardan arkaya baktığınızda görünen şişkin arka çamurluk hoş bir etki bırakıyor. Standart modelde hareketli arka kanat “R” versiyonda sabit bir yapıyla değiştirilmiş. Çift çıkışlı krom egzozlar modelin sporcu ruhunu niteliyor.  Peugeot RCZ R, 4294 mm uzunluğa, 1850 mm genişliğe, 1352 mm yüksekliğe ve 2612 mm aks mesafesine sahip. RCZ R standart versiyondan 7 mm daha uzun ve 10 mm daha alçak.

İç Mekan Özellikleri

Model içeride standart versiyondan çok ufak ayrıntılarla ayrılıyor. Bunlar kırmızı dikişli parçalar ve “R” logolu koltuklar oluyor. Koltukların yan destekleri standart versiyona göre çok uzun ve bu ayrıntı size virajlarda büyük destek oluyor. Ayrıca koltuğun baldır desteği de takdiri hak ediyor. Değişim olarak vites topuzu da göze çarpıyor. Peugeot 208 GTI’da da gördüğümüz bu topuz içerideki kırmızı tonlu rüzgârdan nasibini almış. Vitesin hemen önünde klima kumandaları yer alıyor. Kullanımı kolay ancak bu yerleşim eskimeye yüz tutmuş. Hemen üzerinde bulunan eşya gözü birçok şeyi içinde barındırabiliyor. Bunun dışında kapı iç cepleri ve el freninin hemen arkasındaki bardaklık haricinde yer bulunmuyor.

Peugeot RCZ

Eşya gözünün hemen üzerinde de müzik sistemi yer alıyor. JBL marka ses sistemiyle desteklenen radyo ses kalitesiyle göz dolduruyor. Havalandırma ızgaralarının üzerindeki açılıp kapanabilen ekrandan da müzik sisteminin birçok özelliği takip edilebiliyor. WIP Nav Plus olarak adlandırılan ekran 7 inç büyüklüğünde. Navigasyon, MP3 uyumlu CD okuyucu, radyo, Bluetooth ve benzeri özellikler ile zenginleştirilmiş. Ancak navigasyon özelliğine sahip olmak için 1000 Euro gibi bir ücreti gözden çıkarmanız gerekecek. 2+2 oturma düzenine sahip olan model öndeki iki kişiye yeterli alan sunarken, arkada sadece ufak çocukların seyahat edebileceği bir alan bulunuyor. Bagaj alanında ise model yedek lastik hariç 321 litrelik bir alan sunuyor.

Peugeot RCZ Motor

Peugeot Sport bünyesinde geliştirilen otomobilde 1.6 litre THP motor kullanılıyor. Yeni olan bu motor Twin-scroll turbo uygulamasıyla performansını en üst seviyesine taşıyor. Yarışlardan esinlenen benzersiz tasarımlı bir çelik egzoz manifoldu ile birleşen turbo daha yüksek çalışma sıcaklıklarına dayanabiliyor. MAHLE Motorsport ile birlikte geliştirilen ünite 9,2 oranında sıkıştırma değerine sahip. F1 yarış otomobillerindeki gibi pistonlar alüminyum dövme gövdelere sahip. Biyel kolları da motorun yüksek devirlerde kullanımına dayanacak şekilde geliştirilmiş. Polimer kaplı yatakları daha yüksek silindir basınçlarına dayanım sağlıyorlar.

 

Mahle tarafından 2011 yılında tanıtımı yapılan patentli silindirler dünyada ilk kez RCZ R’nin seri üretiminde uygulanmış. 6000 d/d’de 270 Bg güç, 1900 ila 5500 devir bandı arasında ise 330 Nm tork değeri üreten ünite 0-100 Km/s hızlanmasını 5.9 saniyede tamamlıyor. Modelin maksimum hızı ise 250 Km/s ile elektronik olarak sınırlandırılmış. Model karma tüketim değeri olarak 6,3 litrelik değeri size sunuyor. Peugeot Sport imzalı bu motor yüksek tork sayesinde alt devirlerden itibaren size maksimum güç sağlamayı hedefliyor. Biz testimiz sırasında sakin kullanımlarda 9.2 litrelik değerler elde ederken performanslı kullanımlarda 15.2 litre gibi değere imza attık.

Peugeot RCZ’in EuroNcap çarpışma testine henüz katılımı yok. RCZ’ de sürücü, yolcu ve yan hava yastıkları standart olarak sunuluyor.

Peugeot RCZ Konfor & Yol Tutuş

Alçaltılmış ağırlık merkezi 0,5 inç genişletilmiş jantlar ve özel ayarlı tekerlek açıları size maksimum tutunmayı sunuyor. Süspansiyonların yay sertliği arttırılmış ve viraj denge demiri geriye merkezlenerek daha çevik bir yapı planlanmış. Torsen kilitli diferansiyel sayesinde de farklı zemin koşullarında 1900 d/d’den itibaren maksimum çekiş sağlanıyor. Sert direksiyon sistemi virajın her noktasında sizinle iletişime geçerek güven veriyor. Ağırlık merkezinin daha da alçaltılması modelin yere basma gücünü arttırmış. Sınırlarını zorlarsanız önden kaymalar yaşayabilirsiniz. İç mekânda yol ve rüzgâr sesi bolca duyuluyor. Motorun eşsiz sesi ise tüm bu olumsuzlukları sizlere unutturuyor.

2.El Peugeot RCZ İlanları

Peugeot RCZ’nin Teknik Özellikleri

Teknik Özellikler
Motor: 1.6 THP
Motor Hacmi: 1598 cc
Silindir Adedi: 4
Maksimum Güç: 270 Bg 6000 d/d
Maksimum Tork: 330 Nm 1900-5500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 5,9 s
Maksimum Hız: 250 km/s
Frenler
Ön: Hava Kanallı Disk
Arka: Disk
Yakıt Türü Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi: 8,4 lt
Şehir Dışı: 5,1 lt
Karma: 6,3 lt
Test: 9,2 lt
CO2 Emisyonu 145 gr/km
Boyutlar
Uzunluk: 4294 mm
Genişlik: 1850 mm
Yükseklik: 1352 mm
Dingil Mesafesi: 2612 mm
Bagaj Hacmi: 321 lt
Yakıt Depo Kapasitesi: 55 lt
Boş Ağırlık: 1280 kg
Lastik Boyutu: 235/40 R 19

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here