Peugeot 107 Minimalist Şehirli İncelemesi

0
4106

PSA ve Toyota’nın ortak üretimlerinin meyvelerinden olan Peugeot 107 ve kardeşleri olan Citroen C1’le Toyota Aygo Çek Cumhuriyeti’nde üretiliyor. Şehir içi kullanıma yönelik tasarlanmış bu araçlarda minimalist bir yaklaşım benimsenmiş. Yani küçük boyutlar, olabildiğince az parçayla üretim yapmak ve düşük yakıt giderleri gibi.

Peugeot 107 Şehir İçinde Pratik

3430 mm’lik uzunluğuyla şehir içinde son derece rahat etmenizi sağlayan Peugeot 107, neredeyse çamurluğu kaplayan farları ve geniş radyatör ızgarasıyla çizgi film kanalı Jetix’den fırlamış ve gerçek hayata girmiş gibi sevimli görünüyor. Dış tasarımda dikkat çeken diğer bir noktaysa stop lambalarında biten arka kapı çizgisi. Bu durum bazı kişilerin otomobili üç kapılıymış gibi algılamalarına neden olabiliyor.

Otomobilin iç mekanına girdiğinizde son derece sade bir kokpitle karşılaşıyorsunuz. Maliyetleri düşürme kaygısının üst seviyede hissedildiği iç mekanda bu kaygılar sonucunda ortaya çıkan minimalist yaklaşımı cam açma düğmelerinden, havalandırma kumandalarına kadar birçok yerde görebiliyorsunuz. Örneğin ön camlar elektrikli. Fakat sürücünün sağ taraftaki camı açması için sağ kapıdaki düğmeye basması gerekiyor. Tasarımcılar otomobilin dar olduğunu bu nedenle sağ kapıya erişilebileceğini düşünmüş olsalar gerek. Ön konsoldaki kumandalara erişim rahat olsa da, bazı düğmelerin aydınlatmasız olması gece sürüşlerinde düğmeleri aramanıza neden olabiliyor.

Ön koltuklarında yeterli alan sunan 107’nin arka koltukları doğal olarak fazla geniş değil. Fakat iki orta boylu insan çok fazla rahatsız olmadan seyahat edebiliyor.

Ekonomik motor

Şehir içi otomobili olduğundan bazı eksiklerini normal karşılayabileceğimiz 107’nin en büyük avantajının şehir içinde rahat kullanım sunması olduğunu belirtmiştik. Diğer bir avantajıysa düşük yakıt tüketimi. 107, bu sınıftaki otomobillerde öncelik sıralamasında üstlerde yer alan tüketim konusunda beklentileri karşılıyor. Test sürecinde elde edilen 6.5 lt/100 km’lik tüketim makul bir değer..

107’le hızlanmak için gaza basıldığında devir çevirmeye istekli motordan çıkan ses sizi şaşırtacaktır. Bazılarına sportif gelen bu ses, hedef kitledeki kadınların hoşuna gitmeyebilir. Toyota tarafından geliştirilmiş olan 998 cc’lik bu motor 6000 d/d’de 68 HP güç ve 3600 d/d’de 93 Nm tork üretiyor. İlk iki viteste otomobili rahatça hızlandıran bu motor üçüncü vitesten sonra doğal olarak devirlenme arzusunu biraz kaybediyor.

Direksiyon tepkileri yeterli olan 107 bu sınıf otomobillerin ortak özelliği olarak ani direksiyon hareketlerini pek sevmiyor. Fakat yol tutuş yine de güvenli seviyede.

Genel Değerlendirme
Konfor Sadece temel konfor ekipmanları var.
İç mekan Arkada diz mesafesi kısıtlı.
Görüş Belirli bir görüş sorunu yok
İşçilik Tatminkar
Performans Bu sınıf bir otomobil için fena sayılmaz.
Frenler Duruş mesafesi uzun.
Kabin Gürültüsü Yüksek.
Donanım Baz donanımı Picanto gibi rakiplerinden iyi
Tüketim Düşük.
Fiyat Rakiplerinden biraz pahalı.
Genel Liste fiyatı 21 bin 600 YTL olan otomobilde temel güvenlik ve konfor ekipmanları dışında fazla bir donanım yok. Kullanımı rahat ve tüketimi düşük olan bu otomobilin ufak tefek eksikleri bulunsa da şehir içinde sunduğu kolaylık bunları affettirebilir.

 

 

Peugeot 107 Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM  
 ABS, elektronik fren gücü dağılımı, sürücü ve yolcu hava yastıkları, yolcu hava yastığını devre dışı bırakabilme, uzaktan kumandalı merkezi kilit, elektrikli ön camlar, far yükseklik ayarı, yükseklik ayarlı direksiyon simidi, klima, radyo-CD çalar

 

 
FABRİKA VERİLERİ TEST VERİLERİ  
Motor: Sıralı üç silindirli, 12 supaplı Hızlanma
Motor Hacmi: 998 cc 0-50km/s : 3.9 sn
Çap/Strok: 0-100km/s : 13.5 sn
MotorGücü: 6000 d/d’de 68 HP 0-120km/s : 21.1 sn
Max.Tork: 3600 d/d’de 93 Nm
Frenler: hava kanallı disk, arkada kampana  
Bagaj: 139/751 lt  
Boyutlar: 3430/1630/1465 mm  
Ağırlık: 800 kg  
Lastikler: 155/55 R14  
    Test tüketimi:  6.5 lt/100 km  
    Depo kapasitesi: 35 lt  
    Menzil: 538 km  

 

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here