Tasarım

Aslında Mazda CX-5 yeni neslinde çok da radikal tasarım farklılıkları sunmuyor. Daha keskin hatlara kavuşan CX-5 modeli, özellikle ön tasarımında sınıfının en dinamik çizgilerine sahip modellerinden biri olmayı başarıyor.

KODO Tasarım Felsefesi Önemli!

KODO tasarım felsefesinin son ürünü olan CX-5, arkada ise ön tasarıma göre daha az değişime gitmiş. Yatay ve ince tasarlanan ön far grubu, LED gündüz farlarıyla birlikte etkileyici bir görünüm sunuyor. 19 inç alaşım jantların standart olarak sunulmasıyla sportif tasarım tamamlanmış oluyor.

CX-5 jant

Mazda CX- Boyutları Nasıl?

Mazda CX-5’in boyutlarına bakınca biraz kafamız karışıyor. Nissan’ı baz alırsak, 4394 mm’lik Qashqai’den büyük ama 4690 mm’lik X-Trail’den de küçük. Yani kompakt ve orta sınıf SUV’ların ortasında bir ebadı var ama orta sınıfa daha yakın. Bu arada Honda CR-V modelinin de 4605 mm olduğunu hatırlamakta fayda var.

İç Mekan

Mazda CX-5’in iç mekanı oldukça önemli. Çünkü eski CX-5 modeline göre epey değişmiş görünüyor.

İç Mekan cx5

Kabine geçtiğimizde bir önceki nesilden çok da farklı bir tasarım karşımıza çıkmıyor. Değişen direksiyon simidi ve büyüyen multimedya ekranı en büyük yeniliklerden Arka tarafta ise kol dayama kısmına koyulan USB portlarını ergonomi açısından çok beğendiğimizi belirtmeliyiz.

direksiyon CX-5

Mazda CX-5 iç mekanda kullanılan malzeme kalitesi ve işçilik premium markalarla yarışır seviyede. Sınıfının en kaliteli iç mekânlarından biri CX-5’te sunuluyor desek  abartmış olmayız. Bütün düğmeler yerli yerinde ve ulaşması çok kolay. Sade tasarlanan kabin, ergonomi bakımından da sınıfının en iyilerinden biri.

CX-5 bose

2017 Model Mazda CX-5’in İç Hacmi Nasıl?

Yeni nesil CX-5, belki bir Skoda Kodiaq kadar geniş bir baş ve diz mesafesi sunmuyor ama yine de sınıf ortalamalarında bir yaşam alanına sahip. CX-5’in sürücü koltuğuna oturduğunuzda sürüş pozisyonunu çok rahat bulabiliyorsunuz. Standart olarak sunulan elektrikli koltuklar pozisyon bulmada işinizi kolaylaştırıyor. 501 litrelik bagaj hacmi olarak da sınıfının en iyi değerlerinden birine sahip.

Mazda CX-5 yalıtım konusunda da yine premium markalarla yarışır bir sessizlik sunuyor. 2.0 litrelik motorun sesini kabinde duymak neredeyse imkânsız, biraz devirli kullandığınızda güzel bir ses az da olsa kabine sızıyor. Yüksek yapısı nedeniyle hızınız arttığında az da olsa rüzgâr sesi duyabiliyorsunuz ama bu kadarı da normal.

Son Model Mazda CX-5 Fiyatı Nasıl?

Mazda CX-5, yüksek bir başlangıç fiyatına sahip fakat bu fiyata en zengin donanım listesine sahip oluyorsunuz. Rakiplerinin başlangıç paketlerinin yanında CX-5 oldukça dolu bir otomobil. Adaptif ön farlar, elektrikli bagaj kapağı, açılır tavan, akıllı şehir içi fren sistemi, Bose müzik sistemi, elektrikli sürücü ve yolcu koltuğu, ısıtmalı ön koltuklar, kör nokta uyarı sistem, 7.0 inçlik multimedya ekranı, siyah deri döşeme, şerit takip sistemi, çift bölgeli otomatik klima gibi donanımları standart olarak sunuyor. Ayrıca yeni nesille birlikte ön cama yansıyan sürüş bilgileri de renklendirilmiş.

CX-5 Motor

Mazda CX-5 motor konusu ise şöyle: Ülkemizde sadece 2.0 litrelik atmosferik benzinli motor seçeneğiyle satılıyor. Avrupa’da ise 2.2 litrelik bir dizel seçeneği de mevcut.

6000 d/d’de 160 HP güç ve 4000 d/d’de 208 Nm tork üreten motor sınıfının en performanslı ünitesi sayılmaz. Özellikle düşük hacimli turbo beslemeli motorların yanında performans bakımından biraz yetersiz kalıyor. 0’dan 100 km/s hızlanmasını fabrika verilerine göre 10.7 saniyede tamamlayan CX-5’in maksimum hızı ise 179 km/s.

Mazda CX-5 Yakıt Tüketimi Nasıl?

Atmosferik motorun beni asıl şaşırtan kısmı ise yakıt tüketim değerleri oldu. Sürekli dört tekerlekten çekişli olmasına rağmen ortalama 6.6 lt/100 km’lik bir fabrika verisine sahip CX-5 ile yaklaşık şehir içinde 300 kilometre yol yaptım ve 8.2 lt/100 km’lik bir değer yakaladım. Bu düşük tüketim değerinin elde edilmesinde 1482 kilogramlık hafif ağırlığının katkısı oldukça fazla. Altı ileri konvansiyonel otomatik şanzımanla gücünü dört tekerleğe birden aktaran CX-5’in, vites geçişleri sarsıntısız fakat serilik konusunda çift kavramalılar kadar başarılı değil. Zaten bu şanzımanın asıl amacı performanstan daha çok konfor ve bunu görevini de eksiksiz yerine getiriyor.

CX-5 Güvenlik

Yeni nesil CX-5 güvenlik konusunda da sınıfının en başarılı modellerinden biri olmayı başarıyor. Zorlaştırılan EuroNCAP çarpışma testlerinden beş yıldızla ayrılması bunun en büyük kanıtlarından biri…

Konfor & Yol Tutuş

Mazda CX-5’in hem konfor hem de yol tutuşu çok iyi kombine eden bir süspansiyon sistemi var. Bozuk yollarda çukurları iyi emen bu sistem, CX-5’i hızlı girilen virajlarda dahi güvenli bir otomobil yapmayı başarıyor. Japon mühendisler, konfor ve yol tutuş gibi iki zıt kutbu bir araya getirmeyi başarmış.

Dört tekerlekten çekişli olan CX-5, çok zorlandığında bile kontrolü elden bırakmıyor. Ayrıca tepkili direksiyon sistemi de övgüyü hak ediyor. Yenilenen simidiyle birlikte CX-5’in zaten başarılı olan direksiyon sistemi artık çok daha hisli ve net çalışıyor. Yoldan gelen tepkileri anında sürücüye ileten sistem, his bakımından sınıfının en iyi örneklerinden birini sunuyor. Yumuşak yapısıyla da şehir içinde manevralarda işinizi kolaylaştırıyor…

Teknik Özellikler

Mazda CX-5 Teknik Özellikleri

Mazda CX-5 Yakıt Tüketimi
Yakıt Türü Benzin
Şehir İçi Yakıt Tüketimi 8.0 lt/100 km
Şehir Dışı Yakıt Tüketimi 5.8 lt/100 km
Karma Yakıt Tüketimi 6.6 lt/100 km
Test Yakıt Tüketimi 8.2 lt/ 100 km
CO2 Emisyonu 155 g/km
Mazda CX-5 Motor Hacmi
Motor Hacmi 1998 cc
0-100 km/s Hızlanma 10.7 sn
Maksimum Hız 179 km/s
Ön Frenler Hava kanallı disk
Arka Frenler Disk
Mazda MX-5 Boyutlar
Uzunluk 4550 mm
Genişlik 1840 mm
Yükseklik 1680 mm
Dingil Mesafesi 2700 mm
Bagaj Hacmi 501 lt
Yakıt Depo Kapasitesi 58 lt
Boş Ağırlık 1482 kg
Lastik Boyutu 225/55 R19

7 YORUMLAR

  1. Ülkemizdeki motor hacmine göre vergi alınması söz konusu olmasa, Mazda CX-5 kesinlikle liderliğe oynayabilir. Motoru son derece başarılı, test tüketimi kendisinin yarı motor hacmine sahip Ford Fiesta ile neredeyse aynı. Üretilen 160 PS güç, atmosferik bir motor için tatminkar. Zaten Mazda bu motoru Ford’a da veriyor, Örneğin, Amerika pazarında satılan Focus’lara bu motor konuluyor. Esasında Mazda’nın kalitesi ortada, bilen bilir. Ancak, 1990’larda fırtına gibi estiği günleri mumla arıyor. Bunda yanlış pazarlama politikalarının ve Türkiye pazarındaki gelişmelere geç reaksiyon göstermesinin payı var. En basitinden, Mazda-3’lere konulan Ford 1.5 Dizel motor bu kasaya da aynen veya modifiye edilerek konulabilirdi. Doğru hamleleri yaparsa, yollarda çok daha fazla Mazda görebiliriz.

  2. Japon suv lerden malzeme kalitesi ve işçiliği en iyi olan araç mazda sürüş keyfi ve dinamikleri en iyi olan ise subaru forester gerisi yalan..

  3. Ben kırk iki yıllık mazda kullanıcısıyım. Hiç bir sorun yaşamadım konforundan kalitesinden hiç ödün vermez. Bu yüzden vazgeçemiyorum hiç başka arabalarda gözüm yok..nurgül.

  4. Bu aracın kalitesi bence hiçbir markada yok… gerçekten diğer premium araçlardan daha kaliteli bir işçilik yapıldığını hissettiriyor.

  5. mazda harika otomobiller üretiyor. giriş donanımları değil ama orta ve üst donanım seviyesindeki modeller premium malzeme ve montaj kalitesinde. hem etkilenmiş hem de şaşırmıştım. zira giriş donanım 3 sedan modeli, fiat-reno ticari araç seviyesindeyken, üst donanım modelleri muadili audiden bariz daha üstündü. aynı modelin donanım versiyonları arasındaki kalite farkının bu denli kontrast olması çok şaşırtıcı ve soğutucuydu 🙂 yine de sonuç itibariyle mazdanın görünen premium kalitesinden etkilendim. fiyatlar da motor ve donanım seviyesine göre makuldü. mercedesin 1.3 cc ilk cılız motorlu GLA sı benzer donanımda 770 bin düzeyindeyken uzun ömürlü 2000 cc mazda cx5 720 bin düzeyinde cazip bir fiyata satılıyor… bunlar da mazdayı avantajlı yapıyor. lakin karabatak gibi bir dalan bir çıkan, güven vermeyen, tutarsız bir marka. TRde distribütör yok bir genel müdürle idare(!) ediliyor. markanın internet sitesi bile kaderine terk edilmiş. hala eski modelin görsellerini yayınlıyorlar. oysa bildiğim kadarıyla orta ekran büyüdü ve bazı küçük değişiklikler yapıldı. teknik özellikler ve karşılaştırmayı seçtiğinzde fiyatları görebilirsiniz lakin iki sene önceki satış fiyatları! şaka gibi 🙂 mazda6 337 bin, cx5 360 bin tl 🙂 “sar ordan 2 tane” diyesi geliyor insanın 🙂 servisler de öyle. kontrolsüz ve marka disiplininden uzak. bir süre önce almak niyetiyle cx5 denemek istedim. ismini vermiyeceğim satış ve servis veren bir bayi, test aracı olmadığı için ‘servise gelen müşteri araçlarından biriyle teste çıkmamı’ teklif etti! ben “müşterinin bilgisi dahilinde mi olucak?” diye sorduğumda mt “hayır gerek yok zaten 5-10 dk sürücek” dediğinde küçük bir şok yaşamıştım! “bu diyalogdan sonra markaya ve size nasıl güvenebiliirm?” dediğimde ise bir cvp alamadım… ümit ediyorum ki tüm mazda satış veya servisleri böyle değildir; ‘çürük elma’ bana denk gelmiştir. keşke TRdeki mazda yönetimi servis ve yedek parça temini gibi sorunları çözmüş olsaydı da bizde bu şahane arabalara binmekten mahrum olmasaydık.

  6. mazda harika otomobiller üretiyor. giriş donanımları değil ama orta ve üst donanım seviyesindeki modeller premium malzeme ve montaj kalitesinde. hem etkilenmiş hem de şaşırmıştım. zira giriş donanım 3 sedan modeli, fiat-reno seviyesindeyken, üst donanım modelleri muadili audiden bariz daha üstündü. aynı modelin donanım versiyonları arasındaki kalite farkının bu denli kontrast olması çok şaşırtıcı ve soğutucuydu 🙂 yine de sonuç itibariyle mazdanın görünen premium kalitesinden etkilendim. fiyatlar da motor ve donanım seviyesine göre makuldü. mercedesin 1.3 cc ilk cılız motorlu GLA sı benzer donanımda 770 bin düzeyindeyken uzun ömürlü 2000 cc mazda cx5 720 bin düzeyinde cazip bir fiyata satılıyor… bunlar da mazdayı avantajlı yapıyor. lakin karabatak gibi bir dalan bir çıkan, güven vermeyen, tutarsız bir marka. TRde distribütör yok bir genel müdürle idare(!) ediliyor. markanın internet sitesi bile kaderine terk edilmiş. hala eski modelin görsellerini yayınlıyorlar. oysa bildiğim kadarıyla orta ekran büyüdü ve bazı küçük değişiklikler yapıldı. teknik özellikler ve karşılaştırmayı seçtiğinzde fiyatları görebilirsiniz lakin iki sene önceki satış fiyatları! şaka gibi. mazda6 337 bin, cx5 360 bin tl 🙂 “sar ordan 2 tane” diyesi geliyor insanın 🙂 servisler de öyle. kontrolsüz ve marka disiplininden uzak. bir süre önce almak niyetiyle çok beğendiğim cx5 denemek istedim. ismini vermiyeceğim satış ve servis veren bir bayi, test aracı olmadığı için ‘servise gelen müşteri araçlarından biriyle teste çıkmamı’ teklif etti! ben “müşterinin bilgisi dahilinde mi olucak?” diye sorduğumda mt “hayır gerek yok zaten 5-10 dk sürücek” dediğinde küçük bir şok yaşamıştım! “bu diyalogdan sonra markaya ve size nasıl güvenebiliirm?” dediğimde ise bir cvp alamadım… ümit ediyorum ki tüm mazda satış veya servisleri böyle değildir ‘çürük elma’ bana denk gelmiştir. keşke TRdeki mazda, yönetim, servis ve yedek parça temini gibi sorunları çözmüş olsaydı da bizde bu şahane arabalara binmekten mahrum olmasaydık.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here